Bistro Julien in Lovendegem: een goede mix van authentieke en moderne creaties

© CWF&PH

Voor elk wat wils bij nieuwkomer Bistro Julien: klassiekers uit de Franse kookkunst en persoonlijke bereidingen uit de hedendaagse keuken. De wijnkaart is er ook niet min. Maar er is ruimte voor verbetering. ***

Bistro Julien valt in de smaak, omdat de 28-jarige eigenaar en chef-kok Davy Devlieghere iets te vertellen heeft: de jongeman was jaren de poulain van superchef Danny Horseele. Hij deed ervaring op in toprestaurants als Martín Berasatequi, Hof van Cleve en ’t Zilte. Van iemand met zo’n opleiding mag je culinair vuurwerk verwachten. De verwachtingen worden echter niet helemaal ingelost.

Om op personeelskosten te besparen presenteert Bistro Julien een vereenvoudigde spijskaart. De ene kant vermeldt klassiekers uit de Franse kookkunst, die zo authentiek mogelijk worden gebracht. Om te herontdekken zijn er bereidingen zoals quenelle van snoekbaars of duif met ganzenlever en brioche die op korte tijd uitgroeide tot signatuurgerecht.

De chef en zijn rechterhand komen regelmatig uit de keuken om hun creaties zelf voor te stellen.

De andere kant van de spijskaart vermeldt persoonlijke bereidingen uit de hedendaagse keuken. ’s Avonds eet je uitsluitend à la carte en de prijzen tikken aan.

De wijnkaart wordt samengesteld in samenspraak met voormalige collega Joery De Lille en Kees Dobbelaar, die zich beiden al Beste Sommelier van het Land mochten noemen. Daardoor is de kans klein dat je in Bistro Julien minderwaardige wijnen drinkt. De chef en zijn rechterhand komen regelmatig uit de keuken om hun creaties zelf voor te stellen. Deze werkwijze is modern en werkt personeelsbesparend.

Er komen klassieke boter en licht gerookte boter met karnemelk en gepofte quinoazaden. Bij de welkomsthapjes snoepen we van kroketjes van Gentse kop met mosterdsaus en perkament van toast met verse kaas en gepekelde groenten. Er zijn twee voorgerechten. Rivierkreeftjes zijn ingepakt in rijstpapier en worden koud opgediend met lookcrème, geroosterde pijnboompitten en gemarineerde biotomaatjes (19 euro). Half gegaarde makreel combineert de chef met spaghetti van courgette, koolrabi, komkommer en yoghurtsaus en daarover strooit hij eetbare bloemen (18 euro). In beide bereidingen is friszuur de terugkomende smaak.

Op de Josper-barbecue gebakken longhaas (onglet) is sappig en smakelijk, maar ook weerbarstig in de mond en komt met klassieke bordelaisesaus, Ratte-aardappels, gebakken ui en kropsla (28 euro): lekker, maar de slordige bordcompositie doet denken aan het bordje vol uit een eetcafé. Een stukje tarbot is gekonfijt in dragon- en citroenboter en zoekt het gezelschap van zwarte fideuà-pasta, shiitake en gestoofde prei (45 euro!). Als afsluiter is er een rommelige mix van nectarine, framboos, meringue, lemoncurd en basilicumsorbet (10 euro). Bistro Julien is een populaire nieuwkomer met ruimte voor verbetering.

Bistro Julien

Type keuken: zowel klassiek als hedendaags.

Sfeer & geluid: modern en opgewekt.

Rekening: dagschotel 18 euro, business lunch 28/35/45 euro, eten à la carte 60 euro.


Grote Baan 6, 9920 Lovendegem – 0472 32 36 63 –bistro-julien.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content