In het gerestaureerde centrum van Gent was de zeventiende-eeuwse Oude Vismijn aan het Veerleplein decennialang de rotte appel in de mand. Het historische gebouw was lang gesloten en verpauperde. Sinds kort is het in zijn vroegere glorie hersteld en om al dat moois te bewonderen is er een nieuwe verbinding via het jaagpad. Het voetpad loopt van het Gravensteen rond de Vismijn, en vormt, via een nieuw voetgangersbruggetje over de Lieve, een verbinding met de Graslei en Korenlei.

Binnenkomen in de Oude Vismijn doe je door de barokke toegangspoort, die dateert uit 1690 en die werd ontworpen door Adriaan Van der Linden. Achter een glazen deur kom je terecht in Brasserie Bord'eau. Het nieuwe etablissement biedt plaats aan honderdtachtig man en in de zomer komen daar nog zestig plaatsen bij, op het overdekte terras boven het jaagpad.

Wij kwamen op de eerste officiële openingsdag en de grote ruimte was nog niet volledig ingericht. Het geheel was wat kil en deed denken aan de ontbijtzaal van een hotel of de kantine van een museum. Wij kregen een tafeltje tegen de muur onder een raam en moesten rechtstaan om van het mooie uitzicht te genieten.

Vis is specialiteit en niemand minder dan viskok Didier Garnich (Matelote, Gin-Fish) werd als consultant onder de arm genomen om samen met de Franse chef Stéphane Toublanc en een team koks het eten te bereiden. Op de eerste dag mag men niet te kritisch zijn, want ieder nieuw restaurant heeft zijn tijd nodig voordat alles gesmeerd draait. Het zaalpersoneel was nog onwennig en de keuken was onderbemand.

Op tafel kwamen versgekookte alikruiken en twee voorgerechten: soep van kastanjes met zoute toast, belegd met mousse van ganzenlever (15 euro) en een aantrekkelijk ogende bereiding van een royale portie sappig kreeftenvlees, courgette en schaaldierenmayonaise, op een bordspiegel beschilderd met strepen van piquillo-pepers (22 euro).

De twee hoofdgerechten waren: op maat gesneden, graatloze, dikke pladijs van superieure kwaliteit met dikke frieten en tartaarsaus en een banaal takje trostomaten (18 euro) en superverse griet met wafelaardappeltjes en espuma van schelpdieren (26 euro). Een heerlijke tiramisu van mascarpone, koffiecrème, ijs, sabayon van amaretto en koekkruimels (9 euro) was de afsluiter van een geslaagde maaltijd.

Brasserie Bord'eau, Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent. Tel. 09 223 20 00
Categorie: grootstedelijke visbrasserie
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 6,5
Bediening: 6,5
Prijs/kwaliteit :7

PvD

In het gerestaureerde centrum van Gent was de zeventiende-eeuwse Oude Vismijn aan het Veerleplein decennialang de rotte appel in de mand. Het historische gebouw was lang gesloten en verpauperde. Sinds kort is het in zijn vroegere glorie hersteld en om al dat moois te bewonderen is er een nieuwe verbinding via het jaagpad. Het voetpad loopt van het Gravensteen rond de Vismijn, en vormt, via een nieuw voetgangersbruggetje over de Lieve, een verbinding met de Graslei en Korenlei. Binnenkomen in de Oude Vismijn doe je door de barokke toegangspoort, die dateert uit 1690 en die werd ontworpen door Adriaan Van der Linden. Achter een glazen deur kom je terecht in Brasserie Bord'eau. Het nieuwe etablissement biedt plaats aan honderdtachtig man en in de zomer komen daar nog zestig plaatsen bij, op het overdekte terras boven het jaagpad. Wij kwamen op de eerste officiële openingsdag en de grote ruimte was nog niet volledig ingericht. Het geheel was wat kil en deed denken aan de ontbijtzaal van een hotel of de kantine van een museum. Wij kregen een tafeltje tegen de muur onder een raam en moesten rechtstaan om van het mooie uitzicht te genieten. Vis is specialiteit en niemand minder dan viskok Didier Garnich (Matelote, Gin-Fish) werd als consultant onder de arm genomen om samen met de Franse chef Stéphane Toublanc en een team koks het eten te bereiden. Op de eerste dag mag men niet te kritisch zijn, want ieder nieuw restaurant heeft zijn tijd nodig voordat alles gesmeerd draait. Het zaalpersoneel was nog onwennig en de keuken was onderbemand. Op tafel kwamen versgekookte alikruiken en twee voorgerechten: soep van kastanjes met zoute toast, belegd met mousse van ganzenlever (15 euro) en een aantrekkelijk ogende bereiding van een royale portie sappig kreeftenvlees, courgette en schaaldierenmayonaise, op een bordspiegel beschilderd met strepen van piquillo-pepers (22 euro). De twee hoofdgerechten waren: op maat gesneden, graatloze, dikke pladijs van superieure kwaliteit met dikke frieten en tartaarsaus en een banaal takje trostomaten (18 euro) en superverse griet met wafelaardappeltjes en espuma van schelpdieren (26 euro). Een heerlijke tiramisu van mascarpone, koffiecrème, ijs, sabayon van amaretto en koekkruimels (9 euro) was de afsluiter van een geslaagde maaltijd. Brasserie Bord'eau, Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent. Tel. 09 223 20 00 Categorie: grootstedelijke visbrasserie Keuken: 7,5 Decor: 7 Comfort: 6,5 Bediening: 6,5 Prijs/kwaliteit :7 PvD