Hoewel Antwerpen-stad eerder provinciale afmetingen heeft, hebben de bewoners het graag over hun 'metropool'. Natuurlijk is er de haven, met wereldse dimensies, én er is Q-Lounge, het Aziatische restaurant dat grootstedelijke allure heeft en niet zomaar de zoveelste loungebar is. Q-Lounge bevindt zich in de buurt van het MAS en bestaat ondertussen vijf jaar.

Binnen is het 's avonds geheimzinnig schemerig. Grote sfeermakers zijn de tientallen kaarsjes en de gekleurde clubverlichting die afwisselt in blauwe, rode, oranje en zwarte tinten en die maken dat je je ver weg waant, ergens in Bangkok of New York. Ook de wereldse muziek en de keukentaferelen van de Aziatische koks aan een bataljon woks zorgen voor een prettig ontheemd gevoel. De vriendelijke jongedame die ons lot in haar bevallige handen nam, was van Deense oorsprong en ontpopte zich in de loop van de avond als een innemende en attente gastvrouw.

Wij lieten ons vervoeren en probeerden in het donker de spijskaart te lezen. Het repertoire Thaise gerechten is gevarieerd en voorspelbaar: tom ka kai, laab kai, papajasalade, rode, groene en gele kerrie, phad thai en phad prik. Eén Q bij het gerecht staat voor pikant, twee Q's is pikanter en drie is "haal de brandweer!"

Gemakshalve kozen wij voor de twee in het groot geafficheerde kennismakingsgerechten. Voorgerecht was Q-Mix (12,50 euro). Op een groot bord lag een keur aan voorgerechten in hapjesformaat: viskroket met garnalenpasta, miniloempia, gestoomde kip in bananenblad, kip, dimsum, saté, viskroketje en gefrituurde scampi in wontonvel. Bij deze mix kwamen vier sausjes: ananas, pinda, soja en sesam en, om de mond te verfrissen, een salade van komkommer, wortel en pompelmoes.

Wij kozen de twee verschillende hoofdgerechten, die als aanrader op de spijskaart stonden: phad wounsen of zoete salade van gebakken glasnoedels, pijlinktvis en scampi's (17 euro) en phad prik of Thaise karbonade van in de wok gebakken rundvlees met groenten en rodekerriesaus. De kruidigheid was aangepast aan onze tere westerse mondjes, wat voor velen een geruststelling is. Afsluiten deden wij met gingerthee (2,5 euro) en huisgemaakte jasmijncake met vanille-ijs (9 euro).

Categorie: Thais loungerestaurant
Keuken: 7
Decor: 8
Comfort: 7
Service: 7,5
Prijs/kwaliteit: 7

Bar-resto Q-Lounge, Van Schoonbekeplein 15, 2000 Antwerpen, tel. 03 2881922.
Menu's van 25 tot 50 euro. Maandag gesloten.

Pieter van Doveren

Hoewel Antwerpen-stad eerder provinciale afmetingen heeft, hebben de bewoners het graag over hun 'metropool'. Natuurlijk is er de haven, met wereldse dimensies, én er is Q-Lounge, het Aziatische restaurant dat grootstedelijke allure heeft en niet zomaar de zoveelste loungebar is. Q-Lounge bevindt zich in de buurt van het MAS en bestaat ondertussen vijf jaar. Binnen is het 's avonds geheimzinnig schemerig. Grote sfeermakers zijn de tientallen kaarsjes en de gekleurde clubverlichting die afwisselt in blauwe, rode, oranje en zwarte tinten en die maken dat je je ver weg waant, ergens in Bangkok of New York. Ook de wereldse muziek en de keukentaferelen van de Aziatische koks aan een bataljon woks zorgen voor een prettig ontheemd gevoel. De vriendelijke jongedame die ons lot in haar bevallige handen nam, was van Deense oorsprong en ontpopte zich in de loop van de avond als een innemende en attente gastvrouw. Wij lieten ons vervoeren en probeerden in het donker de spijskaart te lezen. Het repertoire Thaise gerechten is gevarieerd en voorspelbaar: tom ka kai, laab kai, papajasalade, rode, groene en gele kerrie, phad thai en phad prik. Eén Q bij het gerecht staat voor pikant, twee Q's is pikanter en drie is "haal de brandweer!" Gemakshalve kozen wij voor de twee in het groot geafficheerde kennismakingsgerechten. Voorgerecht was Q-Mix (12,50 euro). Op een groot bord lag een keur aan voorgerechten in hapjesformaat: viskroket met garnalenpasta, miniloempia, gestoomde kip in bananenblad, kip, dimsum, saté, viskroketje en gefrituurde scampi in wontonvel. Bij deze mix kwamen vier sausjes: ananas, pinda, soja en sesam en, om de mond te verfrissen, een salade van komkommer, wortel en pompelmoes. Wij kozen de twee verschillende hoofdgerechten, die als aanrader op de spijskaart stonden: phad wounsen of zoete salade van gebakken glasnoedels, pijlinktvis en scampi's (17 euro) en phad prik of Thaise karbonade van in de wok gebakken rundvlees met groenten en rodekerriesaus. De kruidigheid was aangepast aan onze tere westerse mondjes, wat voor velen een geruststelling is. Afsluiten deden wij met gingerthee (2,5 euro) en huisgemaakte jasmijncake met vanille-ijs (9 euro). Categorie: Thais loungerestaurant Keuken: 7 Decor: 8 Comfort: 7 Service: 7,5 Prijs/kwaliteit: 7 Bar-resto Q-Lounge, Van Schoonbekeplein 15, 2000 Antwerpen, tel. 03 2881922. Menu's van 25 tot 50 euro. Maandag gesloten. Pieter van Doveren