Bar du Canal in hartje Brussel: lekkere bar food én een slimme wijnkaart

© CWF&PH

Een heerlijke maaltijd verorberen tussen het aperitieven door: Bar du Canal introduceert het concept in Brussel. (***)

In Frankrijk bulkt het van de wijnbars waar lege flessen als trofeeën zijn opgestapeld langs de muren, waar een paté en croûte nonchalant op de toog staat te blinken naast een indrukwekkend stuk kaas en waar de dagelijks wisselende wijnkaart met krijtstift op een geoxideerde spiegel wordt gekalkt. Het soort plek waar je zonder het goed en wel te beseffen een heerlijke maaltijd verorbert tussen het aperitieven door. Een van mijn absolute favorieten in dit genre is Aux Deux Amis in Parijs, waar je een bordje fenomenale gedroogde ham kunt krijgen met geroosterde amandelen, een romige burrata, in grove stukken gescheurd en gezouten met een paar ansjovisfilets, of een stevige spie tortilla die de moeder van de eigenaar dagelijks bakt. Het soort gerechten waar je geen chef voor nodig hebt, maar wel spectaculaire grondstoffen.

Simpele gerechten die door het inzetten van producten van topleveranciers helemaal op niveau zijn

Bar du Canal wil dit genre mee introduceren in Brussel. Dat doen ze met een slimme wijnkaart met vijf witte en vijf rode wijnen, één schuimwijn en één rosé die per glas gedronken kunnen worden. De wijnen zijn op natuurlijke wijze gemaakt, maar zoeken geen extremen op. Zowel de doorgewinterde natuurwijnliefhebber als een meer conventionele drinker kan iets vinden dat zal smaken. De sommelière laat ons verschillende flessen proeven. We kiezen een glas On n’est pas bien là (7,10 euro, Le Petit Domaine, Languedoc, 2017) en bestellen twee bruschetta’s van de menukaart die dagelijks wisselt.

Op de ene plank is het brood rijkelijk belegd met gezouten vlees en een saus van tonijn (7,5 euro). De charcuterie komt van Carnivale, de leverancier die zijn volk Txogitxu leerde eten – het Baskische topvlees van grasgevoederde runderen van 8 tot wel 20 jaar oud. Op de andere plank is het beleg een royale laag ricotta van Crèmerie de Linkebeek met bovenop nog wat gedroogde ham (8,5 euro). Simpele gerechten die door het inzetten van producten van topleveranciers helemaal op niveau zijn. De volgende twee gerechten tonen helaas dat als er geen chef is, er ook beter niet gekookt wordt. De balletjes in tomatensaus zijn niet genoeg gekruid en droog (7,5 euro). De rillette van makreel (7,5 euro) is te zout en accordeert niet met de salade van witte bonen, feta en tomaten die erbij wordt geserveerd. Op de Instagramfeed van Bar du Canal zien we dat er vaak ook oesters, burrata of simpele groentebereidingen als gegrilde asperges op het menu staan.

Als de zaak consequent de kaart trekt van topproducten waar ze zelf amper in moeten tussenkomen, wordt dit een plek waar je met plezier de avond wegaperitieft zonder ergens anders eten te moeten gaan scoren.

Elke dag open.

BAR DU CANAL

Type keuken: bar food.

Sfeer & geluid: gezellig rumoerig, met een jungle van planten en wijnflessen.

Rekening: 72 euro voor aperitief, drie glazen wijn, water en vier kleine gerechten.


Antoine Dansaertstraat 208, 1000 Brussel – 02 355 53 73

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content