© Lucia Calfapietra

Geen sterren, wel een glinstering in de ogen van de klanten die proeven van de boeuf bourguignon of de calamares a la plancha.

VLAANDEREN

Zo’n bistro zou iedereen wel in de straat willen hebben. Chef Michael Roelants heeft namelijk het recept voor het perfecte buurtrestaurant gevonden. De belangrijkste ingrediënten daarvan zijn scherpe prijzen, gezelligheid en gerechten die je elke keer zin geven om terug te komen.

Met op de achtergrond een nostalgische foto van een bierkar met paard serveert Roelants in dit kleine restaurant zelfgemaakte kroketjes, een gepimpte vol-au-vent of een klassieke zesrib met frieten. Maar de chef scoort ook met creatieve gerechten, zoals een stukje varkensvlees met jonge wortels en mosterd. Ook zijn versie van sint-jakobsschelp met knolselder, paddenstoelen en wintertruffel staat als een huis.

Moorkensplein 28, 2140 Borgerhout (Antwerpen), bistrotmiro.be. Zondag en maandag gesloten.

Bistro Lust

De naam, die komt van eige-naar Johan Lust. Hij richtte een doorleefd herenhuis stijlvol in, zonder dat het hier echt chic wordt. In de huiskamer met haard wachten houten tafels. Er ligt geen tafellinnen, maar er staan wel comfortabele stoelen. Bij mooi weer is het terras een aanrader. Voor het bistrogedeelte zorgt Wouter Vandeput, een oudgediende van Luzine, het vroegere restaurant van Jeroen Meus. Met zijn creativiteit en ongewone smaakassociaties maakt de chef van dit adres een volwaardige gastro-bistro. Zo brengt hij in een voorgerecht scheermes, erwtjes en radijs samen met ponzu, die Japanse citrussaus. Langoustine combineert hij met varkenswang, asperge, lamsoor en bisque en een stukje zwartpootkip met tuinbonen, jonge raapjes en miso.

Je kunt hier niet alleen wijn drinken, maar die tegen winkelprijs ook aankopen om mee naar huis te nemen.

Wieringstraat 14, 3000 Leuven, bistrolust.be. Zondag en maandag gesloten.

Hubert Gastrobar

Henk Van Oudenhove en Véronique Bogaert openden naast hun gastronomisch restaurant Sans Cravate een sympathieke bistro rond een open keuken en een lange eettoog. In de lichte eetzaal zie je veel natuurlijke materialen en vrolijke kleurtjes. De chef staat bekend om de manier waarop hij met een spit gerechten vol smaak weet te maken. Dat spit speelt ook in deze bistro een hoofdrol. Zo levert het zowel een gerecht rond gegrilde aubergine op als een piepkuiken met dragonsaus. Ingewikkelde creaties zijn niet aan Hubert besteed, deze bistro zoekt het meer in simpele, maar hoogstaande artisanale kwaliteit. Zo is de zalm zelfgerookt en maakt de chef een lekkere terrine van konijn. Ook interessant is de wijnkaart, met daarop onder meer 15 wijnen per glas.

Langestraat 159, 8000 Brugge, gastrobar-hubert.be. Gesloten op zaterdag, zondag en maandag.

Ogst

Twee vrienden verbouwen eigenhandig een voormalig schoonheidssalon tot een van de meest geslaagde voorbeelden van hedendaagse bistronomie in Limburg. De muren zijn er ruw, maar het lichte parket en de gemakkelijke zwartleren banken geven aan dat hier ook plaats is voor wat luxe. In die opgewerkte ruimte zorgt Diederik Herbots, een fan van natuurwijnen, voor de bediening en het drankadvies. Chef Sébastien Wygaerts maakt dan weer spannende gerechten. Zo durft hij kalfsvlees samenbrengen met kokkels en aubergine en bouchotmosselen met rabarber. Zoals dat in een gastro-bistro gaat is de keuze hier veeleer beperkt. Toch moet je al heel kieskeurig zijn om niet onder de indruk te zijn van het menu dat chef Wygaerts hier in vier, vijf of zes gangen voorstelt.

Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt, ogst.be. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Publiek

Een rijhuis in een volkse buurt, dat is het gepaste decor voor dit zalige restaurant van Kelly Dehollander en Olly Ceulenaere. Met zijn ruwe muren, grote ramen en opengebroken ruimten is Publiek sober en chic tegelijk. En dat is ook het eten van Olly Ceulenaere. Hij houdt meer van artisanaal bier dan van champagne en vindt een goeie frikadel lekkerder dan foie gras. En dus gebruikt hij die ‘simpele’ producten ook volop in zijn keuken. Je kunt hier in een scherp geprijsde lunch de lekkerste gehaktbal ooit eten, maar ook een geweldig vegetarisch gerecht rond boerentenen (bonen), courgette, munt en dille. Bij een stukje buikspek komt in de barbecue gegrilde bloemkool en olie van daslook. Bij het dessert verrast de chef met een sorbet van groene kruiden.

Ham 39, 9000 Gent, publiekgent.be. Zondag en maandag gesloten.

Roots

Is het dat schoolbankje met besteklade dat dienst doet als tafel? Is het de open keuken? Of de gemakkelijke bruinleren bank tegen de muur? Wat de verklaring ook is, hier eten is thuiskomen bij een koppel dat weet waar het om draait. Ondanks de sfeer van gezellige no-nonsense, hebben Nele Victoor en Kim Devisschere van dit sympathieke plekje in het Patershol toch een restaurant gemaakt dat gastronomisch hoog scoort. Chef Devisschere weet dat bovendien te doen zonder luxeproducten in huis te halen. Hij maakt wonderlijke dingen met kippenbout, varkenswang of aardpeer. Zo combineert hij een stukje rundvlees met courgette en geitenwrongel. Zelfs in zijn desserts weet de chef ongewone accenten te leggen, zoals met een granité van kervel.

Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent, rootsgent.be. Zondag en maandag gesloten.

Salto

Natania Van de Schoor en Joris Duys ruilden hun gastronomisch restaurant in voor een hedendaagse bistro. Die hebben ze ondergebracht in een voormalige winkel voor drukwerk, met een lange, smalle eetzaal en een open keuken. De meeste gerechten zijn eigen versies van Italiaanse of Franse klassiekers, zoals een boeuf bourguignon, brandade met skrei en prei, fritto misto en octopus met bagna cauda, die warme dipsaus uit Piëmont. Ook de creatieve uitstapjes van chef Duys zijn de moeite, zoals een flan van pladijs met Noordzeekrab en kervelolie. De borden zitten hier vol smaak, de prijzen zijn zacht en de sfeer sympathiek. Een tof nieuw adres in Lier!

Rechtestraat 18, 2500 Lier, saltolier.be. Zondag en maandag gesloten.

Bistronomie
© Lucia Calfapietra

Va et Veint

Matthias Speybrouck leerde het vak bij de grote jongens, zoals Sergio Herman en Kobe Desramaults. In zijn eigen gastro-bistro, ingericht in een strak, industrieel pand bij de oevers van de Leie serveert hij inventieve gerechten met veel aandacht voor frisse zuren en originele details. Zo combineert hij buikspek met rapen en gerookte mousseline. Bij fregola sarda-pasta komt daslook en lente-ui, maar ook een jus op basis van kaffir- limoen, die citrusvrucht uit Thailand. Tegelijk proef je in de gerechten veel aandacht voor groenten en kruiden – die zoekt de chef bij lokale kwekers. Hier eet je tegen correcte prijzen avant-garde- gerechten met inspiratie uit de hele wereld.

Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk, vaetvient.be. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Veranda

Dit restaurant toonde al heel vroeg hoe je een sobere inrichting en een beperkt menu kunt combineren met gastronomische vernieuwing en scherpe prijzen. Chef en eigenaar Davy Schellemans heeft zijn oorspronkelijke locatie sinds 2016 ingeruild voor een ruimer en wat luxueuzer restaurant aan het slachthuis. Wat gebleven is, is het aantrekkelijk geprijsde vijfgangenmenu – ’s middags kun je kiezen voor 2, 3 of 5 gangen. Daarin combineert de chef heel trefzeker ‘gewone’ producten als sardine en bloemkool of geroosterde prei en druiven. Bij kwartel komen dan weer verschillende texturen van butternutpompoen. Dit is ook een topadres voor liefhebbers van natuurwijnen. Vooraan is een bar die kleine gerechten à la carte serveert.

Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, restaurantveranda.be. Zondag en maandag gesloten.

Wannes Raps

Erwin Bruyninckx gaf zijn job bij televisiemaker Woestijnvis op om een eigen restaurant te beginnen. Dat vernoemde hij naar een roemruchte levensgenieter die niet alleen het hoofdpersonage is in een roman van Ernest Claes, maar ook echt bestaan heeft. In dit huiskamerrestaurant met vrouwentongen in de vensterbank en suggesties op een met bordverf geschilderd stukje muur is zelfgemaakte eenvoud troef. Bruyninckx wil niet bewijzen wat hij met luxeproducten aankan, maar net het tegenovergestelde: hij maakt een croque met gekonfijte eend en pickles en serveert een smakelijke steak tartare met friet. Af en toe komt hij gedoseerd creatief uit de hoek, zoals in een bord waarbij asperges het gezelschap krijgen van citrus-gembermousseline en bottarga, gedroogde viskuit.

Schaffensestraat 17, 3290 Diest, wannesraps.be. Gesloten op zaterdag, zondag en maandag.

BRUSSEL

Humphrey

Een eigen, unieke stijl vinden. Dat is waarschijnlijk een van de moeilijkste zaken, repro-duceren wat je elders hebt gezien is veel makkelijker. Humphrey in Brussel is ontegensprekelijk een restaurant met een heel eigen visie. Het brutalistische interieur is een idee van Yannick Van Aeken, een chef die pittige kruiden noch hybridisering schuwt. Met zijn sidekick Glen Ramaekers, die ook verantwoordelijk is voor de hoogwaardige wijnen, presenteert Van Aeken een opwindende sharing plate experience. Gegrilde prei met lardo di colonnata, gelakt buikspek met lacto-gefermenteerde kool, kippenvleugels met selderij en blauwe kaas. Het blijft vast niet bij één bezoekje aan Humphrey.

Sint-Laurensstraat 36-38, 1000 Brussel, humphreyrestaurant.com. Gesloten op zaterdag en zondag.

Jules & Charles

Op de hoek van twee straten met burgerhuizen vinden we Jules & Charles, een zaak met veel hout à la rorbu, verwijzend naar de typisch Scandinavische vissershut. De oogstrelende vitrine contrasteert met het ruwe plafond en de industriële verlichting. De open keuken, het schoolbord, het terras en de rode taboeretten maken het plaatje af. Na twee jaar kreeg de zaak een forse boost, weerspiegeld in een zaal voor eventuele privé-etentjes, nieuwe partners en Alexandre De Groodt, een chef die ervaring opdeed in Le Chalet de la Forêt. De kaart bevat veel maar niet uitsluitend Italiaanse gerechten, zoals de uitstekende vitello met oesterbladeren, mouclade, met de hand gesneden tartaar. Niet te vergeten: de heerlijke wijnen worden perfect aangeprezen door Sandrine Cuzon.

Charles Thielemansstraat 46, 1150 Brussel, 02 779 88 84. Gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag.

La Buvette

Met zijn unieke zesgangenmenu voor 49 euro biedt La Buvette een van de boeiendste culinaire ervaringen van de hoofdstad, en dat in een voormalige paardenslagerij met art-nouveau-elementen uit de jaren dertig. Aan het fornuis staat de superintelligente chef Nicolas Scheidt, die in Brussel doet wat Kobe Desramaults in Gent doet, inclusief de versmelting van diverse concepten. We genieten nog na van creaties zoals pijlinktvis met andouille van Guémené en kari gosse, spinazie, ricotta en zwarte sesam (heerlijk!), prei, zalmeieren, yuzu. Dit is overigens een van de weinige zaken met een bierkaart én een pairing die naam waardig.

Alsembergsesteenweg 108, 1060 Sint-Gillis, la-buvette.be. Gesloten op zondag, maandag en ’s middags.

Le bout de Gras

Is de multidiversiteit de toekomst? Als we mogen voortgaan op de filosoof Edouard Glissant zou dat weleens het geval kunnen zijn. In Brussel is de uit La Réunion afkomstige Laurent Balancy alvast begonnen aan een onmiskenbare ‘creolisering’ van de gastronomie. Deze vriendelijke reus jongleert met ingrediënten en gerechten uit de hele wereld. In een voormalige slagerij – getuige het mooie fries met schapen en runderen – bereidt hij de heerlijkste gerechten, van varkenspootkroketten tot eieren in wijnsaus. Maar het summum is natuurlijk de cassoulet Bout de Gras, op exotische wijze op smaak gebracht met vierkruidenblaadjes.

Amerikaansestraat 89, 1050 Brussel, leboutdegras.be. Gesloten op zondag, maandagmiddag en dinsdagmiddag.

Oficina

Oficina kiest voor een intimistische sfeer. De aankleding wordt gekenmerkt door gerecupereerde houten banken, een granitovloer, een schoolbord, stoelen met een juten zitting, een houten plafond, ruimte creërende spiegels. Hoewel het aanbod, met krijt op het bord geschreven, veeleer beperkt oogt, is het best verrassend. Zo zijn er 5 à 6 salads en een tiental dishes. Daarbij gaat het telkens om creatieve combinaties van smaken die de gebruikelijke routines doorbreken. Enkele voorbeelden? De burrata-venkel-sinaasappel zorgt voor zuurte en frisheid in het hart van een kaas die vaak te melkachtig geserveerd wordt. Hetzelfde geldt voor de feta met rode biet en waterkers, of de mosselen met knoflook en een flinke dosis dragon. De Spaanse wijnen komen van La Buena Vida, een referentie.

Aalststraat 16, 1000 Brussel, oficina-brussels.be. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Origine

Een smeuïge en creatieve gastronomie voor een vriendelijke prijs? Origine is het antwoord, met dank aan Xavier Lizen, een talentvolle chef die nog actief was bij WY van Bart De Pooter. Wat staat hier zoal op het menu? Tartaar van makreel met granny smith en pickles van rode uien, ballottine van kip met gekonfijte sjalot, rozemarijnsap en gefrituurde grenaille, gebakken kabeljauwrug met speltrisotto en gekonfijte citroen. Het viergangenmenu is op atypische wijze opgebouwd, met koude, lauwe, warme en zoete composities. Het interieur, dat kan worden omschreven als cosy, wordt geritmeerd door een bos van lampen aan het plafond.

Generaal Lemanstraat 36, 1040 Brussel, origine-restaurant.be. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

WALLONIË

L’Esprit Bouddha

Achter het fornuis van L’Esprit Bouddha staat Tien Chi Chin, een chef met Chinese roots wiens smakenpalet zich niet beperkt tot het Rijk van het Midden. Zijn pan-Aziatische signatuur is sterk beïnvloed door Europese producten, zoals sint-jakobsnoten, Berkshire-varken en charolais-rund, dat hij gebruikt voor de bereiding van zijn gyoza, naast biologische groenten. Enkele gerechten die we je niet willen onthouden: eend in sap van iyokan (een erg subtiele Japanse mandarijn); wilde garnalen in gerookte curry en kokosmelk; Iberische pluma-dobbelsteentjes met Chinese kruiden en groenten. Tot slot vermelden we nog de uitgebreide selectie whisky’s en wijnen.

Place des Martyrs 30, 6041 Gosselies, restochinois.be. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Little Paris

Gastronomisch gezien is Little Paris waarschijnlijk het beste wat Waterloo te bieden heeft. En het goede nieuws is dat het publiek dit weet te appreciëren. Jammer genoeg zit de zaak verborgen achter een gevel die er niet uitziet. Ook het interieur is niet superaantrekkelijk. Gelukkig is er de chef, Arold Bourgeois, een uitgeweken Fransman die de kwaliteit van de hoogwaardige Parijse bistro’s wil uitdragen. Op het menu staat een reeks tapas en verder een beperkt aantal uitgekiende gerechten. Bijvoorbeeld plakjes ree geserveerd met hoisinsaus en avocado, parmentier van gekonfijte varkenswangetjes, emulsie van foie gras, calamares a la plancha, carbonara van chorizo en andere opmerkelijke combinaties. Ook de wijnen halen het voortreffelijke niveau van deze auteurskeuken.

Chaussée de Bruxelles 89, 1410 Waterloo, little-paris.be. Gesloten op zaterdag, zondag en maandag.

Les Coudes sur la Table

Table d’amis et vins de terroir”: het is moeilijk je niet te laten verleiden door zo’n eerlijke, onbevangen punch- line. Het is zelfs nog moeilijker als je weet dat alles wordt bereid met kwaliteitsproducten, van Mancini-pasta tot sardines van José Peña. Het menu wisselt elke week en omvat telkens drie voorgerechten en drie hoofdgerechten. De woorden eenvoudig, smaakvol en inventief zijn hier op hun plaats. En dat is te danken aan drie partners: Baudouin Galler, zijn vrouw Donatienne, en Maroussia de Neuville, die ’s avonds de chef komt ondersteunen. Alles is cocotte friendly, met stoofpotjes elke laatste zondag van de maand. Het restaurant staat in dit deel van de provincie Luik ook bekend om zijn natuurlijke wijnen.

Au Chession 2a, 4053 Embourg, lescoudessurlatable.com. Gesloten op zaterdag, zondag en maandag.

Partner Content