Antwerps restaurant Le Zinc: Onverstoorbaar smakelijk

Brasserie Le Zinc in Antwerpen serveert smaakbommen gebaseerd op de klassieke Franse keuken

In de horeca kan je merken dat Antwerpen een handelsstad is en dat Brussels een bureaustad is. In de betere restaurants in Brussel gaat het er stijf aan toe. De Antwerpenaren geven de voorkeur aan de losse bistrosfeer. Antwerpse restaurantbazen zijn sterke persoonlijkheden die erin slagen om de brutaalste havenbaronnen van antwoord te voorzien. Iemand die mist in dit rijtje is Philippe Grootaert. Ook hij is niet op zijn mondje gevallen.

Grootaert weet veeleisende klanten en opgeschoten lefgozers op hun plaats te zetten en houdt schuldeisers op een afstand. De veelbesproken kok is 55 jaar en kan terugblikken op een reeks avonturen met een minder goede afloop. Hij begon in 1982 met Chez Philippe in de Schuttershofstraat. De laatste in de reeks van zeven was Le Petit Zinc aan de Veemarkt. Deze Franse bistro pur sang verwierf zelfs een Michelin-ster, maar moest toch zijn deuren sluiten. Koken kan Philippe, restaurantbeheer is een andere zaak. Het enfant terrible van de Antwerpse horeca is sinds enkele maanden terug en staat onverstoorbaar in zijn keuken of bij zijn klanten tussen de tafels.

Le Zinc is met hulp van een Turkse zakenman in de markt gezet. De brasserie met aangenaam chique inrichting heeft een centrale eetbar, die uitgeeft op een open keuken. Wij kozen twee voorgerechten: carpaccio van kort gekorst, koud opgediende plakken rundvlees met kapperbes en ansjovismayonaise (18 euro) en salade van aardappels in veldkleed met spek, gerookte paling, ezelsoorsalade, radijzen gemarineerd in sushiazijn en mayonaise gemengd met wasabi en het groen van radijs (21 euro).

Hoofdgerechten waren: parmentier van rundstaart met truffel uit gietijzeren pot (26 euro) en gestoofde schenkel die zich met de lepel liet eten met een verrukkelijke donkere saus met een vleugje chocolade en sinaasappel (19 euro). Het glas werd gevuld met een Alvaro Palacios Camins del Priorat 2010, als ronde, zuiderse vleeswijn (3 euro). Crèpe suzette met zeste van sinaasappel, sinaasappelijs en ricotta (11 euro) sloot deze smakelijke maaltijd af. (PvD)

Kader: moderne brasserie

Onthaal en bediening: door jonge mensen en de chef

Keuken: smaakbommen gebaseerd op de klassieke Franse keuken

Adres

Le Zinc, Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen. Tel. 03/237 27 30. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag. Driegangenmenu: 35 euro, zakenlunch: 24 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content