Pascal Devalkeneer, van het restaurant met twee Michelinsterren Le Chalet de la Forêt, had heimwee naar de lichte structuur en de eenvoud uit de tijd dat hij in zijn Bistrot du Mail aan het fornuis stond. Daarom ging hij op zoek naar een concept dat niet te formeel is en weinig codes kent. Waar voorheen gastrobistro Gaspar was, opende hij samen met zijn vrouw (de Spaanse juwelenontwerpster en architecte Pili Collado) bistro Amen. De naam betekent in het Hebreeuws 'het zij zo'.
...

Pascal Devalkeneer, van het restaurant met twee Michelinsterren Le Chalet de la Forêt, had heimwee naar de lichte structuur en de eenvoud uit de tijd dat hij in zijn Bistrot du Mail aan het fornuis stond. Daarom ging hij op zoek naar een concept dat niet te formeel is en weinig codes kent. Waar voorheen gastrobistro Gaspar was, opende hij samen met zijn vrouw (de Spaanse juwelenontwerpster en architecte Pili Collado) bistro Amen. De naam betekent in het Hebreeuws 'het zij zo'. Pili Collado ontwierp samen met Hervé Yvrenogeau, designer bij het hippe Zweedse kledingmerk Acne Studios, een kil, klinisch wit decor. Bij de zedige inrichting horen rechte houten stoelen, rechte muurbanken en kleine ronde, met linnen gedekte tafels. Chef-kok Hadrien Franchoo presenteert een mediterrane kookstijl die is gericht op 'natuurlijke' smaken. Zijn spijskaart is beknopt : vier voorgerechten met een gemiddelde prijs van 25 euro en vier hoofdgerechten die gemiddeld 35 euro kosten. Bij een hoofdgerecht kun je een van de drie groentebegeleidingen bijnemen (9,50 en 12 euro). Nagerechten kosten 12 euro. Goedkoop is het eten in Amen niet en dat geldt ook voor de dranken. Wel positief is dat er voor de prijs van 3,50 euro per persoon onbeperkt water wordt geschonken. Onze keuzeWij bestelden het Menu du Saison (54 euro). Het eerste gerechtje bestond uit vier smakelijke filets van rauw gemarineerde Bretoense sardines met olijfolie en witte look: simpel en lekker! Een stukje à la plancha gebakken bonito van tachtig gram was rauw onder de huid en kwam met raketsla en minitomaatjes : opnieuw simpel en ook wel lekker. Hoofdgerecht was een schijf kalfsvlees, met zacht, sappig, rood vlees onder de braadkorst en vergezeld van vier minibereidingen met courgette. Afsluiten deden wij met het nagerecht 4C (chocolat, chicorée, café & cacao), of vier licht gesuikerde mousses en espuma (12 euro). Wij vonden de gerechten smakelijk, maar de compositie van het menu was eentonig door te veel rauw of halfrauw en te veel mousse en espuma. Pieter van Doveren