Bordje gezond

© Lucia Calfapietra

Genoeg groenten eten en rekening houden met je ecologische voetafdruk? Hier is het niet moeilijk om je leven te beteren.

VLAANDEREN

Condacum

Horecaondernemer Yvan Janssens liet zijn brasserie een make-over ondergaan naar een restaurant waar groenten van eigen kweek de hoofdrol spelen. Zo liggen op zowat alle borden bovengemiddeld veel groenten en kruiden. Na een reeks voorgerechten om te delen – asperges met marjolein en spek, tomatensla met vlierbloesem – duiken ook bij de hoofdgerechten uit het degustatiemenu veel ingrediënten van eigen oogst op. Zowel bij de kalfsribeye als bij een wijting met chiligelei komt een grote kom groenten uit de tuin. Voor wie à la carte eet zijn er originele vegetarische opties, zoals allerlei bereidingen van knolselder. Het restaurant kreeg een bijzondere vermelding in de groene Gault & Millau, een editie waarin de culinaire gids op zoek ging naar creatieve groenterestaurants.

Pierstraat 311, 2550 Kontich, condacum.be. Gesloten op woensdag- en zondagavond en zaterdagmiddag.

De Poorterij

De Natuur op uw Bord, dat ambitieuze motto probeert Rudi Peters om te zetten in creatieve gerechten. En dat blijkt goed te lukken. Zo kreeg de chef in de nieuwe Michelingids een Bib Gourmand achter zijn naam (‘kwaliteit voor een scherpe prijs’). Een paar voorbeelden? Geroosterde komkommer, radijs met asperges en postelein. Of lentejulienne in rijstpapier en venkel met zwarte knoflook. Daarnaast pakt de chef graag uit met de oogst uit eigen tuin. Daarmee maakt hij onder meer een salade van kruiden en bloemen. Ook de desserts blijven hier aan de gezonde kant, met veel fruit in de hoofdrol.

Langstraat 10, 3650 Dilsen-Stokkem, depoorterij.be. Gesloten op dinsdag en woensdag.

De Vijf Seizoenen

Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus, hebben recent de keuken overgenomen van het familierestaurant dat hun ouders ruim twintig jaar geleden opgericht hebben. Zij sturen de gerechten in een pure, natuurlijke richting. Daarbij hebben ze veel aandacht voor lokale groenten en wildgeplukte kruiden uit de Vlaamse Ardennen. Die combineren ze met duurzaam gevangen Noordzeevis of vlees en gevogelte van kleinschalige producenten. Alle gerechten doen hier licht aan – in plaats van een klassieke saus gebruikt het duo liever een zelfgemaakte bouillon. Zeker wie het groentemenu kiest, eet hier gezond. De inrichting past naadloos bij de pure gerechten.

Kasteelstraat 5, 9660 Brakel, devijfseizoenen.be. Maandag en dinsdag gesloten.

Graanmarkt 13

Je kunt een restaurant met een daktuin en honing van eigen stadsbijen een modetrend noemen, maar vriend en vijand moeten erkennen dat Seppe Nobels zo creatief met groenten uit de hoek weet te komen dat hij de hype moeiteloos overleeft. De chef werkte bij enkele toprestaurants Рzoals Bru in Eygali̬res Рen die bagage weet hij treffend toe te passen in smakelijke, gezonde gerechten, zoals in een bereiding van wortel, Russische bladkool, citroenmelisse en mosterdzaad.

Daarnaast ondersteunt Nobels een initiatief om overbevissing tegen te gaan door te werken met minder bekende Noordzeevis zoals steenbolk. Het restaurant is ondergebracht in de benedenverdieping van een smaakvol gerenoveerd pand waarin ook een modewinkel huist.

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, graanmarkt13.com

Naturell

Lieven Lootens is bekend om zijn hoogstaande restaurant ’t Aards Paradijs in Merendree maar hier, in het centrum van Gent, brengt hij een meer toegankelijke en betaalbare keuken. Die deelt hetzelfde gezonde DNA met zijn gastronomische tegenhanger. Veel nadruk op groenten en kruiden dus, zoals in een vegetarisch gerecht rond asperges, ricotta en monniksbaard, een zilte groente uit Italië. Een bereiding rond Oosterscheldepaling werkt de chef af met komkommer, algen en zeekraal.

Zelfs in het dessert duiken hier groenten op: wat dacht je van venkelijs en een pittige peer bij een stuk gorgonzola? Het interieur, met zijn groene stoeltjes en romantische lampjes aan houten takken, doet misschien wat kabouterachtig aan, maar het eten, dat loont hier de moeite.

Jan Breydelstraat 10, 9000 Gent, naturell-gent.be. Zondag en maandag gesloten.

Potiron

Een eigen groente- en kruidentuin van 1,5 hectare. Er zijn weinig restaurants die dat Dirk Ver Heyen en Sophie Fleerackers nadoen. Hun oogst levert borden op waar superverse groenten een belangrijke rol spelen. Zo staan hier altijd goeie vegetarische suggesties op de kaart, zoals risotto met gekonfijte groenten, lauw gevulde arti- sjok met koriander of een groenteravioli met coulis van tomaat.

Daarnaast blijft Potiron een veeleer klassiek gastronomisch restaurant: hier duiken zowel ganzenlever, steak tartare als vol-au-vent op. Die gerechten probeert de chef een eigen twist te geven, waarbij groenten een creatieve toets opleveren: een stukje varkensvlees met pickles krijgt hier meerwaarde door een puree van brandnetel.

Het interieur is rustiek. In de zomer wacht een mooi omsloten terras.

Geelsebaan 73, 2460 Kasterlee, potiron.be. Gesloten op woensdag en donderdag.

’t Vlierhof

Dominique Vreven is een gezondheidsfreak. De chef maakt brood en gebak van biospelt en kamut, voert zelf citrusfruit in van een bioteler uit Spanje en heeft de voorbije dertig jaar een prachtige moestuin rond zijn restaurant uitgebouwd. Daarin kweekt hij niet alleen inheemse groenten maar ook exoten als tomatillo’s, kristalspinazie en wilde asperges.

Dat levert borden op waarin veel aandacht is voor natuurlijke smaken, zoals in een gerecht rond asperges. Die worden afgewerkt met zilverzuring, daslook, waterkers, yoghurt en pecorino. Bij een stukje ombervis komt spelt, shiitake en basmati.

In elk menu geeft de chef ook vegetarische suggesties. Zijn pionierswerk leverde hem een Bib Gourmand op in de jongste editie van de Michelingids.

Hasseltsestraat 57A, 3740 Bilzen, vlierhof.be. Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

Wild Project

De naam zorgt misschien voor enige verwarring, maar de Italiaans-Zwitserse zusjes Chiara en Caterina koken in het sympathieke huiskamerrestaurant vegetarisch. Ze combineren gerookte aubergine met tahin, oregano, sumak en sesam of maken een vegan appeltaart met dadels en amandelen.

Met hun kleine zaak willen ze een leemte vullen in de stad: ze zijn zelf vegetariër en vonden maar weinig restaurants in de buurt. Behalve erg gezond lijkt de keukenstijl van de zussen ook heel Italiaans te zijn. Zo is testaroli al pesto een pastagerecht dat naar Genua verwijst.

Voor de inrichting van hun originele restaurant hebben de zusjes vooral leuke tweedehandsmeubels gerecycleerd. Ze hebben er ook eigen werk aan de muur hangen – de ene zus tekent, de andere fotografeert.

Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen. Gesloten op maandag en dinsdag.

BRUSSEL

Bel Mundo

Bordje gezond
© Lucia Calfapietra

Dit is niet zomaar een restaurant. Dit is een utopie die werkelijkheid werd, midden in Molenbeek. De mensen van Bel Mundo telen hun eigen groenten achter het pand, op de Belle-Vuesite, in een 1500 m2 grote moestuin. Zero waste, sociale integratie en duurzame economie zijn hier de sleutelwoorden. Hier lunch je gezond en lekker voor een belachelijke prijs: 1,50 euro voor de soep en 7,50 euro voor de dagschotel, bijvoorbeeld een stevige puree met een flinke portie grijze garnalen, verse kaas en aromatische kruiden, inclusief zuring, rucola, veldsla en savooikool. Uniek.

Henegouwenkaai 41-43, 1080 Brussel, 02 669 08 45, ateliergrooteiland.be. Gesloten op zaterdag, zondag, maandagavond, dinsdagavond en woensdagavond.

Entre nous

Sara Lenzi, een jonge Napolitaanse die in Brussel is gestrand, brengt wat zon in de nogal grijze wijk rond het Zuidstation. Achter een grote glaspartij zien we een rechthoekig interieur met een gemeenschappelijke tafel. Eén muur is gereserveerd voor potten met aromatische kruiden. Opvallend zijn verder het rek met kwaliteitsproducten en het centrale eiland van licht hout. De leveranciers komen allemaal uit de directe omgeving: groenten van Vert d’Iris (Anderlecht), vis van Pintafish (Leuven), vlees van de Ferme de L’Escafène (Ragnies). Met als resultaat: lekkere ciabatta’s, een dagschotel, soep, diverse voortreffelijke pasta’s, een smakelijk groentebuffet en nog veel meer. De Merodestraat 29, 1060 Brussel, 02 537 63 18, entrenousbxl.com. Gesloten op zaterdag en zondag.

Henri & Agnès

Henri & Agnès pakken uit met een verrassende lunchformule. Je bestelt een lunchbox op de begane grond en je trekt daarmee naar het dakterras, zes verdiepingen hoger. Niet zonnig genoeg? Dan nestel je je beneden in het Scandinavisch aandoende interieur van gerecycleerde pallets, om te genieten van creaties geïnspireerd door Yotam Ottolenghi in Londen of Rose Bakery in Parijs. Het resultaat? Gevarieerde, kleurige en smaakvolle gerechten met originele texturen en cuissons, zoals mousse van rode biet met granaatappel, in honing gebakken pastinaak, of aardperencrème met puree van cashewnoten. Ook de desserts, van merveilleux tot pavlova, zijn overheerlijk.

Veronesestraat 48, 1000 Brussel, henrietagnes.com. Open elke middag van maandag tot en met vrijdag, geen reservering.

Kitchen 151

In een lichtgroen interieur met kamerplanten gaan de schotels vlot van hand tot hand. Forse, sappige stukken watermeloen – heerlijk zacht en zoet – worden gekoppeld aan feta, olijven, platte peterselie en plakjes rode ui. Sardines presenteren zich als ceviche, geaccentueerd met schijfjes Spaanse peper. De calamares a la plancha zijn niet te versmaden. Ook niet mis: de shakshuka opgefrist met kalamata-olijven en kerstomaatjes. Knoflook, citroen en kruiden maken het feest compleet. In dit bescheiden restaurant komt de hele Middellandse Zee op je bord, van Portugal tot Griekenland, inclusief Israël. Een beperkte maar mooie selectie wijnen.

Waversesteenweg 145, 1050 Brussel, 02 512 49 29. Gesloten op zondag.

Le Canard Sauvage

Meubelen van de vlooienmarkt, oude verlichtingsarmaturen: alles is hier te koop. De knalgele toiles cirées zorgen voor een ongedwongen no-nonsensesfeer. Af en toe worden hier zelfs concerten georganiseerd. Het menu is simpel, met enkele gerechten die dagelijks wisselen, zoals chili con carne, broodje hummus, soepen, asperges op Vlaamse wijze, onvergetelijke gerookte makreel. Ook een mooie selectie dranken, met het accent op artisanale bieren, onder meer van Brasserie Jandrain, Dupont en Val Dieu.

Terhulpensesteenweg 194, 1170 Brussel, 02 230 10 57. canardsauvage.org. Gesloten op maandag.

Les Filles

Met Les Filles ontwikkelde Line Couvreur een innoverend concept, gebaseerd op de gastentafel, dat bekend is tot in het Europees Parlement. Waaruit bestaat nu dit concept? Om te beginnen worden de kookpotten op tafel gezet, zoals vroeger in veel huiskamers de gewoonte was. De gerechten veranderen voortdurend en worden bereid met lokale producten, ambachtelijk, seizoensgebonden én bio. Het interieur is even functioneel als sober Scandinavisch, een ontwerp van het architectenbureau Lohas & Lohas. Voor wie thuis nog wil nagenieten is er een assortiment fijne kruidenierswaren en uitstekende Spaanse producten van Buena Tierra. Niet te missen: de selfservice brunch (22 euro, zaterdag, zondag en feestdagen).

Oude Graanmarkt 46, 1000 Brussel, 02 534 04 83. Ook: Jean Chapeliéstraat 4, 1050 Brussel, 02 218 18 15, lesfilles.be

Wabi РN̩o Cantine

In het wat donkere, maar stijlvolle eethuisje bij de vijvers van Elsene ligt de nadruk op gezonde, licht verteerbare kost. Alweer quinoa? Jawel, er staat quinoa op het schoolbord aan de muur én op de toonbank, maar er is veel meer te krijgen dan dit pseudograan uit Zuid-Amerika. Bijvoorbeeld de beroemde tarwe-wabi’s, die het midden houden tussen de Indiase chapati’s en de Mexicaanse burrito’s, maar ook de mooie, seizoensgebonden groentevariaties van het super bowl-concept. Extra: je kunt er ook schaaltjes laten samenstellen om mee te nemen, bijvoorbeeld voor een picknick bij de nabijgelegen vijvers.

Antoine Labarrestraat 49, 1050 Brussel, 02 649 44 90. Gesloten op zaterdag en zondag.

WALLONIË

Grand Maison

Deze espressobar met arty elementen is het werk van een grafisch ontwerpster en een architecte. Het bordje met de tekst ‘Elke dag weer komt er een kerel vragen of wij koffie maken!’ bewijst dat ze een apart gevoel voor humor hebben. Het gaat er hier alvast vrolijk aan toe, en dat weerspiegelt zich ook in de kleine, simpele maar originele gerechten, aansluitend bij de tijdgeest, zoals de terrine de pâté de campagne, die wordt geserveerd met een plat broodje en opgefrist met lekkere lacto-gefermenteerde groenten, vooral kool. Vermeldenswaard is zeker ook de terrine op basis van Belgische mozzarella van Buffl’Ardenne. Pluspunt: het terras aan de oever van de Maas.

Quai de la Goffe 37, 4000 Luik, 0484 47 79 93, grandmaison.be. Gesloten op dinsdag, zaterdag en ’s avonds.

La Gare d’Hamois

In dit restaurant blijf je alleen onder de 50 euro als je een menu kiest. Er zijn twee mogelijkheden: het driegangenmenu en het viergangenmenu. Beide laten je kennismaken met de geïnspireerde, lichte keuken van Grégory Gillain. Het onweerlegbare bewijs wordt geleverd door zijn poonfilets, gekarakteriseerd door een uitstekende cuisson en kracht bijgezet door artisjok à la barigoule, erwtjes en een ravioli die nog smeuïger wordt door de crème van venkel en arti-sjok. Gillain heeft duidelijk veel opgestoken in L’Eau Vive. Als bonus is er het tijdloze interieur van wat ooit een station was: ruwe baksteenmuren, een toog en een plafond van licht hout en een metalen dakstructuur.

Chaussée de Liège 45, 5360 Hamois, 083 22 05 49, lagaredhamois.be. Gesloten op zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.

Le Bouchon

Smeuïge pasteitjes van forel met luchtige crackers en een pittige rode curry, zachte ventrèche van tonijn met een linzenwafeltje, piquillosreepjes en een rouillesaus, verse Arctische kabeljauw a la plancha met sesamolie, gebakken schorseneren, schorsenerenpuree en kimchi van knolselderij. De gerechten typeren de hoge regionen waarin Valérie-Anne Dupont zich beweegt. Zij gaat voor een gezonde en lichte keuken, met porties in tapaformaat. Transparantie is hier een belangrijk element, met als hoofdkenmerk de open keuken waar de gasten dankzij de hoge tafels een perfect zicht op hebben.

Rue Haute Marcelle 18, 5000 Namen, 081 22 85 70. lebouchonnamurois.be. Gesloten op maandag, zondag en dinsdagavond.

Tero

Caroline Stevenart, de drijvende kracht achter Tero, kiest voor een gezonde keuken. Ze werkt samen met La Ferme des Rabanisse voor de aanvoer van groenten en vlees van Salers-koeien. Voor haar gerechten inspireert ze zich op het veelzijdige repertoire van de wereldkeuken: vinaigrette met umeboshi (een ingelegde Japanse pruim), coleslaw op Angelsaksische wijze of diverse hummusvariaties uit het Midden-Oosten. Dat alles resulteert in oogstrelend mooie gerechten om te delen. Hierbij hoort een interieur zo licht als een lentedag. Ook aan de wijn wordt veel aandacht besteed: van Marcel Lapierre en Hubert Chavy tot de pinot noir van Fanny Sabre.

Rue des Champles 56, 1301 Bierges, 010 68 86 94. tero-restaurant.com. De opening van het tweede restaurant, in Brussel, is voorzien voor eind september: Sint-Bernardusstraat 1, 1060 Brussel. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Quadras Brasserie

De Oostkantons worden op gastronomisch gebied nog altijd niet naar waarde geschat. Dat is jammer, want alleen al de kookkunst van Ricarda Grommes, de chef van Quadras in Sankt-Vith, is een verplaatsing waard. Het sterrenrestaurant mag dan voor de meesten te prijzig zijn, de brasserie is best betaalbaar. Het chique, stijlvolle interieur is in harmonie met de vrouwelijke toets van een chef die de producten van het terroir alle eer aandoet en ze tegelijk naar een hoger niveau tilt. Het driegangenmenu voor 42 euro is hiervan de perfecte illustratie. Ravioli met vis, spinazie en citroenkruidmousse of een sappige kwartelborst… om duimen en vingers af te likken.

Malmedyer Strasse 53, 4780 St Vith, 080 22 80 22, restaurant-quadras.be. Gesloten op maandag, donderdag en zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content