Tien lekkere bierrestaurants

De Belgische bieren bieden tal van mogelijkheden tot bijzondere combinaties met gerechten. Tien restaurants die zich hierin specialiseren.

Het rijke pallet van Belgische bieren – met hun 400 smaakstoffen, vele kleurvariaties en alcoholpercentages – biedt tal van mogelijkheden tot bijzondere combinaties met gerechten. Onze Belgische bieren zijn uitgelezen appetizers, want de bittere hopsmaak wekt de eetlust op en ontspant de maag. Heel wat bieren gaan goed bij gerechten met vis- en schaaldieren, terwijl andere bieren zich goed voelen bij gevarieerde vleesbereidingen. Wij selecteren tien restaurants die zich specialiseren in deze materie.
BITTERZOET
Houthalenseweg 170, Zonhoven Twee jonge mensen met een passie voor bier werkten een horecaconcept uit waarin ze kleinschalig gebrouwen Belgische bieren van hoogstaande kwaliteit koppelen aan hedendaagse gastronomie. De formule heeft een jaar liggen rijpen voor Hilaire Spreuwers en zijn vrouw Sofie hun oog lieten vallen op een verlaten hoevetje, dat ze binnenin rigoureus verbouwden. Van onder het stof kwam een sfeervol restaurant met een moderne, landelijke eetzaal en open keuken. Er is ook een bed & breakfast gepland.

DE BISTRONOOM Vindictivelaan 22, Oostende Chef-kok Stefanie De Vos leidde De Bistronoom met ijzeren hand naar een plaatsje in de lijst van Best Beer Restaurants in the World. Haar bereidingen zijn streekgebonden. Voorbeelden zijn: smeus, roggevleugel met groene kool, spek en blanke boter of kalfszwezerik met bospaddenstoelen met ganzenlever en Sint Bernardus-bier. Vanuit de eetzaal heeft men zicht op de Mercator en de jachthaven van Oostende.

BELGA QUEEN Graslei 10, Gent In Belga Queen aan de Gentse Graslei staat bier centraal in heel wat bereidingen. Het eethuis op een van de mooiste plekjes van Gent is een realisatie van Antoine Pinto (Pakhuis, Dock’s CafĆ©, Quicaillerie, Midi Station enzovoort). De designer-kok verbouwde het dertiende-eeuwse korenstapelhuis tot een gestileerd loungerestaurant met 300 zitplaatsen, verdeeld over drie verdiepingen. Onder het dak is er een sigarenbar, waar naar het weekend toe bandjes en dj’s optreden. In Belga Queen Gent is de kaart grotendeels dezelfde als in Belga Queen Brussel. Het repertoire werd door Antoine Pinto op punt gesteld en Belgische producten spelen de hoofdrol. Er is een ruime keuze aan kwaliteitsbieren.

DEN DYVER Dijver 5, Brugge In deze familiezaak, in een historisch pand met een typisch Vlaams interieur aan de reien (dyver is Keltisch voor aanlegplaats) heeft de tweede generatie van de familie Vandenbussche met de komst van de jongste zoon Achim (hotelschool Ter Duinen, De Gouden Harinck, La Bergerie) het heft nu stevig in handen. De chef kookt hedendaags. In de bouillon om de vis te garen durft hij wel eens bier en stermos combineren. Behalve een wijn wordt bij elk gerecht _ tot en met de desserts _ ook een bier gesuggereerd. Vaak gaat het om brouwsels van kleinschalige, regionale brouwerijen. Den Dyver verwierf al verscheidene keren de Beer & Gastronomy Award.

DE HEEREN VAN LIEDEKERCKE Kasteelstraat 33, Denderleeuw Twee broers, Ć©Ć©n passie: bier. Joost De Four is de drankenspecialist, die je bij elk gerecht een van de honderden artisanale bieren in voorraad, met tekst en uitleg kan adviseren. Tom experimenteert op doordachte wijze met het gerstenat in speelse bereidingen. Hij bedacht bierpralines (o.m. met kriek en Orval) die vervaardigd worden in het Chocoladehuis in Aalst. De heren zijn Orval-Ambassadeur en op de internationaal gerenommeerde biersite RateBeer.com werd het restaurant in 2010 verkozen tot het op Ć©Ć©n na beste bierrestaurant ter wereld. Er is ook een wijnkaart en af en toe wordt een menu met whisky’s uitgedokterd.

GASTHOF ‘T HOMMELHOF Watouplein 17, Watou Als er Ć©Ć©n chef een pluim op zijn koksmuts mag steken voor de revival van de bierkeuken, dan wel Stefaan Coutteneye van Gasthof ’t Hommelhof. Zijn ervaringen met het gebruik van bier in de keuken en op tafel bundelde hij in een paar kookboeken. Varkenshammetje, buikspek, konijn, rivierkreeftjes, mosselen, kabeljauw, ja zelfs desserts, allemaal kunnen ze het wel vinden met een bepaald gerstenat. Je kan het proeven in dit pittoreske gasthof met terras, te midden van de hoppevelden en vlak bij de abdij van West-Vleteren.

BRASSERIE DE GEMPEMOLEN Gempstraat 56, Sint-Joris-Winge Zowat iedereen kent Jeroen Meus, maar veel minder mensen weten dat ook zijn broer Hans in de potten roert. Hans Meus opende een in het groen verborgen, laagdrempelige brasserie. Wandelaars langs het Grote Routepad, fietsers, zakenlieden, families en feestende gezelschappen voelen er zich thuis. Iedereen is er welkom voor een ontbijt, voor de lunch, koffie met pannenkoeken of een glaasje bier, binnen en op het idyllische terras. De bucolische omgeving en de landelijke inrichting vragen om gerechten uit de streekkeuken, die Hans Meus in afgestofte versie presenteert.

IN ‘T SPINNEKOPKE Place du Jardin aux Fleurs 1, Brussel Brusselse folklore in een eeuwenoud estaminet met een rustiek interieur aan een pittoresk pleintje. De kaart is in het Brussels opgesteld: heirink geprepareerd Ć  la Jefke (haring), gernoetkrokette (garnaalkroketten), panch mi ajoineconfiteu (bloedworst met uienconfituur), mossele in bee (bier) van Maredsous, enzovoort. De kwaliteit is onregelmatig en komt soms niet uit boven die van een tourist trap. Om te drinken heb je de keuze uit een vijftigtal bieren, vele nog ambachtelijk gebrouwen.

ZARZA
Bondgenotenlaan 92, Leuven Bierkok Bram Verbeken en souschef Jan Mangelschots spannen zich in om de bezoekers te verrassen met persoonlijke, modieuze gerechten. Vooral de combinaties verwonderen. Er is een speciaal menu beschikbaar, waarbij vier passende bieren worden geschonken. Overdag is Zarza een elegante brasserie, ’s avonds is het licht gedempt en wordt er stijlvol getafeld. Op zaterdag komen vermoeide shoppers voor het in huis gemaakte gebak.

BIER BRASSERIE ZYTHO Koningin Astridlaan 37, Kontich Tom Van De Plas (CEO van A+ Projects) en horeca- en etiquettespecialist Kevin Strubbe hebben een nieuw concept rond beer & food pairing ontwikkeld. De kaart gaat van snacks, salades, pasta’s tot volwaardige hoofdgerechten en vermeldt de uiteenlopende gerechten met een gemotiveerde biersuggestie. De bieren worden geschonken in speciale degustatieglazen. Brasserie Zytho speelt in op de bierrevival. Biersommelier Ben Vinken adviseerde en zorgde voor de training van het personeel. De brasserie promoot haar bierkaart. De wijnkeuze beperkt zich tot een kwaliteitsvolle huiswijn in wit, rood en rosĆ©.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content