Chef Yves Mattagne gaat Aziatisch

© Michel Vaerewijck

De celebrity chef opende in Brussel het dubbelrestaurant YuMe. In de Asian Fusion Lounge eet je Japanse gerechtjes.

Celebrity chef Yves Mattagne opende het dubbelrestaurant YuMe in een artdecovilla van architect Blomme aan de vijvers langs de Tervurenlaan. Op de benedenverdieping eet je er chique brasseriegerechten en op de eerste etage serveert men Japans van chef Sanao Tada.

De Asian Fusion Lounge is ingericht als een salon van een oosterse nachtclub met schemerambiance en loungemuziek. Je kunt er hoog zitten, aan de bar, of laag, in een van de zetels of sofa’s. In beide gevallen is er niemand om je uit de jas te helpen en mag je het kledingstuk, bij gebrek aan een kapstok, over de rugleuning hangen. Eet je laag, dan moet je telkens op de rand van de stoel gaan zitten om in de buurt van het bord te komen.

Bij hapjes, die met eetstokjes in de soja- of mirinsaus worden gedoopt, is dat een noodzakelijkheid. Als vreemde knabbelaars is er een kommetje met lijn- en pompoenzaden. De Franstalige spijskaart vermeldt Japanse klassiekers in tapaformaat. Het concept nodigt uit tot delen. Franssprekende obers gaan door de knieën om de overwegend oudere mensen uitleg te verschaffen.

De wijnkaart biedt ruime en gevarieerde keuze onder de 30 euro. Onze keuze ging naar een Sauvignon Blanc, Montana Wines, Marlborough 2007 uit Nieuw-Zeeland. De wijn, die van bescheiden kwaliteit was, bleek opgewassen tegen het sojageweld. Maar voor het inschenken moest je grotendeels zelf zorgen.

Onze eettrip begon met sashimi van tonijn (5 euro) en zalm (4 euro) of tweemaal twee lapjes vers visvlees met een lepel algen en een toefje ingelegde gember. Ook waren er drie rolletjes maki tempura van nobashigarnaal, avocado en mayonaise (7 euro). Wij vroegen wat wasabi bij en de ober kwam terug met een Delhaizetubetje.

Tempura van zes stukjes groenten volgde en stelde teleur vanwege het sponsachtige en taaie deeg (7,50 euro). Drie dimsum met vulling van ganzenlever smaakten vooral naar varken (8 euro). Ook waren er drie gyoza (gebakken dimsum) met veel deeg en ook wat vulling van nobashigarnaal (7 euro).

Afsluiten deden wij met twee gerechtjes van de Robata Grill: drie flauwe sint-jakobsschelpdieren uit blik in een nietszeggend sausje van zee-egel en yuzusap (15 euro) en vijf flauwgekruide kippenvleugels met saus van saké en limoen (10 euro). De ober presenteerde de dessertkaart: fruitsoep, tiramisu of brownie, en liet de tafel vol etensresten. Wij vroegen de rekening en betaalden net geen 100 euro voor twee.

YUME, Tervurenlaan 292, 1150 Brussel, 02 773 00 80. Maandag gesloten.

YVES DE ZAKENPIEF
Yves Mattagne was als executive chef van de Radisson Bluhotelketen de bestbetaalde kok van België. De immer charmante superchef heeft ook een kookschool, hij maakt tv-programma’s, boeken en cd’s en stelt opwarmmaaltijden samen voor vliegmaatschappijen en warenhuizen. Juweel aan de kroon is het vermaarde Sea Grill Restaurant (2 Michelinsterren) dat recent door de chef werd overgenomen om voor eigen rekening verder te exploiteren. En dan is er nog de joint venture met wijngoeroe Eric Boschman in het project B 52, waar men kookschool houdt en banketten en seminaries organiseert. En nu dus YuMe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content