Bistro Le Zoute Zoen is gelegen in het voormalige rodelampjesdistrict van Antwerpen. Tegenwoordig is het er rustig en keurig. Het eethuis is een initiatief van Benny De Koninck en zijn vrouw, en werd geopend als bijhuis van het nabijgelegen Zirk. Le Zoute Zoen verdrong al snel de Zirk en verhuisde in 2011 naar een ruimer pand, tussen de Zirk en de oude Zoen.

De inrichting is bedoeld als Parijse bistro uit de jaren twintig van vorige eeuw maar heeft door de geweien aan de muur, feestelijke luchters, spiegels en kandelaars ook landelijke kasteelallures. Een bibliotheek accentueert het huiselijke gevoel. De populaire bistrot gourmand heeft sinds 2005 een Bib Gourmand bij Michelin voor zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding. Die Bib zorgt voor een gevarieerde toeloop.

Zowel jonge mensen met weinig budget als zakenmensen die uitgebreid komen tafelen met grote wijnen, maar ook nieuwsgierige toeristen voelen zich goed in de Zoen. Dat komt niet alleen door het lekkere eten en de scherpe prijzen, maar ook door de inrichting en de vlotte en innemende bediening. De spijskaart vermeldt afgestofte klassieke gerechten met zuiderse invloeden, aangevuld door seizoengebonden suggesties.

Onze keuze
Wij kozen het Zoenmenu van vier gangen met keuze (41 euro). Er waren wachthapjes van ham, kaas en olijven. Wij kozen twee verschillende voorgerechten. Kort gemarineerde makreel verscheen met een frisse kruidensalade. Als een kroket gepaneerde en vervolgens geroosterde camembert kwam met reepjes appel, honing en blokjes tomaat.

Er waren ook twee verschillende tussengerechten. Kort gebakken tonijn met sesamzaadjes werd aan tafel overgoten met dashibouillon met koriander. Terrine van ganzenlever en bloedworst en mousse van lever lagen samen in het bord met appeljulienne en getoaste brioche.

Hoofdgerechten waren: rosé gekleurd, sappig kalfsvlees met spitskool, baconsnippers en crème van bloemkool en een mooi en lekker stuk vlaswijting met drie soorten erwtjes en saus met Riesling Grand Cru. Van de gevarieerde Europese wijnkaart, met ruime keuze onder de 40 euro, kwam een violetrode, vlezige en stevige 2009 Primitivo, Apasso Epicuro uit het Italiaanse Puglia (28 euro). Het nagerecht bestond uit vanille-ijs met aardbeien en paste meer bij de lente dan bij de herfst. (PvD)

Beoordeling

Categorie bistro

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Bistro Le Zoute Zoen, Zirkstraat 23, 2000 Antwerpen, 03 226 92 20.

Zaterdagmiddag en maandag gesloten.

Bistro Le Zoute Zoen is gelegen in het voormalige rodelampjesdistrict van Antwerpen. Tegenwoordig is het er rustig en keurig. Het eethuis is een initiatief van Benny De Koninck en zijn vrouw, en werd geopend als bijhuis van het nabijgelegen Zirk. Le Zoute Zoen verdrong al snel de Zirk en verhuisde in 2011 naar een ruimer pand, tussen de Zirk en de oude Zoen. De inrichting is bedoeld als Parijse bistro uit de jaren twintig van vorige eeuw maar heeft door de geweien aan de muur, feestelijke luchters, spiegels en kandelaars ook landelijke kasteelallures. Een bibliotheek accentueert het huiselijke gevoel. De populaire bistrot gourmand heeft sinds 2005 een Bib Gourmand bij Michelin voor zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding. Die Bib zorgt voor een gevarieerde toeloop. Zowel jonge mensen met weinig budget als zakenmensen die uitgebreid komen tafelen met grote wijnen, maar ook nieuwsgierige toeristen voelen zich goed in de Zoen. Dat komt niet alleen door het lekkere eten en de scherpe prijzen, maar ook door de inrichting en de vlotte en innemende bediening. De spijskaart vermeldt afgestofte klassieke gerechten met zuiderse invloeden, aangevuld door seizoengebonden suggesties. Onze keuze Wij kozen het Zoenmenu van vier gangen met keuze (41 euro). Er waren wachthapjes van ham, kaas en olijven. Wij kozen twee verschillende voorgerechten. Kort gemarineerde makreel verscheen met een frisse kruidensalade. Als een kroket gepaneerde en vervolgens geroosterde camembert kwam met reepjes appel, honing en blokjes tomaat. Er waren ook twee verschillende tussengerechten. Kort gebakken tonijn met sesamzaadjes werd aan tafel overgoten met dashibouillon met koriander. Terrine van ganzenlever en bloedworst en mousse van lever lagen samen in het bord met appeljulienne en getoaste brioche. Hoofdgerechten waren: rosé gekleurd, sappig kalfsvlees met spitskool, baconsnippers en crème van bloemkool en een mooi en lekker stuk vlaswijting met drie soorten erwtjes en saus met Riesling Grand Cru. Van de gevarieerde Europese wijnkaart, met ruime keuze onder de 40 euro, kwam een violetrode, vlezige en stevige 2009 Primitivo, Apasso Epicuro uit het Italiaanse Puglia (28 euro). Het nagerecht bestond uit vanille-ijs met aardbeien en paste meer bij de lente dan bij de herfst. (PvD)