Bij pop-up Shibui in Gent slurp je noedelsoep met een gastronomische toets

© CWF&PH

Ramenbar Shibui slaat nog tot eind juni haar tenten op in de WATT-site aan de Nieuwe Wandeling in Gent. (***)

Een ramenstorm raast over België. Onlangs bespraken we in deze rubriek nog de komst van de fastfoodramenketen Takumi naar Antwerpen, en nu zitten we noedels te slurpen in de Gentse pop-up Shibui in de voormalige Elektrion-site die nu WATT heet.

Vanop straat kijk je binnen in de helverlichte industriële keuken waar grote ketels bouillon staan te pruttelen. Maar de echte actie vindt plaats achter een bar in het midden van de zaak. Een Japanse kamado (een keramische barbecue in de vorm van een ei) deelt het aanrecht met een houtskoolgrill: met vuur en gebrande smaken zet Shibui zijn signatuur.

De drankkaart toont een mooi aanbod natuurlijke wijnen en sakes. De mandarijnsake (7 euro) is fris en ongecompliceerd. Ook de oranje wijn (7 euro) – die soms stroef durft te zijn – is hier heel soepel, toegankelijk en vol citrussmaken (Albillo, 2018, Vinos Ambiz).

Ramen zijn er in Shibui voor iedereen: vleeseters, vegetariërs en visliefhebbers.

Naast verschillende soorten ramen heeft Shibui ook een uitgebreide kaart met hapjes. Een rokerige en pikante portie edamame (4,5 euro) – groene sojaboontjes – doet het beste vermoeden voor de rest van het maal. Het volgende bord, wortels gegaard in miso-boter en gepaneerd met broodkruim en gedroogde sjalot (6,5 euro), is een smaakbommetje. Ook de eend gerijpt met miso met een sausje van gefermenteerd wortelsap en sake (7,5 euro) mikt hoog.

Ramen zijn er in Shibui voor iedereen: vleeseters, vegetariërs en visliefhebbers. De vegetarische versie is een kom ramen met geroosterde knolselder, zwarte look en portobello. De tonkotsu-ramen (13 euro) – met als basis een troebele varkensbouillon – is diep van smaak en wordt opengebroken door de gebrande look en het geblakerde koolblad. Ook de dunne sneetjes varkensnek zijn gegaard op de barbecue en zijn heerlijk sappig. Aan de overkant komt een kom miso-ramen (14 euro) op tafel – een mix van varkens- en kippenbouillon op smaak gebracht met gefermenteerde bonenpasta. Hier zorgt een schep kimchi samen met gegrilde spinazie voor de smaakschakering.

Als we de zelfgemaakte noedels aandachtig proeven donderen we even van onze roze wolk. De noedels zijn minder chewy en smaken ook iets te veel naar het deeg waarvan ze gemaakt zijn. Maar we laten ons plezier hier niet door vergallen, want de kwaliteit van alle andere elementen ligt zo hoog dat je meer dan waar voor je geld krijgt in deze ramenbar. Ze zijn nog geopend tot eind juni, hopelijk wordt dat verlengd.

Shibui

Type keuken: gastronomische noedelsoep en verfijnde barhapjes.

Sfeer & geluid: gezellige industriële pop-up.

Rekening: ramen 13 à 14 euro, hapjes 4,5 à 9 euro.

Nieuwewandeling 62, 9000 Gent – facebook.com/shibuigent/


Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content