Bistro L.E.S.S. op ’t Zand in Brugge: duizelingwekkend menu met topingrediënten

© .

Bij L.E.S.S. van chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens geniet je van topproducten in een energieke zaak met open keuken. (***)

Chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens vatten het plan op om hun bistro L.E.S.S, die ze in 2014 openden in Sint-Michiels, te laten vervellen tot een ‘conceptrestaurant’ in het centrum van Brugge. Dat concept werd omschreven als een all day eatery, waar je terechtkunt voor ontbijt, lunch, taart en koffie, aperitief en diner. Al snel moesten de heren echter terugkomen op dat te ambitieuze plan. Je kan er enkel nog lunchen en dineren.

Bij het binnenwandelen van de nieuwe zaak op ’t Zand in Brugge worden we van een kleine provinciestad plotsklaps naar een energieke hoofdstad gekatapulteerd. We nemen plaats aan de bar rond de open keuken. De chef zelf staat in de keuken, hoewel hij die niet leidt. Dat doet Ruige Vermeire. De bediening is behulpzaam, goedlachs en leidt ons vlot door de uitgebreide menukaart met suggesties. Hoewel we oog in oog met de houtgrill staan, ruiken we nadien toch niet alsof we er zelf op gelegen hebben. Fijn, zo’n open keuken waar het belang van een degelijke dampkap niet onderschat is.

Je kunt kiezen om volop in de Aziatische smaken te duiken of voor een mooi stuk vlees dat op de grill wordt gelegd.

Het menu is duizelingwekkend en internationaal. Grofweg opgedeeld kun je kiezen om volop in de Aziatische smaken te duiken of je kiest een mooi stuk vlees dat op de grill wordt gelegd en vult dat aan met frietjes en geroosterde sla. Ontzeg een Belg zijn biefstuk-friet niet. Wij zetten in op een hele tarbot die eerst gestoomd en vervolgens gegrild wordt. De volledige vis wordt geserveerd met een zoete Japanse dressing en afgetopt met massa’s gember, lente-ui en koriander (89 euro). Toch overheersen de sterke smaken de vis niet.

Ook de zoet gelakte paling met een zurig groen blad (39 euro) komt van de grill en is indrukwekkend mooi gegaard. De kokkels met kafferlimoen (32 euro) zijn fris en kraakvers. Als folie bestellen we een Carabineros (23 euro) – een rode reuzengarnaal met een diepe smaak – die naturel van de grill komt.

Voor topproducten en de ervaring van een driesterrenrestaurant betaal je een prijs, ook bij L.E.S.S. Je kunt ook de menuformules kiezen, die schappelijk geprijsd zijn: 39 euro voor 3 gangen.

Een minpunt is de drankkaart, die niet dezelfde inventiviteit vertoont als de keuken. Klassieke wijnen, standaard mixers en commerciële bieren. We missen een bijzondere cocktail en een huisgemaakt alcoholvrij drankje. Hier mogen de fermenten en sappen van Hertog Jan hun herintrede doen; de frisse en uitgesproken smaken zouden een prachtige match vormen met het onverschrokken en hoogstaande eten.

L.E.S.S.

Type keuken: topingrediënten in grootstedelijke bistrosetting.

Sfeer & geluid: energieke zaak met zachte akoestiek.

Rekening: hoofdgerechten om te delen tussen de 32,5 euro en de 89 euro, lunch en pretheatermenu (3 gangen) voor 39 euro.

’t Zand 21, 8000 Brugge – Zondag en woensdag gesloten – 050 69 93 69 – l-e-s-s.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content