Het restaurant El Sabor Andino (De Smaak van de Andes) bestaat zes jaar en heeft een keurig onderhouden inrichting. Roestbruine muren met etnische smuk en panfluitgeblaas brengen de bezoeker in de juiste sfeer.

Eigenaar Bart Pottschien komt ons in zwart keukenvest vriendelijk vragen of wij vertrouwd zijn met de Peruviaanse keuken. Hij vertelt met Antwerpse tongval dat hier traditioneel wordt gekookt. Er komen nogal wat Peruvianen over de vloer (de gemeenschap telt zo'n 2000 zielen). De rest van de klanten zijn Belgen, die vakantieherinneringen komen ophalen.

Peruviaanse keuken
Bart vertelt dat Peru een groot land is met een 3600 kilometer lange kust, waar veel vis wordt gevangen. De gerechten aan de kust zijn lichter dan in het Andesgebergte, waar het 's nachts koud kan zijn en waar men houdt van pikante stoofpotjes.

In het Amazonegebied is het warm en vochtig en eet men veel fruit en riviervis. Overal tref je invloeden van de Spanjaarden en van de Afrikaanse slaven die zij aanvoerden. Die zwarten zorgden voor slavengerechten, zoals anticuchos (spiesjes gemarineerd runderhart).

De Chinezen, die begin vorige eeuw aan het spoor werkten, introduceerden wokgerechten, zoals lomo saltado, een roerbakgerecht met rundvlees en groenten dat wordt opgediend met aardappel. De ons zo vertrouwde knol heeft, evenals quinoa, vanuit Peru de wereld veroverd.

Onze keuze
Wij lieten het gevaarlijke en ruwe pisco sour-drankje op basis van druivendistillaat ongemoeid en begonnen met ceviche, het populairste nationale gerecht. In limoensap gemarineerde rauwe vis was bestrooid met ui, koriander en rocoto-pepers en werd begeleid door mais en zoete aardappel.

Aan de andere kant van de tafel kwam ají amarillo relleno of pikante, oranje paprika uit de Andes gevuld met gehakt en groenten, gegratineerd met kaas en opgediend met pastel de papas of aardappeltaart (10 euro).

De Peruviaanse wijn was uitgeput en het werd een Argentijnse Malbec Andeluna, die niet echt overtuigde (25 euro). Er waren twee hoofdgerechten: seco de cordero of stoofpotje van mals lamsvlees in koriandersaus met witte boontjes en aardappelen met rijst (21 euro) en lomo saltado of lapjes ossenhaas, gewokt met ui en tomaat, geflambeerd met pisco sour en afgewerkt met salsa sillao van soja (22 euro).

Voor wie wil kennismaken met de traditionele keuken is El Sabor Andino een aangenaam adres. (PvD)

Fiche

Categorie exotisch eethuisje
Keuken 6,5
Decor 7
Comfort 7
Bediening 7
Prijs/kwaliteit geproefde gerechten 7

Restaurant El Sabor Andino, Ankerrui 54, 2000 Antwerpen, 03 289 32 90. Dinsdag gesloten. 's Middags na reservatie, vanaf acht personen. Kennismakingsmenu's van 35 tot 45 euro (zes of acht gangen).

Het restaurant El Sabor Andino (De Smaak van de Andes) bestaat zes jaar en heeft een keurig onderhouden inrichting. Roestbruine muren met etnische smuk en panfluitgeblaas brengen de bezoeker in de juiste sfeer. Eigenaar Bart Pottschien komt ons in zwart keukenvest vriendelijk vragen of wij vertrouwd zijn met de Peruviaanse keuken. Hij vertelt met Antwerpse tongval dat hier traditioneel wordt gekookt. Er komen nogal wat Peruvianen over de vloer (de gemeenschap telt zo'n 2000 zielen). De rest van de klanten zijn Belgen, die vakantieherinneringen komen ophalen. Peruviaanse keuken Bart vertelt dat Peru een groot land is met een 3600 kilometer lange kust, waar veel vis wordt gevangen. De gerechten aan de kust zijn lichter dan in het Andesgebergte, waar het 's nachts koud kan zijn en waar men houdt van pikante stoofpotjes. In het Amazonegebied is het warm en vochtig en eet men veel fruit en riviervis. Overal tref je invloeden van de Spanjaarden en van de Afrikaanse slaven die zij aanvoerden. Die zwarten zorgden voor slavengerechten, zoals anticuchos (spiesjes gemarineerd runderhart). De Chinezen, die begin vorige eeuw aan het spoor werkten, introduceerden wokgerechten, zoals lomo saltado, een roerbakgerecht met rundvlees en groenten dat wordt opgediend met aardappel. De ons zo vertrouwde knol heeft, evenals quinoa, vanuit Peru de wereld veroverd. Onze keuze Wij lieten het gevaarlijke en ruwe pisco sour-drankje op basis van druivendistillaat ongemoeid en begonnen met ceviche, het populairste nationale gerecht. In limoensap gemarineerde rauwe vis was bestrooid met ui, koriander en rocoto-pepers en werd begeleid door mais en zoete aardappel. Aan de andere kant van de tafel kwam ají amarillo relleno of pikante, oranje paprika uit de Andes gevuld met gehakt en groenten, gegratineerd met kaas en opgediend met pastel de papas of aardappeltaart (10 euro). De Peruviaanse wijn was uitgeput en het werd een Argentijnse Malbec Andeluna, die niet echt overtuigde (25 euro). Er waren twee hoofdgerechten: seco de cordero of stoofpotje van mals lamsvlees in koriandersaus met witte boontjes en aardappelen met rijst (21 euro) en lomo saltado of lapjes ossenhaas, gewokt met ui en tomaat, geflambeerd met pisco sour en afgewerkt met salsa sillao van soja (22 euro). Voor wie wil kennismaken met de traditionele keuken is El Sabor Andino een aangenaam adres. (PvD) FicheCategorie exotisch eethuisje Keuken 6,5 Decor 7 Comfort 7 Bediening 7 Prijs/kwaliteit geproefde gerechten 7 Restaurant El Sabor Andino, Ankerrui 54, 2000 Antwerpen, 03 289 32 90. Dinsdag gesloten. 's Middags na reservatie, vanaf acht personen. Kennismakingsmenu's van 35 tot 45 euro (zes of acht gangen).