Antwerps pop-uprestaurant Rekub werkt enkel met voedseloverschotten

© Facebook Rekub

Op het Eilandje in Antwerpen opent op 3 juli een pop-uprestaurant met een wel heel bijzondere insteek. De koks van Rekub zullen enkel werken met voedseloverschotten van supermarktketen Albert Heijn en van enkele bioboeren.

Rekub zal met zoveel mogelijk van die overschotten telkens enkele nieuwe menu’s verzinnen. De overblijvende ingrediënten worden aan armenorganisaties bezorgd of kunnen mee naar huis worden genomen door wie in het restaurant komt eten.

Proefproject

Rekub vzw is een initiatief van Ellien Stinissen (29) en Marijke De Jongh (29), die zelf gastvrouw zullen spelen en twee professionele freelance koks ingehuurd hebben. “Het gaat om een proefproject, maar we als het succes heeft, zouden er nadien heel graag een permanent gegeven van maken”, zegt Stinissen. “Qua prijs mikken we telkens op een driegangenmenu aan 25 euro, maar dat zal wat van de werkingskosten afhangen. Eventuele winsten zullen we gebruiken om nog soortgelijke projecten uit de grond te stampen en om de bioboeren waarmee we samenwerken te steunen.”

Voedselverspilling

Stinissen en De Jongh willen met hun project ook de voedselverspilling in ons land aan de kaak stellen. “Met de overschotten is niets mis: bij de supermarkten gaat het om producten die enkele dagen voor de vervaldatum nog moeilijk te verkopen vallen en bij boeren bijvoorbeeld om sla die wat opgeschoten is en er dus gewoon niet geweldig aantrekkelijk meer uitziet”, stelt Stinissen. “Albert Heijn werkt in Nederland ook al met dit soort projecten samen en toonde zich meteen enthousiast.”

Rekub bevindt zich van 3 juli tot en met 29 augustus in een deel van het Felix Pakhuis en zal op vrijdag- en zaterdagavond open zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content