Rijk besausd


...

Het nieuwe Leuvense hotel TH4TH is een prestigieus project van zakenman Jan Callewaert. Door vertraagde restauratiewerken aan het vervallen gebouw, waar tot veertien jaar geleden de kantoren van de Nationale Bank lagen, is de opening van het hotel uitgesteld tot volgend jaar. Wél open is het restaurant: Tafelrond. Binnenkomen doe je via de Grote Markt. Een in het zwart geklede dame consulteert het reservatieboek, en diensters schieten toe om zich over de mantels te ontfermen. Dan is het aan de elegante, jonge gastvrouw, uitgerust met oortelefoon, die met stralende lach voorgaat tot aan je tafeltje. In de eetzaal, een hoge ruimte die chic is ingericht, hangt een losse, kosmopolitische sfeer. Een glazen muur biedt een vrij uitzicht op een binnenplaats met terras. Aan de andere muur zie je de keuken en het indrukwekkende postuur van executive chef-kok Wouter Van der Vieren. Hij presenteert een spijskaart met bewerkte klassiekers en met signatuurgerechten. De lunch kost 55 of 70 euro, het diner 95 euro. Een vrolijke sommelier waakt over een internationale wijncollectie, maar de zestien wijnen per glas uit het Coravin-wijntapsysteem staan nergens vermeld. We kwamen met twee en bestelden voorzichtig, omdat de prijzen aantikken. De welkomsthapjes waren vooral vullend: gemarineerde zalm met drie aardappelbereidingen en tartaar van kalf met Parmezaanse kaas op toast van focaccia. Er kwamen flauwgekruide rillettes van varkenswang met brood. Het voorgerecht met malse inktvis, butternut, wortel, kokos en mango met schuim van scheermes was vlak van smaak (28 euro). De paling met groene kruiden, appel, algen, citrus en zuurdesembrood was superlekker (26 euro). Beide gerechten waren elegant gepresenteerd. In boter gegaarde zonnevis lag in het bord met slakken, merg, wilde paddenstoel, gesouffleerde aardappel en luchtige preisaus (35 euro). Wilde patrijs smaakte tam en kwam met ganzenlever, knolselder, aardappelhooi, kastanje en witte kool (32,50 euro). Alle bereidingen waren royaal van portie, en rijk besausd. Er was te veel zoet en er waren te weinig frisse smaken. Was het daarom dat wij geen plaats meer hadden voor een nagerecht?