Tafelen met zicht op roei-, zeil- en motorboten is niet minder leuk. In tegendeel. Het water, de pleziervaartuigen, kapiteins en matrozen staan garant voor een vakantiegevoel. Zeven adressen.

Clubhouse Royal North Sea Yacht Club, in Oostende
Tussen de palmen

Bij mooi weer wordt er gevochten voor een tafeltje op het dakterras van het Oostendse RNSYC Clubhouse. Het terras met de palmbomen is omgeven door water en biedt een van de mooiste uitzichten over de ankerzone van het Montgomerydok, de bedrijvigheid in de vaargeul, de achterhaven en de opening naar de Noordzee. De eetzaal heeft een knusse, ouderwetse inrichting. Je zit er in armstoeltjes bekleed met imitatieleer. De Royal North Sea Yacht Club telt zo'n 700 leden. De club wordt geleid door een triumviraat met chef Frederic Lamquet als vennoot. De keukenstijl is een gemoderniseerde versie van de klassieke Franse keuken en vis krijgt de hoofdrol. Populair zijn: Thaise rundsalade (18 euro), in olijfolie gebakken griet met morieljes in room (26 euro) en Vlaamse klakker met vanille-ijs (pain perdu, 8 euro). Het restaurant wordt ook bezocht door Franse, Engelse, Duitse en Nederlandse zeevaarders.
Clubhouse Royal North Sea Yacht Club: Montgomerykaai 1, 8400 Oostende. 059 702754. www.rnsyc.be . 's Zomers elke dag open, 's winters gesloten maandag, dinsdag en woensdagavond. Brussels Royal Yacht Club, in Brussel
Ouderwets chic

De Brussels Royal Yacht Club ligt aan de voet van een benzinestation bij de Van Praetbrug en is te bereiken via een lange, lelijke weg langs vuil beton. Maar opeens ben je aan een groen plekje, waar je de auto parkeert onder grote oude kastanjebomen. Het clubhuis is gebouwd in de kenmerkende stijl uit de jaren dertig van vorige eeuw. De buitenkant schreeuwt om een likje verf. Binnen is het ouderwets chic en zit je in bruine chesterfieldcanapés, in een maritiem decor met donker gelakt hout, scheepsvlaggen en roeren. Vanuit de eetzaal en vanop het terras kijk je uit over de jachthaven en het water met drijvend zwerfvuil en aan de overkant een lelijke elektrische centrale. Overal staat in het Frans vermeld dat de toegang gereserveerd is voor leden en genodigden. Wij hadden geen probleem en nestelden ons aan een tafeltje in de zon. De stuntelige bediening en de spijskaart zijn ook in het Frans. De club wordt bezocht door een mix van waterliefhebbers, waarbij zakenlui, gepensioneerde booteigenaars die met een vouwfietsje proviand halen, en door de zon gebruinde waterhippies. De keuken is Frans-Belgisch (tomaat met garnalen, bouillabaisse, scampi's zoals in Marseille, gehaktballen op zijn Luiks, enz.).
BRYC: Vilvoordsesteenweg 1, 1020 Brussel. 02 241 09 87. www.bryc.be . Gesloten zondag- en maandagavond. Dagschotel 14,50 euro, dagmenu 21,50 euro.

't Vlaemsch Galjoen, in Nieuwpoort
Microklimaat

Met meer dan tweeduizend pleziervaartuigen is de jachthaven van Nieuwpoort de grootste van Noordwest-Europa. Toch is het er zelfs in volle seizoen nooit echt druk zoals op de wandeldijk. Het culinaire hart is 't Vlaemsch Galjoen. Vanuit de eetzaal kijk je uit over de haven en het water. Het restaurant wordt bezocht door dagjestoeristen, die komen genieten van de vakantiesfeer en het microklimaat. De haven ligt achter de kustlijn, waardoor je minder last van wind en zand hebt. De herfst is warmer omdat het in de zomer opgewarmde water zijn warmte weer afgeeft. Ook watersporters, wavekarters en andere recreanten, die komen voor zeillessen of een huurboot, voelen zich goed in 't Vlaemsch Galjoen. De keuken is afgestemd op het aanbod van de nabijgelegen vismijn en dat is breed: oesters, mosselen, garnalen, zeetong... Specialiteit van het huis is koningskrab met tomaat, lente-ui, basilicum en olijfolie. Voor de vleesliefhebbers zijn er gerechten als carré van Duke of Berkshire, varkenswangen of Ierse rib eye. In het vernieuwde clubhuis ben je welkom voor een drankje en een hapje.
't Vlaemsch Galjoen: Watersportlaan 11, 8620 Nieuwpoort. 058 235495. www.galjoen.be . Maandag gesloten.

Sailing Queen, in Gent
Lady chef

Sailing Queen is de naam van het eethuis dat ligt naast de Royal Belgian Sailing Club (RBSC) van Gent. Het bevindt zich in het havengebied, juist naast de veerdienst van Langerbrugge. Bij de overvaart zie je het liggen. Ook vanaf Volvo Cars Gent en Honda kan men de veerboot gebruiken. Op weekdagen wordt Sailing Queen druk bezocht door zakenlieden, want het restaurant is ook toegankelijk voor het grote publiek. In het weekend is het alleen open voor privé-evenementen en de plek is geliefd, want je moet lang op voorhand reserveren. De eetzaal is hedendaags landelijk gedecoreerd. Van aan de tafels en vanuit de loungestoelen op het bangkirai terras heb je zicht over het kanaal Gent-Terneuzen en zie je vrachtboten geruisloos voorbijglijden. Kelly Vandamme is de vrouwelijke chef-kok. Haar specialiteiten zijn: brochette met gegrilde scampi's (21 euro), galgbrochette met rundvlees (25 euro) en gamba op de wijze van lady chef Kelly met pikante tomatensaus (26 euro).

Sailing Queen: Eilanderskaai 7, 9000 Gent (Langerbrugge). 09 253 82 31 of 0485 06 96 51. www.sailingqueen.be . Maandag gesloten.
Clubhouse Alberta, in Zeebrugge
Belgium Building Award

Het restaurant van The Royal Belgium Sailing Club Zeebrugge is een modern gebouw, schitterend gelegen op een bijna-eiland aan het eind van de Omookaai. De architectuur verwierf als niet-residentieel gebouw een Belgian Building Award. De dubbele laag van het gebouw _ een structuur uit hout en een schil uit glas _ zorgt voor een functionele inzetbaarheid. De schil uit glas kan in de zomer volledig open, waardoor de houtstructuur overblijft. Het gebouw heeft een toegankelijk dakterras dat optimaal wordt benut vanwege het prachtige zicht op de bedrijvigheid in de haven. Je kijkt uit over de ingang van de jachthaven, over de vrachtkade van de commerciële haven met mastodontschepen met torenhoog gestapelde containers en over een plukje land met afgeknotte bomen, dat eruitziet als een slagveld. De inrichting van de eetzaal doet door het gebruik van natuurhout Scandinavisch aan. Het restaurant is toegankelijk voor leden en hun gasten. Ook nieuwsgierigen, die eens willen proeven van de sfeer en het eten, of gewoon iets willen drinken zijn welkom. De keuken is Belgisch en bereidingen met tong, sliptong, gamba's en mosselen zijn populair. Voor de vleesliefhebbers zijn er steak en côte à l'os.
Clubhouse Alberta: Omookaai 1, Zeebrugge. 050 544197. www.rbsc.be . Open vrijdagavond, zaterdag en zondag non-stop vanaf 12 uur.

Off Course, in Antwerpen
Jong team

Off Course is het restaurant van de Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging (SRNA), dat door horecaondernemer Dave De Munck wordt uitgebaat. Hij engageerde een jong team met de vrouwelijke chef-kok Egzona, die er in haar keuken vrolijk op los kookt. Het restaurant met molgrijze en appelgroene inrichting oogt vanbinnen mooier dan vanbuiten. Er is wel een stijlvol loungeterras van bangkirai, dat afgelijnd is door een rietkraag. Vanuit de eetzaal en vanaf het terras heb je zicht op de skyline van Antwerpen-Zuid. Bij mooi weer is het er heerlijk toeven, vanwege de rust, het groen en het water. Er is een lichte lunch van twee gangen voor 29 euro. Het driegangenmenu met de huissuggesties komt op 38,50 euro en het fijnproeversmenu op 59 euro. A la carte eten kan ook, met kreeftbereidingen (belle-vue 41,50 euro of stoofpotje 38 euro) en klassiek geïnspireerde gerechten als krokant gebakken kalfszwezeriken (25,50 euro) of zeetong met grijze garnalen en zeevruchten (38,50 euro). Een mooie afsluiter is gegrilde watermeloen met kokosijs en munt (13,50 euro). In de zomer zijn 'mosselen bloody mary' specialiteit.
Off Course, clubhouse SRNA: Beatrijslaan 29, 2050 Antwerpen-Linkeroever. 03 2524642. www.offcourse.be . Maandag gesloten. Royal Yachtclub, in Antwerpen
Traditioneel

De eetzaal en de terrassen van het restaurant van de Royal Yacht Club in Antwerpen bieden een spectaculair zicht op het centrum van de stad. Aan de overkant van de Schelde zie je het MAS uitsteken boven de historische gebouwen. Het clubhuis van de uit 1851 daterende watersportvereniging ligt aan de jachthaven en beschikt over een gesloten parking, helihaven, restaurant en bar, terras en feestzalen voor 250 personen. De locatie is bekend bij oudere sinjoren door de vele verjaardags- en huwelijksfeesten, communies, personeelsfeesten en jubilea. De ingang van het restaurant wordt bewaakt door oude ankers. De privéclub heeft een maritieme inrichting met donker gevernist hout. Overal staan trofeeën en miniatuurboten. De bereidingen zijn traditioneel Frans en Belgisch, zoals garnaalkroket (16 euro), gebakken zeetong belle meunière (32 euro), ossenhaas met friet en sla (30 euro) en dame blanche (10 euro). In november wordt het clubhuis volledig verbouwd en zal er een modern gebouw verrijzen dat driemaal zo groot is. Het nautische aspect zal gehandhaafd blijven.
Royal Yachtclub Belgium, Antwerpen: Thonetlaan 133, 2050 Antwerpen. 03 2195231. www.royalclubhouse.be Gesloten maandag en dinsdag.

Pieter Van Doveren & Michel Vaerewijck

Tafelen met zicht op roei-, zeil- en motorboten is niet minder leuk. In tegendeel. Het water, de pleziervaartuigen, kapiteins en matrozen staan garant voor een vakantiegevoel. Zeven adressen.Clubhouse Royal North Sea Yacht Club, in Oostende Tussen de palmen Bij mooi weer wordt er gevochten voor een tafeltje op het dakterras van het Oostendse RNSYC Clubhouse. Het terras met de palmbomen is omgeven door water en biedt een van de mooiste uitzichten over de ankerzone van het Montgomerydok, de bedrijvigheid in de vaargeul, de achterhaven en de opening naar de Noordzee. De eetzaal heeft een knusse, ouderwetse inrichting. Je zit er in armstoeltjes bekleed met imitatieleer. De Royal North Sea Yacht Club telt zo'n 700 leden. De club wordt geleid door een triumviraat met chef Frederic Lamquet als vennoot. De keukenstijl is een gemoderniseerde versie van de klassieke Franse keuken en vis krijgt de hoofdrol. Populair zijn: Thaise rundsalade (18 euro), in olijfolie gebakken griet met morieljes in room (26 euro) en Vlaamse klakker met vanille-ijs (pain perdu, 8 euro). Het restaurant wordt ook bezocht door Franse, Engelse, Duitse en Nederlandse zeevaarders. Clubhouse Royal North Sea Yacht Club: Montgomerykaai 1, 8400 Oostende. 059 702754. www.rnsyc.be . 's Zomers elke dag open, 's winters gesloten maandag, dinsdag en woensdagavond. Brussels Royal Yacht Club, in Brussel Ouderwets chic De Brussels Royal Yacht Club ligt aan de voet van een benzinestation bij de Van Praetbrug en is te bereiken via een lange, lelijke weg langs vuil beton. Maar opeens ben je aan een groen plekje, waar je de auto parkeert onder grote oude kastanjebomen. Het clubhuis is gebouwd in de kenmerkende stijl uit de jaren dertig van vorige eeuw. De buitenkant schreeuwt om een likje verf. Binnen is het ouderwets chic en zit je in bruine chesterfieldcanapés, in een maritiem decor met donker gelakt hout, scheepsvlaggen en roeren. Vanuit de eetzaal en vanop het terras kijk je uit over de jachthaven en het water met drijvend zwerfvuil en aan de overkant een lelijke elektrische centrale. Overal staat in het Frans vermeld dat de toegang gereserveerd is voor leden en genodigden. Wij hadden geen probleem en nestelden ons aan een tafeltje in de zon. De stuntelige bediening en de spijskaart zijn ook in het Frans. De club wordt bezocht door een mix van waterliefhebbers, waarbij zakenlui, gepensioneerde booteigenaars die met een vouwfietsje proviand halen, en door de zon gebruinde waterhippies. De keuken is Frans-Belgisch (tomaat met garnalen, bouillabaisse, scampi's zoals in Marseille, gehaktballen op zijn Luiks, enz.). BRYC: Vilvoordsesteenweg 1, 1020 Brussel. 02 241 09 87. www.bryc.be . Gesloten zondag- en maandagavond. Dagschotel 14,50 euro, dagmenu 21,50 euro. 't Vlaemsch Galjoen, in Nieuwpoort Microklimaat Met meer dan tweeduizend pleziervaartuigen is de jachthaven van Nieuwpoort de grootste van Noordwest-Europa. Toch is het er zelfs in volle seizoen nooit echt druk zoals op de wandeldijk. Het culinaire hart is 't Vlaemsch Galjoen. Vanuit de eetzaal kijk je uit over de haven en het water. Het restaurant wordt bezocht door dagjestoeristen, die komen genieten van de vakantiesfeer en het microklimaat. De haven ligt achter de kustlijn, waardoor je minder last van wind en zand hebt. De herfst is warmer omdat het in de zomer opgewarmde water zijn warmte weer afgeeft. Ook watersporters, wavekarters en andere recreanten, die komen voor zeillessen of een huurboot, voelen zich goed in 't Vlaemsch Galjoen. De keuken is afgestemd op het aanbod van de nabijgelegen vismijn en dat is breed: oesters, mosselen, garnalen, zeetong... Specialiteit van het huis is koningskrab met tomaat, lente-ui, basilicum en olijfolie. Voor de vleesliefhebbers zijn er gerechten als carré van Duke of Berkshire, varkenswangen of Ierse rib eye. In het vernieuwde clubhuis ben je welkom voor een drankje en een hapje. 't Vlaemsch Galjoen: Watersportlaan 11, 8620 Nieuwpoort. 058 235495. www.galjoen.be . Maandag gesloten. Sailing Queen, in Gent Lady chef Sailing Queen is de naam van het eethuis dat ligt naast de Royal Belgian Sailing Club (RBSC) van Gent. Het bevindt zich in het havengebied, juist naast de veerdienst van Langerbrugge. Bij de overvaart zie je het liggen. Ook vanaf Volvo Cars Gent en Honda kan men de veerboot gebruiken. Op weekdagen wordt Sailing Queen druk bezocht door zakenlieden, want het restaurant is ook toegankelijk voor het grote publiek. In het weekend is het alleen open voor privé-evenementen en de plek is geliefd, want je moet lang op voorhand reserveren. De eetzaal is hedendaags landelijk gedecoreerd. Van aan de tafels en vanuit de loungestoelen op het bangkirai terras heb je zicht over het kanaal Gent-Terneuzen en zie je vrachtboten geruisloos voorbijglijden. Kelly Vandamme is de vrouwelijke chef-kok. Haar specialiteiten zijn: brochette met gegrilde scampi's (21 euro), galgbrochette met rundvlees (25 euro) en gamba op de wijze van lady chef Kelly met pikante tomatensaus (26 euro). Sailing Queen: Eilanderskaai 7, 9000 Gent (Langerbrugge). 09 253 82 31 of 0485 06 96 51. www.sailingqueen.be . Maandag gesloten. Clubhouse Alberta, in Zeebrugge Belgium Building Award Het restaurant van The Royal Belgium Sailing Club Zeebrugge is een modern gebouw, schitterend gelegen op een bijna-eiland aan het eind van de Omookaai. De architectuur verwierf als niet-residentieel gebouw een Belgian Building Award. De dubbele laag van het gebouw _ een structuur uit hout en een schil uit glas _ zorgt voor een functionele inzetbaarheid. De schil uit glas kan in de zomer volledig open, waardoor de houtstructuur overblijft. Het gebouw heeft een toegankelijk dakterras dat optimaal wordt benut vanwege het prachtige zicht op de bedrijvigheid in de haven. Je kijkt uit over de ingang van de jachthaven, over de vrachtkade van de commerciële haven met mastodontschepen met torenhoog gestapelde containers en over een plukje land met afgeknotte bomen, dat eruitziet als een slagveld. De inrichting van de eetzaal doet door het gebruik van natuurhout Scandinavisch aan. Het restaurant is toegankelijk voor leden en hun gasten. Ook nieuwsgierigen, die eens willen proeven van de sfeer en het eten, of gewoon iets willen drinken zijn welkom. De keuken is Belgisch en bereidingen met tong, sliptong, gamba's en mosselen zijn populair. Voor de vleesliefhebbers zijn er steak en côte à l'os. Clubhouse Alberta: Omookaai 1, Zeebrugge. 050 544197. www.rbsc.be . Open vrijdagavond, zaterdag en zondag non-stop vanaf 12 uur. Off Course, in Antwerpen Jong team Off Course is het restaurant van de Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging (SRNA), dat door horecaondernemer Dave De Munck wordt uitgebaat. Hij engageerde een jong team met de vrouwelijke chef-kok Egzona, die er in haar keuken vrolijk op los kookt. Het restaurant met molgrijze en appelgroene inrichting oogt vanbinnen mooier dan vanbuiten. Er is wel een stijlvol loungeterras van bangkirai, dat afgelijnd is door een rietkraag. Vanuit de eetzaal en vanaf het terras heb je zicht op de skyline van Antwerpen-Zuid. Bij mooi weer is het er heerlijk toeven, vanwege de rust, het groen en het water. Er is een lichte lunch van twee gangen voor 29 euro. Het driegangenmenu met de huissuggesties komt op 38,50 euro en het fijnproeversmenu op 59 euro. A la carte eten kan ook, met kreeftbereidingen (belle-vue 41,50 euro of stoofpotje 38 euro) en klassiek geïnspireerde gerechten als krokant gebakken kalfszwezeriken (25,50 euro) of zeetong met grijze garnalen en zeevruchten (38,50 euro). Een mooie afsluiter is gegrilde watermeloen met kokosijs en munt (13,50 euro). In de zomer zijn 'mosselen bloody mary' specialiteit. Off Course, clubhouse SRNA: Beatrijslaan 29, 2050 Antwerpen-Linkeroever. 03 2524642. www.offcourse.be . Maandag gesloten. Royal Yachtclub, in Antwerpen Traditioneel De eetzaal en de terrassen van het restaurant van de Royal Yacht Club in Antwerpen bieden een spectaculair zicht op het centrum van de stad. Aan de overkant van de Schelde zie je het MAS uitsteken boven de historische gebouwen. Het clubhuis van de uit 1851 daterende watersportvereniging ligt aan de jachthaven en beschikt over een gesloten parking, helihaven, restaurant en bar, terras en feestzalen voor 250 personen. De locatie is bekend bij oudere sinjoren door de vele verjaardags- en huwelijksfeesten, communies, personeelsfeesten en jubilea. De ingang van het restaurant wordt bewaakt door oude ankers. De privéclub heeft een maritieme inrichting met donker gevernist hout. Overal staan trofeeën en miniatuurboten. De bereidingen zijn traditioneel Frans en Belgisch, zoals garnaalkroket (16 euro), gebakken zeetong belle meunière (32 euro), ossenhaas met friet en sla (30 euro) en dame blanche (10 euro). In november wordt het clubhuis volledig verbouwd en zal er een modern gebouw verrijzen dat driemaal zo groot is. Het nautische aspect zal gehandhaafd blijven. Royal Yachtclub Belgium, Antwerpen: Thonetlaan 133, 2050 Antwerpen. 03 2195231. www.royalclubhouse.be Gesloten maandag en dinsdag. Pieter Van Doveren & Michel Vaerewijck