De Vaartkom van Leuven ondergaat een metamorfose, die van de oude industriële site rondom het water een moderne, levendige en groene stadswijk maakt. Het gebouw Balk Van Beel werd wegens zijn thermische en akoestische isolatie, zijn hoge recyclagepercentage en hernieuwbare energiebronnen door Mipim genomineerd in de categorie 'Best Innovative Building'.
...

De Vaartkom van Leuven ondergaat een metamorfose, die van de oude industriële site rondom het water een moderne, levendige en groene stadswijk maakt. Het gebouw Balk Van Beel werd wegens zijn thermische en akoestische isolatie, zijn hoge recyclagepercentage en hernieuwbare energiebronnen door Mipim genomineerd in de categorie 'Best Innovative Building'. Op het gelijkvloers bevindt zich Zappaz, een hippe plek met lounge corner, waar creatief wordt gekookt. Op de muren prijkt graffitikunst van Matthew Dawn en er klinkt muziek, die het rock-'n-rollgehalte omhoogtrekt. Het gaat er modern aan toe: het personeel benadert de klanten familiair. De koks zetten alles in het werk om eruit te springen en brengen het ene na het andere culinaire hoogstandje naar voren. Chef-kok en eigenaar is de 24-jarige Seppe Dezeure. Hij komt van Ter Duinen, deed stages bij Apicius (Valencia), Trente (Leuven) en The Jane (Antwerpen) en was anderhalf jaar bedrijvig in Luzine (Leuven). Sergio Herman is zijn grote voorbeeld en dat zie en proef je. Zappaz werd met de hulp van zijn vader gerealiseerd, die als partner de financiële kant verzorgt. De deur opende op 15 mei 2015 en een maand later sloot Luzine, waardoor heel wat personeel de overstap maakte. Onze keuzeDe kaart vermeldt een negental tapas, die ook figureren in de menuformules. Er kwam gerookte paling met textuur van rode biet, hangop en quinoa: mooi, fris en lekker (12 euro). Leeggehaalde aardappel werd gevuld met smeus met groene kruiden, handgepelde garnalen, zeekraal, wakame en beurre noisette (16 euro). Filet van hert werd gecombineerd met gevarieerde texturen en smaken van crème van wortel, chips van zoete aardappel, gekonfijte knolselder, emulsie van rode biet en jus van hert en veenbessen (18 euro). De tegenwoordig zo populaire duindoornbes combineerde de chef met karamel en chocolade en ook dit nagerecht was mooi en fris van smaak (10 euro). Crème brûlée met crunch van karamel en speculaas en granité van mandarijn (8 euro) was de afsluiter. Zappaz is een geslaagde nieuwkomer en positioneert zich met zijn fijne maar vaak te zoete gerechten bij de top van Leuven. Het tapasrestaurant mag nu al rekenen op de steun van een ruim internationaal zaken- en privépubliek. (PvD)