Auberge Napoleon heeft een geprivilegieerde ligging aan de Plantentuin van Meise en aan een oprit van de A12. Het gebouw dateert uit de negentiende eeuw en heette, in de tijd dat Brusselaars met de stoomtram op uitstap kwamen, Café Napoleon Laiterie. De dagjestoeristen dronken bier en kochten melk en eieren. In 1960 werd de caféhoeve verbouwd tot volwaardig restaurant en werd de naam omgedoopt tot Auberge Napoleon.

Na een halve eeuw was het tijd om de oude herberg nieuw bloed te geven. De zaak werd met grote middelen en met hulp van een goed gezinde grootmoeder radicaal verbouwd en het resultaat is verrassend. Jong en oud stromen toe en zonder reservatie is er weinig kans op een vrij tafeltje. Alles is wit en fris in de grote ruimte. Een feestelijke luster en nostalgische saxofoonmuziek brengen sfeer. De keuken is gedeeltelijk zichtbaar en er is een eettoog.

Tradities worden hier in ere gehouden. Dat merk je aan de hoge koksmutsen die de koks dragen, de afgestofte Belgische en Franse klassiekers op de spijskaart en ook aan de zaaldienst, die opnieuw waardigheid krijgt door het versnijden in de eetzaal van fazant of côte à l'os, het samenstellen van americain en het opkloppen van sabayon of het maken van Irish coffee voor de ogen van de gasten.

Onze keuze
Wij werden vriendelijk en professioneel onthaald en bediend, zaten comfortabel maar werden geconfronteerd met lange wachttijden, waarvoor overigens excuses werden aangeboden. De wijnkaart maakt het mogelijk om grote wijnen te drinken voor relatief lage prijzen. Negen wijnen worden per glas geschonken. Wij bestelden een Château Carignon, een correcte Premières Côtes de Bordeaux (18 euro voor 50 cl).

Een ouderwets lekkere bisque van langoustine met noordzeegarnalen kwam als welkomsthapje. Vier in krokant deeg verpakte nobashi-garnalen (die niet zo'n 'reuzen' waren als de kaart vermelde) werden opgediend met gekonfijte tomaat, basilicum en fris slaatje met kerriesaus (18 euro). Een homp gebakken ganzenlever, die voor ons voor het bakken best in plakken gesneden had mogen worden, kwam met karamelappels, gefrituurde prei en portsaus (20 euro).

Vier zacht gestoofde varkenswangen verschenen in smakelijke biersaus met een toef sterkers en eersteklas frieten (24 euro). Zeetong van goede kwaliteit kreeg een ruitjesmotief op de grill en werd, zoals vroeger, begeleid door dijonnaisesaus, sterkers, citroen en frieten (34 euro). Afsluiten deden wij met vijgentaart met pistachecrème (8 euro). (PvD)

Praktisch
Auberge Napoleon, Bouchoutlaan 1, 1860 Meise, 02 2693078.

Maandag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten. Dagschotel 18,50 euro, driegangenlunch 26 euro (38 euro met wijnen), keuzemenu drie gangen 49 euro (67 euro met wijnen).

Auberge Napoleon heeft een geprivilegieerde ligging aan de Plantentuin van Meise en aan een oprit van de A12. Het gebouw dateert uit de negentiende eeuw en heette, in de tijd dat Brusselaars met de stoomtram op uitstap kwamen, Café Napoleon Laiterie. De dagjestoeristen dronken bier en kochten melk en eieren. In 1960 werd de caféhoeve verbouwd tot volwaardig restaurant en werd de naam omgedoopt tot Auberge Napoleon. Na een halve eeuw was het tijd om de oude herberg nieuw bloed te geven. De zaak werd met grote middelen en met hulp van een goed gezinde grootmoeder radicaal verbouwd en het resultaat is verrassend. Jong en oud stromen toe en zonder reservatie is er weinig kans op een vrij tafeltje. Alles is wit en fris in de grote ruimte. Een feestelijke luster en nostalgische saxofoonmuziek brengen sfeer. De keuken is gedeeltelijk zichtbaar en er is een eettoog. Tradities worden hier in ere gehouden. Dat merk je aan de hoge koksmutsen die de koks dragen, de afgestofte Belgische en Franse klassiekers op de spijskaart en ook aan de zaaldienst, die opnieuw waardigheid krijgt door het versnijden in de eetzaal van fazant of côte à l'os, het samenstellen van americain en het opkloppen van sabayon of het maken van Irish coffee voor de ogen van de gasten. Onze keuze Wij werden vriendelijk en professioneel onthaald en bediend, zaten comfortabel maar werden geconfronteerd met lange wachttijden, waarvoor overigens excuses werden aangeboden. De wijnkaart maakt het mogelijk om grote wijnen te drinken voor relatief lage prijzen. Negen wijnen worden per glas geschonken. Wij bestelden een Château Carignon, een correcte Premières Côtes de Bordeaux (18 euro voor 50 cl). Een ouderwets lekkere bisque van langoustine met noordzeegarnalen kwam als welkomsthapje. Vier in krokant deeg verpakte nobashi-garnalen (die niet zo'n 'reuzen' waren als de kaart vermelde) werden opgediend met gekonfijte tomaat, basilicum en fris slaatje met kerriesaus (18 euro). Een homp gebakken ganzenlever, die voor ons voor het bakken best in plakken gesneden had mogen worden, kwam met karamelappels, gefrituurde prei en portsaus (20 euro). Vier zacht gestoofde varkenswangen verschenen in smakelijke biersaus met een toef sterkers en eersteklas frieten (24 euro). Zeetong van goede kwaliteit kreeg een ruitjesmotief op de grill en werd, zoals vroeger, begeleid door dijonnaisesaus, sterkers, citroen en frieten (34 euro). Afsluiten deden wij met vijgentaart met pistachecrème (8 euro). (PvD)