Matthieu Beudaert is een chef-kok buitencategorie: als hij achter zijn fornuis staat is alles juist en alles lekker. Nochtans is hij kunsthistoricus van opleiding en hij werkte in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten toen hij zich inschreef voor de wedstrijd van Knack Weekend Hobbykok van het Jaar.

De jongeman viel op door zijn gedrevenheid. Hij had een vierjarige avondopleiding koken gevolgd en schuimde, samen met zijn vrouw Sofie Delbeke, Europa af op zoek naar culinaire verrassingen. Hij won de eerste prijs met verve. De overwinning was voor de hobbykok het duwtje dat hij nodig had om van koken zijn beroep te maken.

Beudaert werd traiteur en begon samen met zijn vrouw te dromen van een eigen eethuis. In 2009 openden ze Table d'Amis, een modern fijnkostrestaurant in een oude hoeve. Vandaag is Beudaert de gelukkige vader van vier kindjes en een gerespecteerde chef-kok van een restaurant met een Michelin-ster. Hij kookt met verstand en met gevoeligheid: zijn gerechten zijn modern, puur en evenwichtig.

Zijn vrouw ontvangt met charme en staat als een rots tussen de tafels. Zij is maatschappelijk assistent en seksuoloog van opleiding en volgde een cursus voor sommelier. Haar nieuwsgierigheid en kennis staan aan de basis van interessante pairings.

Alles ging goed tot de gemeente aan de deur klopte met de melding dat de straat gedurende een jaar opengebroken wordt. Beudaert en zijn vrouw begonnen korstachtig te denken aan oplossingen. Samen met architect Jan De Vylder werden ideeën uitgewerkt voor een ommuurd pand met restaurant op een braakliggend terrein op een nabijgelegen industrieterrein. Als de banken instappen en de vergunningen binnen zijn, dan kan het er allemaal in een jaar staan. Tot het einde van het jaar, en liefst nog langer, blijft alles bij het oude.

Onze keuze

Wij proefden de laatste creaties. Langoustines waren subliem gegaard en lagen in het bord met gedroogde en gesouffleerde winterwortel, kardemom en huisgemaakte yoghurt (55 euro). Gekarameliseerde kabeljauw kwam met brandade, jus van kervel en knolselder (30 euro). Zeetong kreeg het gezelschap van boerenkool, fumet en kokkels. Melklam met het parfum van rozemarijn werd gecombineerd met schorseneer en bewerkt witloof (55 euro). Zwartpootkip kwam in al zijn glorie met wintertruffel en jus van gevogeltelever (45 euro).

Afsluiten deden wij met een opzienbarend lekker nagerecht van ijs van gebrande aardappel, kardemom, crumble van karamel en crème van hazelnoot (15 euro). (PvD)

Kader: modern ingericht hoevetje aan de rand van de stad

Onthaal en bediening: vriendelijk, efficiënt en op niveau

Keuken: moderne, pure, inventieve productkeuken

Restaurant Table d'Amis, Walle 184, 8500 Kortrijk. Tel. 056/32 82 70. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Menu's van 45 tot 115 euro.

Matthieu Beudaert is een chef-kok buitencategorie: als hij achter zijn fornuis staat is alles juist en alles lekker. Nochtans is hij kunsthistoricus van opleiding en hij werkte in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten toen hij zich inschreef voor de wedstrijd van Knack Weekend Hobbykok van het Jaar. De jongeman viel op door zijn gedrevenheid. Hij had een vierjarige avondopleiding koken gevolgd en schuimde, samen met zijn vrouw Sofie Delbeke, Europa af op zoek naar culinaire verrassingen. Hij won de eerste prijs met verve. De overwinning was voor de hobbykok het duwtje dat hij nodig had om van koken zijn beroep te maken. Beudaert werd traiteur en begon samen met zijn vrouw te dromen van een eigen eethuis. In 2009 openden ze Table d'Amis, een modern fijnkostrestaurant in een oude hoeve. Vandaag is Beudaert de gelukkige vader van vier kindjes en een gerespecteerde chef-kok van een restaurant met een Michelin-ster. Hij kookt met verstand en met gevoeligheid: zijn gerechten zijn modern, puur en evenwichtig. Zijn vrouw ontvangt met charme en staat als een rots tussen de tafels. Zij is maatschappelijk assistent en seksuoloog van opleiding en volgde een cursus voor sommelier. Haar nieuwsgierigheid en kennis staan aan de basis van interessante pairings. Alles ging goed tot de gemeente aan de deur klopte met de melding dat de straat gedurende een jaar opengebroken wordt. Beudaert en zijn vrouw begonnen korstachtig te denken aan oplossingen. Samen met architect Jan De Vylder werden ideeën uitgewerkt voor een ommuurd pand met restaurant op een braakliggend terrein op een nabijgelegen industrieterrein. Als de banken instappen en de vergunningen binnen zijn, dan kan het er allemaal in een jaar staan. Tot het einde van het jaar, en liefst nog langer, blijft alles bij het oude. Onze keuze Wij proefden de laatste creaties. Langoustines waren subliem gegaard en lagen in het bord met gedroogde en gesouffleerde winterwortel, kardemom en huisgemaakte yoghurt (55 euro). Gekarameliseerde kabeljauw kwam met brandade, jus van kervel en knolselder (30 euro). Zeetong kreeg het gezelschap van boerenkool, fumet en kokkels. Melklam met het parfum van rozemarijn werd gecombineerd met schorseneer en bewerkt witloof (55 euro). Zwartpootkip kwam in al zijn glorie met wintertruffel en jus van gevogeltelever (45 euro). Afsluiten deden wij met een opzienbarend lekker nagerecht van ijs van gebrande aardappel, kardemom, crumble van karamel en crème van hazelnoot (15 euro). (PvD)