Ikebana is geen nieuwkomer op de markt. In de vijftien jaar dat het eethuis bestaat, hoorde of las je de naam regelmatig. Kom je er tijdens de restauranturen voorbij, dan is het er altijd druk. Ikebana heeft zijn publiek, dat is duidelijk. Om zeker te zijn van een tafeltje, kwamen wij vroeg op de avond.

Wij waren met twee, werden vriendelijk onthaald en werden zelfs uit onze jassen geholpen. In welk populair eethuis vind je deze hoffelijkheid nog? Opgetogen en vol verwachting kozen wij een plaatsje. De inrichting van Ikebana is modern Aziatisch. De sobere ruimte is versierd met een minimum aan oosterse smuk. De blankhouten tafels met lopers zouden ook staan in een Scandinavisch restaurant. Langs de muur zijn drie kleine wachttafeltjes opgesteld voor binnendwarrelende klanten die meeneemgerechten bestellen.

De spijskaart is samengesteld uit een breed repertoire van Japanse en Chinese bereidingen. Specialiteiten zijn sushi, sashimi en tempura. Er zijn twee prijzen: een voor de meeneemversie en een voor het ter plaatse geconsumeerde gerecht. De prijzen verschillen nog geen vijf procent en dat is merkwaardig: als men ter plaatse consumeert, liggen de kosten normaal gesproken twintig procent hoger vanwege de bediening, het servies, het bestek, de verwarming enz.

Wij kozen twee verschillende voorgerechten: kip yakitori en mix van sushi. De yakitori bleek niet te zijn zoals wij die kenden. De eigen versie van chef Yun Wei Man bestond uit vier beignets van grofgehakt, droog kippenvlees met groenten (5,50 euro). Wij dachten met heimwee aan de op de grill bereide en met mirin, sake, sojasaus en suiker gelakte spiesjes sappig kippenvlees die wij als yakitori kennen. Aan de andere kant van onze tafel werd een mix van sushi's ingezet (8,50 euro). Deze bestond uit vijf sushi's, weer in eigen versie van de chef. De presentatie was verzorgd maar de rijst was droog en hard. De sushirijst wordt in Ikebana niet met de gebruikelijke hoeveelheden rijstazijn, suiker en zout aangemaakt.

Er waren ook twee hoofdgerechten. Malse inktvis, waarvan wij vermoedden dat deze de diepvriezer had gezien, lag met krokante paksoi in kerriesaus (13,50 euro). Filet van eend was gemarineerd en vervolgens gebakken, en lag versneden in plakjes in het bord met Chinese paddenstoelen, groenten en glanzende oestersaus (16,80 euro). De hoofdgerechten stelden min of meer tevreden. Wij sloten af met mocha-ijs (5 euro) en concludeerden dat Ikebana het niveau van een wijkrestaurant niet echt overstijgt. (PvD)

Restaurant Ikebana, Grote steenweg 333, 2600 Berchem, 03 230 18 39. Gesloten op woensdag. Meer informatie: www.ikebana-antwerp.com.

Keuken 6,5

Decor 7

Comfort 6,5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit geproefde gerechten 7

Ikebana is geen nieuwkomer op de markt. In de vijftien jaar dat het eethuis bestaat, hoorde of las je de naam regelmatig. Kom je er tijdens de restauranturen voorbij, dan is het er altijd druk. Ikebana heeft zijn publiek, dat is duidelijk. Om zeker te zijn van een tafeltje, kwamen wij vroeg op de avond. Wij waren met twee, werden vriendelijk onthaald en werden zelfs uit onze jassen geholpen. In welk populair eethuis vind je deze hoffelijkheid nog? Opgetogen en vol verwachting kozen wij een plaatsje. De inrichting van Ikebana is modern Aziatisch. De sobere ruimte is versierd met een minimum aan oosterse smuk. De blankhouten tafels met lopers zouden ook staan in een Scandinavisch restaurant. Langs de muur zijn drie kleine wachttafeltjes opgesteld voor binnendwarrelende klanten die meeneemgerechten bestellen. De spijskaart is samengesteld uit een breed repertoire van Japanse en Chinese bereidingen. Specialiteiten zijn sushi, sashimi en tempura. Er zijn twee prijzen: een voor de meeneemversie en een voor het ter plaatse geconsumeerde gerecht. De prijzen verschillen nog geen vijf procent en dat is merkwaardig: als men ter plaatse consumeert, liggen de kosten normaal gesproken twintig procent hoger vanwege de bediening, het servies, het bestek, de verwarming enz. Wij kozen twee verschillende voorgerechten: kip yakitori en mix van sushi. De yakitori bleek niet te zijn zoals wij die kenden. De eigen versie van chef Yun Wei Man bestond uit vier beignets van grofgehakt, droog kippenvlees met groenten (5,50 euro). Wij dachten met heimwee aan de op de grill bereide en met mirin, sake, sojasaus en suiker gelakte spiesjes sappig kippenvlees die wij als yakitori kennen. Aan de andere kant van onze tafel werd een mix van sushi's ingezet (8,50 euro). Deze bestond uit vijf sushi's, weer in eigen versie van de chef. De presentatie was verzorgd maar de rijst was droog en hard. De sushirijst wordt in Ikebana niet met de gebruikelijke hoeveelheden rijstazijn, suiker en zout aangemaakt. Er waren ook twee hoofdgerechten. Malse inktvis, waarvan wij vermoedden dat deze de diepvriezer had gezien, lag met krokante paksoi in kerriesaus (13,50 euro). Filet van eend was gemarineerd en vervolgens gebakken, en lag versneden in plakjes in het bord met Chinese paddenstoelen, groenten en glanzende oestersaus (16,80 euro). De hoofdgerechten stelden min of meer tevreden. Wij sloten af met mocha-ijs (5 euro) en concludeerden dat Ikebana het niveau van een wijkrestaurant niet echt overstijgt. (PvD)