De horeca in Brussel wordt elke dag meer Europees en minder Belgisch. De best florerende eethuizen, die aanvankelijk door Belgen in de markt waren gezet, die massa's volk trekken en uitgroeiden tot emblematische restaurants, werden stuk voor stuk verkocht aan horecaconsortiums.

De lijst van verkochte horecamonumenten is lang: Kelderke, Roue d'Or, Aux Armes de Bruxelles, Taverne du Passage, Les Brasseries Georges, Ultieme Hallucinatie, enzovoort. In Brussel eet men Belgisch, maar de bazen en meestal ook het personeel zijn alles behalve Belgisch. De nieuwe uitbaters beschouwen hun aanwinst als een goed producerende melkkoe. Zelden wordt er geïnvesteerd.

Dit laatste is wel het geval in Café Greenwich. De Nederlander Kees Eijrond nam het architectenbureau Robbrecht en Daem in de arm om het vermaarde schaakcafé waar René Magritte nog speelde, op een schitterende wijze te restaureren. De werken duurden anderhalf jaar en kostten 3 miljoen euro. Opvallend zijn de vitrineachtige façade met gekruld ijzerwerk, de lichtkoepel in de voormalige biljartzaal en de befaamde herentoiletten.

Greenwich ademt vandaag de sfeer van een beschermd monument. Daaraan wordt deel afbreuk gedaan door het gemis aan niveau van bediening, klanten en eten. De spijskaart is die van een groot eetcafé. Naast Belgische evergreens (koninginnehapje, konijn met kriek, stoofcarbonade) is er een repertoire aan alledaagse pastabereidingen. De keuze van wijn is beperkt, die van bier uitgebreid.

Onze keuze
Wij aten tomaat, die keurig was gepeld, met smakeloze koude diepvriesgarnalen, hard gekookte eieren en een kom mayonaise (11,50 euro) en garnaalkroket met melige vulling (14 euro).

Hoofdgerechten waren een pan vol grote mosselen in saus met tomaten en zonder lepel of vingerdoekje (23 euro) en kabeljauwhaas met grijs taai visvlees, een onbestendige saus en groenteboeket (19 euro). De porties waren royaal en voorzien van een uitgebreide garnituur, maar het eten zelf was niet verfijnd. Het lekkerste wat wij die avond proefden was de Ktima Tselepos Cabernet Sauvignon uit Arcadia Griekenland (29 euro).

Resto Café Greenwich

Kartuizersstraat 7

1000 Brussel

Tel. 02/540.88.78

Dagelijks geopend

--

Kader: gerestaureerd belle-epoquemonument

Onthaal en bediening: in zuiderse brasseriestijl

Keuken: Belgische klassiekers en pastagerechten

De horeca in Brussel wordt elke dag meer Europees en minder Belgisch. De best florerende eethuizen, die aanvankelijk door Belgen in de markt waren gezet, die massa's volk trekken en uitgroeiden tot emblematische restaurants, werden stuk voor stuk verkocht aan horecaconsortiums. De lijst van verkochte horecamonumenten is lang: Kelderke, Roue d'Or, Aux Armes de Bruxelles, Taverne du Passage, Les Brasseries Georges, Ultieme Hallucinatie, enzovoort. In Brussel eet men Belgisch, maar de bazen en meestal ook het personeel zijn alles behalve Belgisch. De nieuwe uitbaters beschouwen hun aanwinst als een goed producerende melkkoe. Zelden wordt er geïnvesteerd. Dit laatste is wel het geval in Café Greenwich. De Nederlander Kees Eijrond nam het architectenbureau Robbrecht en Daem in de arm om het vermaarde schaakcafé waar René Magritte nog speelde, op een schitterende wijze te restaureren. De werken duurden anderhalf jaar en kostten 3 miljoen euro. Opvallend zijn de vitrineachtige façade met gekruld ijzerwerk, de lichtkoepel in de voormalige biljartzaal en de befaamde herentoiletten. Greenwich ademt vandaag de sfeer van een beschermd monument. Daaraan wordt deel afbreuk gedaan door het gemis aan niveau van bediening, klanten en eten. De spijskaart is die van een groot eetcafé. Naast Belgische evergreens (koninginnehapje, konijn met kriek, stoofcarbonade) is er een repertoire aan alledaagse pastabereidingen. De keuze van wijn is beperkt, die van bier uitgebreid. Onze keuze Wij aten tomaat, die keurig was gepeld, met smakeloze koude diepvriesgarnalen, hard gekookte eieren en een kom mayonaise (11,50 euro) en garnaalkroket met melige vulling (14 euro). Hoofdgerechten waren een pan vol grote mosselen in saus met tomaten en zonder lepel of vingerdoekje (23 euro) en kabeljauwhaas met grijs taai visvlees, een onbestendige saus en groenteboeket (19 euro). De porties waren royaal en voorzien van een uitgebreide garnituur, maar het eten zelf was niet verfijnd. Het lekkerste wat wij die avond proefden was de Ktima Tselepos Cabernet Sauvignon uit Arcadia Griekenland (29 euro).