Op deze elf adresjes eet je gezellig aan de toog

Alsof je op de eerste rij zit bij een concert: aan de toog zie je vaak elke beweging van de chef.

Vlaanderen

HOP GASTROBAR

De Leuvense Vaartkom is aan een fikse revival bezig. Wat vroeger een jachthaven zonder allure was, omringd door industriële leegstand – de oude brouwerijgebouwen van Stella Artois – is intussen ontwikkeld tot een levendig stadsdeel. In dat decor vind je Hop Gastrobar. Dit hoekpand is volledig in glas opgetrokken, met veel licht als gevolg. Zoals de naam doet vermoeden, brengt Hop een eerbetoon aan het erfgoed van deze wijk, zowel op het bord als op de uitgebreide bierkaart. Je eet hier licht en fris: rauwe asperge met makreel, groene appel, radijs en gepofte freekeh. Ook de desserts zijn heerlijk en licht verteerbaar. Denk aan gegrilde ananas geserveerd met een gel van IPA en mousse van witte chocolade. Toogzitten doe je hier met zicht op de keuken.

Lunch 25 euro, driegangenmenu 38 euro, viergangenmenu 45 euro. Vaartkom 1A, 3000 Leuven, hopgastrobar.be. Zondag gesloten.

GANZERIK

Ganzerik is het culinair verantwoorde café van de heren achter de Gentse cocktailbar Jigger’s. Een voormalige bruine kroeg die vakkundig omgevormd werd tot een gastropub, maar waar het nog altijd uiterst gezellig tooghangen is. Op de steeds wisselende tap vind je zorgvuldig geselecteerde craftbeers uit de hele wereld, maar ook zelfgemaakte limonades en cocktails stromen hier uit de tapkranen. De keuken serveert een gastronomische versie van barfood. Je kunt hier zowel een pulled beefburger eten als een fijner gerechtje met skrei, sobanoedels en groene curry. Op zondag is er een no-nonsense brunchbuffet.

Gerechten tot 17 euro. Druifstraat 29, 9000 Gent, ganzerik.be. Maandag gesloten.

L.E.S.S.

Bij L.E.S.S. van chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens geniet je van topproducten in een grootstedelijke bistrosetting. Wie wil, kan plaatsnemen aan de bar rondom de open keuken. Het menu is uitgebreid en duizelingwekkend, de inspiratie voor de gerechten komt dan ook van over de hele wereld. Je kunt kiezen om volop in de Aziatische smaken te duiken of je haalt je innerlijke carnivoor boven en kiest een mooi stuk vlees dat op de grill wordt gelegd en vult dat aan met frietjes en geroosterde sla. Wij denken nog altijd met plezier terug aan de gegrilde tarbot die geserveerd werd met een zoete Japanse dressing en massa’s gember, lente-ui en koriander. En ook de kokkels met kafferlimoen, die fris en kraakvers waren, staan voor altijd in ons geheugen gegrift. Eten doe je hier à la carte of je kiest voor een voordelige menuformule.

Hoofdgerechten om te delen van 32,50 euro tot 89 euro, lunchmenu (3 gangen) aan 39 euro. ’t Zand 21a, 8000 Brugge, l-e-s-s.be. Woensdag en zondag gesloten.

Update: Van 9 juni tem 30 augustus 2020 verhuist L.E.S.S. Eatery tijdelijk naar de Hertog Jan-locatie in Zedelgem. Tijdens de zomermaanden kun je genieten van zomerse L.E.S.S. gerechten waarbij Gert en Ruige zich laten inspireren door de boerderij en aanpalende moestuin.

EETKAFFEE DE LIEVE

Eetkaffee De Lieve was bijna 40 jaar een vaste waarde tot ver buiten de Gentse stadsgrenzen en werd in 2017 overgenomen door een jong team. Het interieur kreeg een opfrisbeurt, maar de authentieke charme die deze plek uitstraalt is samen met de grote centrale bar en de gezellige tafeltjes met lange banken gebleven. Ook op de wekelijks wisselende menukaart triomfeert nog altijd de eenvoud: er prijken klassiekers van weleer, zoals rillette van eend, een stoofpotje van botermalse runderwangen en kalfsblanquette met zwezeriken. Bereid volgens de regels van de kunst en geserveerd op charmante witte porseleinen borden met een rood randje. Kortom: een plek waar je gelukkig van wordt.

Voorgerechten 11 tot 18 euro, hoofdgerechten 25 tot 30 euro. Sint-Margrietstraat 1, 9000 Gent, eetkaffee-delieve.be. Zaterdag en zondag gesloten.

BISTROT MIRO

Bistrot Miro ligt in de schaduw van het statige Borgerhoutse districtshuis op het Moorkesplein. Chef Michael Roelants kookt er eigentijdse versies van klassieke gerechten, waarbij versheid, eerlijkheid en respect voor het product centraal staan. Zijn vrouw verzorgt de bediening in de zaal. Hier kom je en blijf je terugkomen voor het stevig stuk zesrib, de smeuïge garnaalkroketten of de verbeterde uitvoering van de traditionele vol-au-vent. In het kleine maar gezellige en warm ingerichte restaurant is er plaats voor een 25-tal couverts, waarvan enkele aan de bar naast de open keuken. Bistrot Miro draagt volkse puurheid hoog in het vaandel en groeide dan ook snel uit tot een begrip in de buurt en ver daarbuiten.

Voorgerechten 10 tot 20 euro, hoofdgerechten 18 tot 25 euro. Moorkensplein 28, 2140 Antwerpen, bistrotmiro.be. Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

Brussels Gewest

CLASSICO

Ere wie ere toekomt: Classico heeft de mooiste toog van Brussel. Epicuristen komen hier beslist aan hun trekken, zowel voor een snelle hap aan die oogstrelende toog als voor een uitgebreidere maaltijd aan tafel. Het is alvast genieten van het elegante bestek, inclusief een perfect in de hand liggend Perceval-mes (model 9.47). Ook het menu oogt verleidelijk, van diverse hapjes voor een kleine honger – gedroogde worst, boquerones, zalm gerookt met beukenhout, Brillat-Savarin van kaasrijper Julien Hazard – tot overheerlijke artisjokken à la barigoule of op lage temperatuur bereide lamsschenkel. De wijnkaart (met onder meer een sprankelende wijn van Celler Partida Creus) zal de natuurliefhebbers niet onverschillig laten, terwijl ook de klassiekers niet worden vergeten.

Kleine hapjes vanaf 8 euro, hoofdgerecht vanaf 17 euro. Amerikaansestraat 124, 1050 Elsene, classico-la-brasserie.com. Zondag en maandag gesloten.

OLD BOY

Bij Old Boy komt het erop neer je te installeren aan de eetbar om zo vanaf de eerste rij het culinaire schouwspel te kunnen gadeslaan. In de open keuken goochelt de met een hoofdband getooide chef vrolijk met zijn ingrediënten: zuur en zoet, zacht en krokant, warm en koud. Steeds weer laveert hij als een onverstoorbare ninja tussen diverse oosterse smaken, van Bangkok en Taipei. Wontons van bloedworst, bao van eend op Pekinese wijze, gegrilde entrecote met satésaus. De gerechten zijn even brutaal als streetfood en even delicaat als bij pure gastronomie. De schaduw van chef Yoth Ondara (Crab Club) is dan ook niet ver weg. En de wijn? Natuurlijk én onweerstaanbaar.

Hapjes vanaf 8 euro. Tenboschstraat 110, 1050 Elsene, oldboyrestaurant.be. Zondag gesloten.

TORTUE

Het team achter Chez Franz en Chez Richard heeft weer toegeslagen. De intelligente, dynamische entrepeneurs weten van wanten. Altijd weer verleiden ze de Brusselaars met trendy, natuurlijke gerechten, die even eenvoudig als klassiek zijn. Hun laatste huzarenstukje heet Tortue. De plek is amper een zakdoek groot, maar aan de houten toog is het genieten geblazen. De smaakvolle hapjes variëren volgens het humeur van de minzame patron: ricotta van buffel in de oven en courgette met basilicum en citroen, eendenborst en ridderzwammen met sinaasappeljam of Andalusische sardinefilets. Zin in de uitdaging? Reserveren maar!

Hapjes vanaf 6 euro. Edith Cavellstraat 34, 1180 Ukkel, 0473 18 03 48. Maandag gesloten.

Wallonië

10 FORCHETTE

Waarschijnlijk bewijzen we Stefan Marson geen dienst door zijn adres hier te vermelden, want de toeloop is nu al zo groot. Sorry, Stefan. Het begon met een simpel eethuisje op het bedrijventerrein van Bultia, dat eerlijk gezegd niet erg aantrekkelijk oogt. Gelukkig is er de overheerlijke verse pasta. We lunchen aan een mooie toog waar allerlei lekkers ligt uitgestald, zoals lardo di Colonnata en andere guanciale, terwijl de passanten hun broodjes komen afhalen. Als je ziet wat hier wordt klaargestoomd met eenvoudige ingrediënten als kerstomaatjes, basilicum en enkele pijnboompitten, dan wordt meteen duidelijk: een mens heeft weinig nodig om gelukkig te zijn (behalve een beetje culinair talent).

Gerechten vanaf 11 euro. 198D, chaussée de Philippeville, 6280 Gerpinnes, 0471 64 49 61. Maandag gesloten.

LE COMPTOIR DE L’EAU VIVE

Na meer dan 20 jaar het beste van zichzelf te hebben gegeven in L’Eau Vive, openden Anne en Pierre Resimont een informelere bistro, onder de naam Le Comptoir de l’Eau Vive. In dit even onconventionele als hoogstaande restaurant haalt het koppel veel voordeel uit hun unieke band met enkele uitzonderlijke leveranciers. Zo werken ze met kaas van Pascal Fauville, meel van de Moulin de Hollange en zalm van Vincent Dawagne. Wij werden alvast weggeblazen door de verbazingwekkende witte asperges à la plancha met pinda’s en sinaasappelvinaigrette.

Hoofdgerecht vanaf 20 euro, menu 37 euro. 14, place des Jardins de Baseilles, 5101 Erpent, comptoirdeleauvive.be. Zondag en maandag gesloten.

LE COMPTOIR DU MARIS

Een tot in de details verzorgd interieur en een houten toog met bijpassende hoge stoelen: het klassieke brasserieconcept krijgt in dit bijhuis van Café Maris een nieuwe, verfrissende invulling. In plaats van uit te pakken met gul gevulde borden wordt hier resoluut gekozen voor tot op de millimeter uitgekiende gerechten: in zoutkorst gegaarde mergpijp, kroketten met garnalen of hemelse mosselen met pastis en venkel. Ook de frieten, knapperig en goudkleurig, zijn perfect. Daarbij komen nog een onberispelijke service en – toch wat verrassend voor een restaurant in het eerder op consensus gerichte Waterloo – een gedurfde wijnkaart inclusief natuurwijnen (Bret Brothers, Philippe Tessier, Les Vignerons d’Estézargues).

Voorgerecht 8 tot 26,90 euro, hoofdgerecht 17 tot 30 euro. 211, chaussée de Tervuren, 1410 Waterloo, lecomptoirdumaris.be. Maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content