Alberte: Hippe eetbar in Gent

Phil Dewulf en Inge De Moor © Cwf&ph

Restaurant Alberte valt in de smaak bij het Gentse publiek. Hier worden de gerechten bereid met zuivere, lokale producten, die altijd verbonden zijn aan een bekende lokale kweker.

Voor vrije, jonge mensen die op zoek zijn naar een knus adresje om intiem te smikkelen bij gerechtjes die bedoeld zijn om te delen, is er bar/hors-d’oeuvres Alberte. Je moet ervoor naar de volkse Dampoortbuurt, waar Alberte zich bevindt tussen de Turkse kaartcafés en pitabars. De hippe eetbar heeft de toog aan de straatzijde en de open keuken in het achterhuis. Alberte opende in november 2014 zijn deuren en het valt in de smaak.

’s Avonds is sfeer er troef en doet Alberte denken aan een artistiek, Berlijns eetcafé. Je zit er hoog op een van de barkrukken of laag op een minikrukje aan een minitafel bij een minikaarslichtje. Het meubilair heeft al elders gediend. Er is geen spijskaart, wel een centraal opgesteld leien bord met kleine hapjes en grotere porties die in het midden van de tafel komen te staan. Het bestek staat klaar in een leeg waterglas.

De gerechtjes komen uit de internationale keuken. Ze zijn bereid met zuivere, lokale producten, die niet noodzakelijk bio zijn maar wel altijd verbonden aan een bekende lokale kweker. Zo komen de zelfgeplukte groenten van vzw Compaan in St.-Amandsberg, waar ze op een duurzame manier mensen met onderbenutte talenten integreren in de arbeidsmarkt.

De 34-jarige Phil Dewulf is uitbater van Alberte. Van opleiding sommelier, stond hij mee aan de wieg van Volta en van De Vitrine. Hij is ook verbonden aan het Gouden Hoofd. Aan zijn zijde staat vriendin Inge De Moor, wier derde voornaam Alberte is. Zij deed ervaring op in het Antwerpse restaurant Veranda.

Het stel engageerde twee koks, Toon Deseyne en Jan Creelle, die de opdracht kregen om de gerechtjes van een originele twist te voorzien. Dat doen de koks door te spelen met texturen.

Hun repertoire op het leien bord krijgt ondersteuning van biologische en biodynamische wijnen. Een vijftal rode en een vijftal witte wijnen zijn zowel te koop per glas als per fles. Meenemen kan ook, dan betaal je drie euro bovenop de aankoopprijs.

Onze keuze

Als smulhapje bestelden wij een portie zachtzoete, rauwe ham van het Mangalicavarken (10 euro). Als voorgerecht was er tartaar van makreel met ijs van peterseliecoulis en gefrituurde reepjes peterseliewortel (13 euro). Kroket met vlees van eend en mandarijn en yoghurt was versierd met krokante scheuten (13 euro).

Mals gestoofde rundstong kwam met appel, witloof, smeltende lardo, pikante Argentijnse chimichurri-saus en was versierd met een eetbaar bloemetje (13 euro). Peer met meringue, chutney van rode biet was de originele, enigszins zure afsluiter (7 euro). (PvD)

Keuken 7

Decor 7

Comfort 5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Adres

Bar/Hors d’Oeuvres Alberte : Dendermondsesteenweg 78, 9000 Gent, 0489 21 12 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content