Chic restaurant in Waterloo

In het chic gedecoreerd Italiaans restaurant Opéra in Waterloo komen vooral mensen uit de betere klasse over de vloer. De wijnkaart vermeldt 650 referenties en er is een ruime keuze aan grote prijzen.

De horeca moet je in je hebben, anders loop je na verloop van tijd vast. Een horeca-opleiding kan helpen, maar is geen garantie op succes in de sector. Een man met voorbeeldige carrière in de horeca is Americo Serfillipi. Hij kwam als ‘garçon’ van Italië naar België, werkte voor verschillende bazen voordat hij genoeg spaarcentjes en kennis bijeen had gespaard om zijn eigen restaurant te openen. Serfillipi ontpopte zich tot een gewiekst restaurateur, die klanten rond zijn vingers windt, en tot een gewiekst ondernemer, die restaurants kocht en verkocht.

Het grote succes kwam met Arlecchino in Sint-Genesius-Rode, een druk bezochte pizzeria/restaurant. Om zijn klanten beter te dienen verhuisden potten en pannen in 2003 naar Waterloo, waar Serfillipi het restaurant Opéra opende. Voor de deur staat een parkeerbediende, die de beste plaatsjes geeft aan de meest blinkende limousines en snelste sportwagens. Het publiek stroomt toe uit de groene villawijken en de omliggende businessparken. Ook de jet set van Charleroi kent de weg naar Opéra.

Americo Serfillipi is intussen de zestig voorbij, denkt niet aan stoppen en weet de bonte bezoekersparade als geen ander te bespelen. Hij ontvangt, laat de mensen uit zijn hand eten, smeert dure flesjes wijn aan, verkoopt tussendoor grapjes en heeft er duidelijk zelf het meeste plezier in. Zo’n vijf jaar geleden heropende de Italiaan het pizzarestaurant Arlecchino op een nieuwe locatie en ook daar rinkelt de kassa. Serfillipi bouwt een appartementsgebouw met winkels op de begane grond en voor zijn persoonlijk plezier wacht de Ferrari in de garage.

Opéra is een groot restaurant, modieus en chic gedecoreerd met marmer, muurschilderingen en Murano-verlichting in gezandstraald kristal. Er zijn een veranda en een riant terras. Aan de basis van het blijvend succes staat ook de smakelijke Italiaanse keuken. Om de zuiderse zon in het bord te laten schijnen, zijn heel wat producten, zoals pasta, bloem, olie, kaas, artisjokken en truffels rechtstreeks uit Italië ingevoerd.

Specialiteiten zijn sint-jakobsschelpen met truffels en fleur de sel (24 euro), linguine met kreeft, basilicum en kerstomaatjes (52 euro voor twee) en baars in zoutkorst met groentesalade en pesto van kappertjes (60 euro voor twee). De wijnkaart vermeldt 650 referenties en er is een ruime keuze aan grote prijzen.

Onze keuze
Wij lieten ons het antipastabord aanpraten en voor de prijs van 25 euro proefden wij van rauwe sint-jakobschelpen met truffelessence, fleur de sel en olijfolie, van mozzarella van buffel met tartaar van tomaten en pesto van basilicum, van carpaccio van gemarineerde zwaardvis met gaspacho van tomaat en van salade van kreeft met asperges en gemarineerde rauwe zalm.

Er kwamen twee hoofdgerechten: kort gebakken kalfslever op zijn Venetiaans met gebakken uitjes, in olijfolie gefrituurde stroaardappels en krokant gestoomde groenten (22 euro) en ragout van kreeft en zeetong op puree van geplette aardappel en olijfolie (28 euro). In het glas kwam een soepele Siciliaanse Le Secreta Nero d’Avola, Planeta (34 euro). Alles had smaak en daarom namen we nog een lekkere tiramisu met koffie (9 euro).

Pieter Van Doveren

Categorie: hedendaagse gastronomie
Keuken 8
Decor 7,5
Comfort 8
Service 8
Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Restaurant Sel Gris, Zeedijk 314, 8301 Duinbergen (Knokke-Heist)
050 514937. Lunch 32 euro. Menu’s van 65 en 85 euro.
Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen de woensdag).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content