Antwerps restaurant zonder flauwekul

In L’Amitié, een knus restaurant ondergebracht in een voormalig pakhuis aan de Vlaamse Kaai, kun je lekker eten, zonder culinaire flauwekul en aan realistische prijzen.

Thomas Baeyens (36) stond aan het fornuis in bekende restaurants zoals Pastorale, Schone van Boskoop en La Pérouse. Hij was twee jaar chef van het Antwerpse restaurant Pannacotta en twee jaar souschef in de Le Petit Zinc, voordat hij vijf jaar geleden zijn eigen restaurant opende aan het Antwerpse Zuid.

Op de plaats van eethuis Table d’Anvers kwam L’Amitié, een knus restaurant met een bibliotheek en ouderwetse verlichting, waar er lekker, zonder culinaire flauwekul en aan realistische prijzen wordt gegeten.

Plaats van gebeuren is een voormalig pakhuis. De glazen vloervensters in de gang tonen de resten van de rails, die vroeger de spoorwagentjes met koffie naar de kade reden. Philip Daelemans is de geroutineerde zaalman. Hij kan terugblikken op 35 jaar ervaring, waarbij heel wat jaartjes in Le Petit Zinc. Daelemans is ad rem en ontvangt op zijn eigen manier.

In L’Amitié geen chichi, niet in het bord, noch aan tafel. De spijskaart vermeldt een twaalftal gerechten. De trekpleister is de menuformule, waarbij je voor 45 euro drie gerechten van de kaart mag kiezen. Voor 55 euro krijg je vier gerechten naar keuze.

Onze keuze
Wij kozen twee voorgerechten: een verrukkelijke vitello van dunne sneetjes rosé gebraden kalfsvlees met salade van schorseneer, shiitake, mosterdmayonaise en bianchettitruffel (22 euro) en carpaccio van inktvis met pesto van raketsla, jonge radijs en molsla (18 euro). Er waren ook twee hoofdgerechten: grietfilet met witte oogbonen, wilde venkel en jus van schelpjes en venkelknol (26 euro) en perfect gebraden jonge duif royal van Anjou, opgediend met crème van knolselder, zilveruitjes uit Melous met zwarte knoflook en een natuurlijk jus (30 euro).

Het glas werd gevuld met een vlezige Tempranillo 2007, geperst uit de gavilan-druif. De rode terroirwijn was bekwaam gemaakt door bodega Vina Pedrosa uit Ribera del Duero (38,50 euro). Gepocheerde peer met sorbet van bittere chocolade, de gemalen bast van de boon met een vleugje eucalyptus poeder en arrope (siroop van most van druiven) sloten deze smakelijke, no-nonsensemaaltijd af. (PvD)

Kader: knus

Onthaal en bediening: spontaan en professioneel

Keuken: met respect benaderde eersteklas seizoenproducten

L’Amitié, Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen. Tel. 03/257 50 05

Zondag en maandag gesloten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content