In het Gentse Oudburg staan bij mooi weer de tafels op straat en eet je vredig naast elkaar Indiaas, Japans, Turks, Italiaans en Afrikaans. Neuf Mille is de Belgische eend in die exotische bijt. Het restaurant annex loungebar promoot zichzelf als 'parel in historisch hartje Gent'.
...

In het Gentse Oudburg staan bij mooi weer de tafels op straat en eet je vredig naast elkaar Indiaas, Japans, Turks, Italiaans en Afrikaans. Neuf Mille is de Belgische eend in die exotische bijt. Het restaurant annex loungebar promoot zichzelf als 'parel in historisch hartje Gent'. Baas is Harun Kutlu. In Oudburg viel hij op een leegstaand pand, dat hij liet strippen en ombouwen tot een modern en stijlvol restaurant met private chef's table. Op de kelderverdieping is een loungebar met world class drinks en bar bites. Schrijver en buurman Herman Brusselmans ontwierp het logo. Harun Kutlu engageerde Ronnie Moorghen als chef-kok. Hij komt van Mauritius. Bereidingen met kalfszwezerik en Black Angus lenderibstuk zijn zijn specialiteit. Wij werden langs de open keuken, waar het een flinke rotzooi was, via de loungebar naar de buitentafeltjes op het wandelpad boven het water geloodst. Neuf Mille afficheert zich als een plaats waar aan foodpairing wordt gedaan, maar dat combineren van smaken viel tegen. Bij twee flinke stukken gebakken en flauw gekruide foie gras kwamen spinazie en... puree van aardbei, uienpuree, crumble van speculaas en zoetzure saus (18 euro). Dat vonden wij wild en onsamenhangend ! Een quenelle linzensalade kwam met radijs en enoki-paddenstoelen (15 euro). Aanvankelijk waren wij van plan om open wijnen per glas te drinken. Na voorproeven gingen wij over op een half flesje Château Croque Michotte, als evenwichtige Saint-Emilion 2012, gemaakt van biologisch geteelde druiven met frisse aanzet en goede balans (33 euro). De hoofdgerechten lieten lang op zich wachten. De vol-au-vent was een teleurstelling : geen bladerdeeggebakje, geen gehaktballetjes, geen Parijse champignons, geen citroensap, maderawijn of sherry in de saus, geen tuinkers als garnituur en geen frieten als begeleiding. Wel een vereenvoudigde versie met het sappige vlees van Mechelse koekoek, gebakken kalfszwezerik, mislukte Pomme Pont Neuf-aardappels, een lepel mousselinesaus en een reepje bladerdeeg (28 euro).De op de kaart beloofde garnalen waren vergeten. Ook was er verwaterde kabeljauw met grijze garnaal, bloemkool en onaangenaam smakende karnemelk-smeus (26 euro). Het nagerecht sloegen wij over. (Pieter van Doveren)