Bar Aktion III: Trendy tafelen in Gent

In de derde guerrilla store van de modeontwerpers A.F. Vandevorst eet je authentiek Italiaanse en hedendaags creatieve gerechten.

Na Antwerpen en Knokke-Heist was Gent aan de beurt voor de derde guerrilla store (zie lager) van de modeontwerpers A.F. Vandevorst. Zomaar voorbijlopen doe je niet, want de excentrieke rondreizende kledingwinkel aan de Brabantdam is opvallend bemeubeld met oude ziekenhuisbedden. Loop je door de gaanderij naast de winkel, dan kom je eerst in een kunstgalerie en vervolgens aan de deur van pop-upbar Aktion III. Daar branden kaarsjes, er schijnt gekleurd licht en er speelt nostalgische jazz. Om te mijmeren zijn er onderuitzakzetels met uitzicht op de plek waar Schelde en Ketelvest samenkomen. Om van hapjes te snoepen zijn er hoge tafels met barkrukken. Wie uitgebreid wil eten, zoekt een grote tafel.

In Bar Aktion III gebeurt alles in een ongedwongen huiskamersfeer. Gastvrouw is Valentina Gatti. Zij studeerde communicatie en management, en daar kun je heel wat kanten mee uit. Valentina werkte bij Dior, was even lifestylejournaliste en nam restaurant Mineral in Gent over. Horecaervaring deed zij op in haar jeugd in de pizzeria van haar ouders. In Mineral werden de twee koks vervangen door haar Italiaanse vader. Die kookt nu ook voor Bar Aktion III.

Het repertoire is samengesteld uit papa’s authentieke Italiaanse bereidingen en uit hedendaagse creatieve gerechten van Valentina. Keukenassistent Stef warmt op en werkt af in zijn provisorische keukentje. De spijskaart is ingedeeld in Kollektionen, die ieder uit drie kleine bereidingen bestaan. Wij kwamen met twee en kozen drie Kollektionen: carpaccio (15 euro), vitello (15,50 euro) en cannelloni (16,50 euro).

De lekkerste Kollektion was cannelloni gevuld met cime di rapa (raapsteeltjes), met ricotta, zalm en zeebaars en met mascarpone, varkenswang en sinaasappel. Maar ook de vitello tonnato klassiek en in minder mate de vitello wasabi en vitello limone en de drie carpaccio’s van rundvlees, gerookte tonijn met yuzu en bergamot, en van geitenkaas met tomaat, raketsla en citroenolie, waren lekker.

Zelfs de geschonken wijnen uit de formule flight of wine waren een meevaller. Bar Aktion III is open tot eind mei maar mag van ons langer blijven!

Ons rapport:
Keuken: 7 Decor: 7 Comfort: 6,5 Service: 7 Prijs/kwaliteit: 7

Meer info:
BAR AKTION III, Brabantdam 70-72, 9000 Gent. 0478 52 96 09.
Open van woensdag tot zondag van 17 tot 23 uur. Elke laatste zondag van de maand brunch van 11 tot 16 uur, na reservatie.

Pop-up als fenomeen:
Pop-upbars en -restaurants zijn drank- en eetgelegenheden in ‘guerillastijl’: ze ploppen als paddenstoelen uit de grond om even snel weer te verdwijnen. En bij voorkeur op onverwachte locaties, zoals middenin het straatbeeld of op het dak van een groot gebouw, in een kerk of garage. Soms is de locatie zelfs geheim en moet je reserveren via de site. Het is een nieuw grootstedelijk fenomeen, dat ook door grote firma’s wordt geëxploiteerd om op een trendy manier een merk in de aandacht te brengen (Martini, Glenmorangie).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content