Avontuurlijk Ethiopisch restaurant in Brussel

© Michel Vaerewijck

In het sfeervol eethuis Toukoul, in Brussel, kun je op een hedendaagse manier kennismaken met de Ethiopische eetcultuur.

Ethiopië heeft een rijke en gevarieerde (eet)cultuur. Iemand die op een hedendaagse manier laat kennismaken met de cultuur van zijn land is Haile Abebe. Na de verkoop van zijn aandelen in KoKob, het eerste Ethiopische restaurant in Brussel, is hij terug op de scene met Toukoul, een sfeervol eethuis, dat tegelijk een platform is voor muzikale ontdekkingen.

De schemerige, grote en hoge ruimte is in het zwart geverfd. De muur achter de trendy bar is bezet met ruwe planken. Het geheel is opgehemeld met etnische objecten, zoals vazen, nekringen en traditionele werktuigen die Haile Abebe van zijn reizen meebracht naar Brussel.

Toukoul is een avontuurlijke plek voor escapisten van alle leeftijden en standen, waar je komt om te babbelen en om in vrede en eenvoud een maaltijd te delen. Eten is hier, zoals in Ethiopië, een sociale bezigheid, waarbij tafelgenoten met hun rechterhand uit een platte schaal (messob) eten: hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal en de inhoud.

Centraal staan vegetarische stoofgerechten en indzjera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek bereid uit het mineraalrijke graan teff, een gierstsoort die ook wel ‘liefdesgras’ wordt genoemd. Met gewassen handen scheur je een stukje van de licht gefermenteerde, licht zurige pannenkoek af, waarin je de saus, het vlees en de groenten vouwt. Voor uitleg over de gerechten kun je het lexicon op de spijskaart raadplegen. Aan het personeel hoef je niets te vragen, dat kan alleen maar vriendelijk lachen.

Onze keuze
De spijskaart vermeldt bereidingen van 8 tot 19 euro. Wij gingen voor de menuformule shifinfin (48 euro voor twee) en kregen vier vlees-, twee groentegerechten en salade voorgeschoteld om broederlijk te delen. Er kwam een soepje van venkel met rivierkreeftje als wachthapje.

Het hele menu wordt in één keer opgediend en wij peuzelden van: firfir (be sega) of stukjes indzjera gemengd met saus, abesha gomen be sega (ragout van rund en spinazie), ye bere lega tibs (lapjes kalfsvlees in saus van tomaat, ui en groene kruiden), ayeb be gomen (huisgemaakte ricotta met spinazie en kruiden), doro tibs be timatim (gebakken kipblokjes met kerstomaatjes en sjalot) en carrot ena fasolia van wortel en gember. De suddergerechten waren mild gekruid. Spijtig dat de salade een bruin randje had. In Toukoul mag je geen grote verfijning verwachten, wel sfeer en veel smaken voor weinig geld. Afsluiten deden wij met dadels, sinaasappel en kaneel (9 euro).

Categorie: uitheemse vervoering

Keuken 6,5

Decor 7,5

Comfort 6

Service 5,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 6,5

Toukoul, Ethiopische resto, bar, & cultuurhuis, Lakensestraat 34, 02 223 73 77

Maandag gesloten. Menu’s 42 tot 48 euro voor 2. Kinderen onder 12 jaar eten aan 1/2 prijs. Concert: vrijdag en zaterdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content