Ossip ligt in de wijk Pulhof, een van de betere oude woonbuurten buiten de Antwerpse ring. Vroeger werd er vooral Frans gesproken. Ossip kwam op de plaats waar vroeger een wijnwinkel was. De simpele, minimalistische vintage inrichting past bij het gebouw met art-decogevel.

In Ossip zit je op gebruikte schoolstoelen aan kale houten tafels. Je eet er uit kringloopborden. Voor de deur staan fietsen en het geheel doet denken aan een alternatief buurtrestaurant in Amsterdam of Berlijn. Omdat er tijdens ons bezoek geen tapijten of gordijnen waren, was de akoestiek slecht en vermoeiend. Daar wordt aan gewerkt. Er komt ook een apart zaaltje op de verdieping en de wijnkelder komt naar boven, zodat de klant zelf, zoals thuis, wijn kan kiezen.

Eigenares en chef-kok Magalie Verbaet zoekt verfijning in de eenvoud: dat merk je aan de inrichting, de accurate maar niet altijd even professionele bediening, de bordinhoud en de bescheiden keuze aan natuurlijke wijnen. Alles is puur en het plaatje klopt.

Ossip heeft geen spijskaart, je eet er wat de pot schaft. 's Avonds is dat een vijfgangenmenu voor 50 euro. Voor de lunch is er een driegangenmenu voor 29 euro. Aanpassingen zijn mogelijk als er iets is wat u niet mag of lust. Het wijnarrangement bij ons menu (27 euro per persoon) negeerden wij. In de plaats kwam een Brovia, Dolcetto d'Alba, Vignaville 2009 (34 euro): een toegankelijke, ronde en gelijktijdig krachtige rode, die de verwachtingen wist in te lossen.

Er kwam een welkomsthapje Parijse ham met zelfgemaakte pickles en crème van gele raap. Bij Baskische beuling met stukjes verscheen versgemaakte appelmoes, rauwe appel, knolselder, nootjes en crème van peterselie. Kokkels kwamen met rauwe aardpeer en crème met zeste van sinaasappel, melk en look. Naar onze smaak wat ver gegaarde makreel lag in het bord met zee-postelein, kortgebakken en gemarineerde shiitake en gepekelde pruim. Het smakelijke maar nerveuze vlees van eendenborst combineerde de chef met saus van gerookte ui, harde, Chinese red meat radish en rode biet.

Afsluiten deden wij met saffraanijs, mandarijn en pompoenpuree. Wij voelden ons, zoals het keurige publiek rond ons, goed bij Ossip en hielden van de sfeer en de lekkere gerechten met pure smaken. (PvD)

Ossip

Categorie: bistronomie

Keuken 8

Decor 7,5

Comfort 6,5

Service 7

Prijs/kwaliteit 8

Ossip, Schomstraat 49, 2600 Berchem. Tel. 03 344 36 26. Dinner: dinsdag tot zaterdag 19 uur. Lunch: woensdag tot vrijdag vanaf 12 uur.

Ossip ligt in de wijk Pulhof, een van de betere oude woonbuurten buiten de Antwerpse ring. Vroeger werd er vooral Frans gesproken. Ossip kwam op de plaats waar vroeger een wijnwinkel was. De simpele, minimalistische vintage inrichting past bij het gebouw met art-decogevel. In Ossip zit je op gebruikte schoolstoelen aan kale houten tafels. Je eet er uit kringloopborden. Voor de deur staan fietsen en het geheel doet denken aan een alternatief buurtrestaurant in Amsterdam of Berlijn. Omdat er tijdens ons bezoek geen tapijten of gordijnen waren, was de akoestiek slecht en vermoeiend. Daar wordt aan gewerkt. Er komt ook een apart zaaltje op de verdieping en de wijnkelder komt naar boven, zodat de klant zelf, zoals thuis, wijn kan kiezen. Eigenares en chef-kok Magalie Verbaet zoekt verfijning in de eenvoud: dat merk je aan de inrichting, de accurate maar niet altijd even professionele bediening, de bordinhoud en de bescheiden keuze aan natuurlijke wijnen. Alles is puur en het plaatje klopt. Ossip heeft geen spijskaart, je eet er wat de pot schaft. 's Avonds is dat een vijfgangenmenu voor 50 euro. Voor de lunch is er een driegangenmenu voor 29 euro. Aanpassingen zijn mogelijk als er iets is wat u niet mag of lust. Het wijnarrangement bij ons menu (27 euro per persoon) negeerden wij. In de plaats kwam een Brovia, Dolcetto d'Alba, Vignaville 2009 (34 euro): een toegankelijke, ronde en gelijktijdig krachtige rode, die de verwachtingen wist in te lossen. Er kwam een welkomsthapje Parijse ham met zelfgemaakte pickles en crème van gele raap. Bij Baskische beuling met stukjes verscheen versgemaakte appelmoes, rauwe appel, knolselder, nootjes en crème van peterselie. Kokkels kwamen met rauwe aardpeer en crème met zeste van sinaasappel, melk en look. Naar onze smaak wat ver gegaarde makreel lag in het bord met zee-postelein, kortgebakken en gemarineerde shiitake en gepekelde pruim. Het smakelijke maar nerveuze vlees van eendenborst combineerde de chef met saus van gerookte ui, harde, Chinese red meat radish en rode biet. Afsluiten deden wij met saffraanijs, mandarijn en pompoenpuree. Wij voelden ons, zoals het keurige publiek rond ons, goed bij Ossip en hielden van de sfeer en de lekkere gerechten met pure smaken. (PvD)