Categorie: Argentijnse wijn en tapasbar

Beoordeling:

Keuken 7

Decor 7

Comfort 6

Service 7

Prijs/kwaliteit 7,5

Info:

Argenvino: Donkersteeg 25, 9000 Gent. Tel. 092/791792 of 0498/616293 of 0473/672633 (in het Spaans). www.argenvino.net.

Donderdag en vrijdag van 17 tot 23,30 uur, zaterdag en zondag van 12 tot 23,30 uur. Menu's: 20 en 28 euro.

Heimwee naar Argentinië leidde ons naar Gent, waar wij toevallig een leuke Argentijnse wijn en tapasbar hadden ontdekt. Wij hadden ook zin in een goed stuk vlees. In Argentinië komt men samen in "parrillas'', restaurants waar de houtskool grill en grote lappen vlees centraal staan. Argentijnen behoren met een jaarlijkse consumptie van 75 kg per hoofd tot de grootste vleeseters van de wereld (er zijn 37 miljoen Argentijnen en er zijn 70 miljoen koeien).

Bij het vlees drinkt men Argentijnse wijn, jaarlijks gemiddeld 55 l. Malbec is de meest geplante druivenvariëteit en zorgt voor sappige rode wijnen die zich helemaal thuis voelen bij rundvlees van de grill. In wijn en tapasbar Argenvino is de ruimte beperkt. Daarom zit men op barkrukken aan hoge tafels onder oranje retrolampen.

Op de achtergrond klinken traditionele en nieuwe elektro tango's, die je meenemen naar de danspaleizen en pleinen van Buenos Aires. De tango is de nationale dans en is de lichamelijke uitdrukking van de geest van de Argentijn. Het is de dans van intieme scheiding en gemeenschappelijk ritme, waarin een elegante afstand en een extreme passie worden gecombineerd.

Terug naar Gent: de spijskaart van Argenvino vermeldt traditionele specialiteiten, waarbij huishoudelijke bereidingen zoals de door ons geproefde "fideos con tuco" of tagliatelle met tomatensaus (5 euro) en "brochetas de tomate muzzarela" (euro). De eenvoudige voorgerechten waren de aanloop naar een "parrila Argentina" (25 euro per persoon). Er moest een hoge tafel worden bijgeschoven voor de schaal met vlees van de grill. De "parrila" bestond uit het succulente vlees van rib-eye, smakelijke "tira de asado" (platte rib van de bbq), licht gekruide chorizo en lekkere provoleta kaas van de grill, opgediend met kruidenolie. Argenvino heeft een ruim assortiment wijnen, die ook per glas worden geschonken. Dat maakt het mogelijk om verschillende wijnen uit te proberen. Extra goede herinneringen gaan naar een rode Altocedro 2011, La Consulta select (7 euro per glas). Afsluiten deden wij met "helado de dulce de leche" en dat stond voor in huis gedraaid karamelijs (5 euro).

Alles met twee

Tom Van den Hecke kreeg een kokopleiding en ontmoette Lorena Esquivo, een Argentijnse uit Buenos Aires. De twee sloegen de handen in een en openden bijna een jaar terug een bescheiden wijn en tapas bar met wijnwinkel. Lorena ontvangt in haar eigen taal en dat maakt dat men zich in Argenvino ver weg van huis voelt. Tom is een aantal keren naar Argentinië geweest en maakte van vleesbereidingen van de grill zijn specialiteit. Al het vlees en ook alle wijnen komen uit Argentinië. Het Argentijnse vlees is smakelijk omdat de runderen grazen op de uitgestrekte pampa's van Patagonië, waar zij zich te goed doen aan gras en kruiden. De runderen worden op een andere manier versneden als bij ons. De stukken met een randje vet zijn het meest gegeerd.

(PvD)

Heimwee naar Argentinië leidde ons naar Gent, waar wij toevallig een leuke Argentijnse wijn en tapasbar hadden ontdekt. Wij hadden ook zin in een goed stuk vlees. In Argentinië komt men samen in "parrillas'', restaurants waar de houtskool grill en grote lappen vlees centraal staan. Argentijnen behoren met een jaarlijkse consumptie van 75 kg per hoofd tot de grootste vleeseters van de wereld (er zijn 37 miljoen Argentijnen en er zijn 70 miljoen koeien). Bij het vlees drinkt men Argentijnse wijn, jaarlijks gemiddeld 55 l. Malbec is de meest geplante druivenvariëteit en zorgt voor sappige rode wijnen die zich helemaal thuis voelen bij rundvlees van de grill. In wijn en tapasbar Argenvino is de ruimte beperkt. Daarom zit men op barkrukken aan hoge tafels onder oranje retrolampen. Op de achtergrond klinken traditionele en nieuwe elektro tango's, die je meenemen naar de danspaleizen en pleinen van Buenos Aires. De tango is de nationale dans en is de lichamelijke uitdrukking van de geest van de Argentijn. Het is de dans van intieme scheiding en gemeenschappelijk ritme, waarin een elegante afstand en een extreme passie worden gecombineerd. Terug naar Gent: de spijskaart van Argenvino vermeldt traditionele specialiteiten, waarbij huishoudelijke bereidingen zoals de door ons geproefde "fideos con tuco" of tagliatelle met tomatensaus (5 euro) en "brochetas de tomate muzzarela" (euro). De eenvoudige voorgerechten waren de aanloop naar een "parrila Argentina" (25 euro per persoon). Er moest een hoge tafel worden bijgeschoven voor de schaal met vlees van de grill. De "parrila" bestond uit het succulente vlees van rib-eye, smakelijke "tira de asado" (platte rib van de bbq), licht gekruide chorizo en lekkere provoleta kaas van de grill, opgediend met kruidenolie. Argenvino heeft een ruim assortiment wijnen, die ook per glas worden geschonken. Dat maakt het mogelijk om verschillende wijnen uit te proberen. Extra goede herinneringen gaan naar een rode Altocedro 2011, La Consulta select (7 euro per glas). Afsluiten deden wij met "helado de dulce de leche" en dat stond voor in huis gedraaid karamelijs (5 euro). Alles met twee Tom Van den Hecke kreeg een kokopleiding en ontmoette Lorena Esquivo, een Argentijnse uit Buenos Aires. De twee sloegen de handen in een en openden bijna een jaar terug een bescheiden wijn en tapas bar met wijnwinkel. Lorena ontvangt in haar eigen taal en dat maakt dat men zich in Argenvino ver weg van huis voelt. Tom is een aantal keren naar Argentinië geweest en maakte van vleesbereidingen van de grill zijn specialiteit. Al het vlees en ook alle wijnen komen uit Argentinië. Het Argentijnse vlees is smakelijk omdat de runderen grazen op de uitgestrekte pampa's van Patagonië, waar zij zich te goed doen aan gras en kruiden. De runderen worden op een andere manier versneden als bij ons. De stukken met een randje vet zijn het meest gegeerd. (PvD)