Authentiek Italiaans restaurant

Omdat er in Per Bacco geen compromissen worden gesloten eet je er puur Italiaans.

De Siciliaan Michele Triolo opende drie jaar geleden met de Belg Jeroen Meganck en Claudio Leoni uit Milaan Per Bacco ‘osteria, negozio, degustazione’. In de sfeervolle winkel aan de straatkant kun je terecht voor uit Italië ingevoerde producten, zoals wijnen, oliën, kazen, deeg- en vleeswaren. In de achterliggende osteria ben je op het goede adres om in een gezellige, ongedwongen sfeer te genieten van rustieke streekgerechten afkomstig uit heel Italië.

De koks volgen de seizoenen, waardoor de kaart maandelijks wordt aangepast. Omdat er geen compromissen worden gesloten blijft alles puur Italiaans: geen pasta als garnituur bij een bereiding, geen frieten, en leren om geduldig te zijn. Alles wordt op het moment zelf bereid en dan kan het wel eventjes duren voordat er iets op tafel staat. Gezien het beperkte comfort dat Per Bacco te bieden heeft zijn de prijzen aan de gekruide kant. Maar door de eigenzinnige aanpak valt de osteria in de smaak bij een overwegend alternatief publiek.

Wij werden onhandig onthaald en installeerden ons aan een houten tafeltje in het achterhuis. Maar wat er aan zuiderse warmte wordt opgebouwd via de nonchalante inrichting en de zonnige gerechten, werd door de lage temperatuur op de dag van ons bezoek grotendeels tenietgedaan.

Op tafel kwamen lekkere kapperbessen en olijven bij een hongerscherpend glaasje Branciforti Bianco (3,50 euro per glas, 18,50 euro per fles). In Per Bacco zijn heel wat wijnen beschikbaar per glas en per fles. Als primi namen wij mezzipaccheri of grote, buisvormige pasta van Napels met pesto van artisjok, munt, pistaches en pecorinokaas (15,60 euro). Een simpele bereiding die verslavend lekker was (hoe meer wij ervan proefden, hoe meer wij wilden eten).

Aan de overkant van de tafel kwam verse spaghetti met venusschelpen en wat kruimels doorsmakende bottarga di muggine, gezouten, geperste en gedroogde kuit van harder (16,20 euro). Mijn tafelgenoot vroeg wat gemalen parmigiano, wat pertinent werd geweigerd omdat kaas hier niet op zijn plaats was.

Hoofdgerechten waren: een landelijk stoofpotje van everzwijn met truffelboter en polentapuree (21,20 euro) en filet van zeeduivel van onberispelijke versheid in geconcentreerde saus, op zijn Ligurisch begeleid met kort gestoofde spinazie, pijnpitten, knoflook en basilicum (21,80 euro).

Categorie: ‘osteria’
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 5
Service: 6
Prijs/kwaliteit: 6,5

Pieter van Doveren/Bewerking: David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content