Bistro Philippe in Alken: slim bedachte gerechten barstensvol smaak

positieve belevenis
© GF/ @bistrophilippe
positieve belevenis

Restaurant - Bistro Philippe

Waar - Motstraat 1b, 3570 Alken

Een mens is nooit te oud om te leren, dat blijkt bij een bezoek aan Bistro Philippe in Alken.

‘JRE neemt Limburgse Bistro Philippe op in nieuwste editie.’ Ik hoorde het in Keulen donderen. JRE, Jeunes Restaurateurs d’Europe, blijkt een culinaire gids die al meer dan 30 jaar actief is en vooral jonge chefs en restaurateurs een platform geeft. Philippe is dan weer de bistro in Alken die zijn naam dankt aan chef/eigenaar Philippe Lowette en de gasten verfijnd tafelen belooft. Een mens is nooit te oud om te leren.

Qua sfeer en interieur is er bij aankomst weinig bistro te bespeuren. De persoonlijke ontvangst na aanbellen, een eerder geraffineerde inrichting en een bankje voor de handtas van mijn gezelschap leunen meer aan bij fine dining. Ook het menu, samen te stellen tussen drie en zes gangen, wijst meer die richting uit. We besluiten dat vier gangen voldoende zal zijn en volgen het advies van onze bediening voor het aperitief. De cocktail maison en de vrolijke schuimwijn uit het naburige Koersel ontgoochelen allerminst en worden omringd door een heus gamma aan amuses. De huisgemaakte falafel proberen we snel te vergeten, maar de oester met krokant kippenvel en een soepje van strandkrab en koffie krijgen meteen een eervolle vermelding. Ook onze eerste echte gang, een maki met gemarineerde kabeljauw en mierikswortel, is een voltreffer: volle umami en pittige kruidigheid perfect in balans, ook met de voorgestelde wijn.

Volle umami en pittige kruidigheid perfect in balans

De gerechten die erop volgen zijn eveneens barstensvol smaak en prima gecombineerd, maar missen misschien toch wat aandacht. Een combinatie van prei en parmigiano is slim bij varkensvlees, maar dit buikspek heeft nog net te veel beet. Bij het hoofdgerecht met borst en lever van Dombes-eend in de perfecte jus, een gelijkaardige bedenking. Slim bedacht, evenwichtig in smaak en kruiding, maar geen ideale cuisson. Misschien vallen deze details des te meer op in deze nagenoeg perfecte service: brood en water zonder wenken aangevuld, de kruimelveger na de laatste gang over onze tafel en een bijzonder warm en professioneel team op de vloer. En dan moest de kers nog op de taart komen. Een dessert met schorseneer, laurier en citroen kan mijn tafelgaste niet bekoren, maar is wat mij betreft geniaal. Fijn en ook best verfijnd tafelen, daar in Alken.

* MATIG ** CORRECT *** POSITIEVE BELEVENIS **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

Bistro Philippe ***

Waar

Motstraat 1b, 3570 Alken.

Type keuken

Fijn Frans met edele ingrediënten.

Sfeer en geluid

Genoeglijke sfeer in een elegant kader.

Prijs

223,60 euro voor een tafel van twee.

© National

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content