Brussels restaurant met natuurlijke accenten

Wanneer gastronomie en eenvoud samenkomen in een eethuis van bescheiden afmetingen, dan valt tegenwoordig al snel de term bistronomie. Restaurant Le Neptune in Ukkel is een vertegenwoordiger van die nieuwe stroming.

Wanneer gastronomie en eenvoud samenkomen in een eethuis van bescheiden afmetingen, dan valt tegenwoordig al snel de term bistronomie. Een kok doet echter pas aan bistronomie wanneer hij de vaardigheid heeft om op gastronomisch niveau te koken, wanneer hij kwaliteitsproducten gebruikt, wanneer hij wars van kapsones te werk gaat en zijn gerechten serveert in een bistrosetting. Die facetten zijn helaas niet altijd samen aanwezig.

Le Neptune is een Brusselse vertegenwoordiger van de nieuwe stroming. Het eethuis is te vinden op de benedenverdieping van een hoekhuis. De inrichting is sober: acht cafétafeltjes op een houten vloer, een feestelijke luster, twee jonge mannen in de keuken en een Franssprekend meisje tussen de tafels. Niemand van het personeel verschaft uitleg over de formule. Men gaat zitten, kiest een wijn uit het repertoire op het leien bord (veel wijnen kosten 50 euro en meer!) en even later komen de gerechtjes vanzelf.

Neptune werkt ’s middags met een tweegangenlunch voor 25 euro en ’s avonds met een vijfgangenmenu voor 39 euro. Wij kwamen op een vrijdagavond en zagen hoe de fauna van het Flageyplein alle tafeltjes innam. Kardoen met pompoen, avocado-olie, sesamzaad en zaden van zonnebloem vormden een gezond hapje vooraf. De kurk ging van een fles Il Fait Soif 2010, een sappige Côte du Rhône van Maxime-François Laurent (33 euro). De rode was een echte bloemetjeswijn, die al drinkende dorst gaf.

Rauwe houtingvis uit het Zwitserse Meer van Genève kwam met rauwe, gele courgette, radijs, dille, salie, zaadjes en bloem van viool. Tapijtschelpen lagen in het bord met dun gesneden rauwe venkel, rauwe rode biet, citroenkaviaar en was overgoten met een flauwe bouillon met parfum van bergamot. Wij vroegen peper en zout, want die staan in Neptune niet op tafel. Toen wij de bediening er op attent maakte dat de geafficheerde gele biet ontbrak, was het laconieke antwoord: “Je moet het bord niet altijd geloven!” Rundwang in rafels kwam met puree van pompoen, wortel en aardappel, seizoengroenten en een lichte saus.

Er waren twee nagerechten. Yoghurt met citroensmaak combineerde de kok met chocoladesaus en krulkoek. Compote van kwetsen met parfum van ijzerkruid en vanille lag in het bord met chocolademousse en sesamwafel. Wij waardeerden de prijs, de frisse, natuurlijke en gezonde accenten, doch vonden de spontane en persoonlijke kookkunst een beetje onvolwassen. (PvD)

Categorie: bistronomie

Keuken: 7

Decor: 6,5

Comfort: 6,5

Service: 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7

Le Neptune, Lesbroussartstraat 48, 1050 Elsene, 0489 30 33 50.

Maandag, dinsdag en woensdag voor de lunch gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content