Brasserie Grand Cru, nieuw restaurant in Brugge

© Daniel Geeraerts

Het nieuwe Brugse eetadres Brasserie Grand Cru, net buiten de stadsring, is laagdrempelig, werkt met verse producten en heeft alle lekkere gerechten uit denostalgische Belgische keuken op de kaart.

Ivo Degraeve was de eigenaar van het restaurant Mon Manège à Toi in Zeebrugge. Na de verkoop begon hij in de vastgoedsector, maar hij kon het koken niet laten. In de privéwoning boven het vastgoedkantoor ging hij kokkerellen voor vrienden en kennissen. Het werd al snel the talk of the town. De overheid tolereerde zijn huiskamerrestaurant Huis Ten Ezele, mede omdat hij beloofde in het najaar een officieel restaurant te openen.

In november opende Brasserie Grand Cru, in een uitgebouwd privéhuis aan de Damse Vaart, net buiten de stadsring. Brasserie Grand Cru is veel groter, waardoor Degraeve geen onemanshow meer kan opvoeren.

De eetzaal is ruim en open, met eik bekleed van de vloer tot het plafond en gedecoreerd in hedendaagse kasteelstijl. Er wordt met verse producten gewerkt. Om het helemaal af te maken, komt er nog een glazen wijnkast met plaats voor 12.000 flessen, een tapasbar en, in het voorjaar, een nieuw aangelegde tuin met terras.

De drempel ligt laag. Iedereen is in Grand Cru al welkom voor een gerecht. Er zijn geen menu’s of lunches. Er is wel een uitgebreide kaart, die al het goede van de nostalgische Belgische keuken verzamelt.

Brasserie Grand Cru, nieuw restaurant in Brugge
© Daniel Geeraerts

De bereidingen zijn royaal en marktgebonden. Sudderende stoofpotjes uit de Aga-fornuizen met vijf ovens, ieder op een andere temperatuur, krijgen een ereplaats. De wijnkaart heeft gaten. Er zijn meer dan twintig wijnen per glas beschikbaar, wat de laagdrempeligheid benadrukt.

Brasserie Grand Cru, nieuw restaurant in Brugge
© Daniel Geeraerts

Onze keuze ging naar een Gut Oggau Atanasius 2013 uit Oostenrijk, een rode met delicaat karakter en een mooie présence (51 euro). Als welkomsthapje kwam een geurige consommé met ossenstaart en krokante groenten.

Er waren twee lekkere voorgerechten. Carpaccio van ribeye ‘Belfurn Angus’ lag in het bord met gedroogde pruimen, mosterdkruid, Parmezaanse kaas en krullen gemarineerde eendenlever (23 euro). Grijze garnalen werden gecombineerd met grof geplette aardappel, pijpui, platte peterselie, gerookte makreel, hoeve-eitje en mousseline van Hoegaarden (22 euro).

Krokant gebakken kalfszwezeriken kwamen met stoofsaus en zes groenten (35 euro). Gestoofde kalfstong in madeirasaus met zure uitjes en augurken en met van de boter glimmende aardappelpuree was niet zo mals als gehoopt (22 euro). We sloten af met een onvervalste crêpe suzette, vergezeld van vers gedraaid vanille-ijs. (PvD)

Kader: brasserie ingericht in hedendaagse landelijke kasteelstijl

Onthaal en bediening: vriendelijk en efficiënt

Keuken: stoofpotjes en onvergankelijke klassiekers uit de Belgische keuken

Adres: Noorweegsekaai 5, 8000 Brugge. Tel. 050 73 75 96. Zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content