De permanente stress van gastronomisch restaurants, waar het niveau telkens hoger ligt was voor chef-kok Patrice Brosse te veel. Hij gooide het roer om en keerde terug naar eenvoud en naar het goed gevoel van ontspannen te kokkerellen.

In het dorpje Nalinnes, nabij Charleroi, opende Patrice een hip aangekleed eethuis. De stijl mag dan wel ongedwongen zijn, dat wil niet zeggen dat hij geen zorg besteedt aan de selectie van de leveranciers en aan het bereiden van de gerechten.

Heel wat producten die hij in zijn keuken gebruikt, kunnen in de winkelhoek worden aangekocht om mee naar huis te nemen. Patrice werkt met zijn vrouw en een hulpje in de keuken. Wij kregen alleen de baas zelf te zien, die in keukenvest en met een brede lach ontving, bestellingen opnam, kookte, inzette, afruimde en rekeningen maakte.

Hoe later, hoe voller de eetzaal liep. Het was donderdagavond en dan komt de hoge tafel aan de ingang vol te staan met tapas. Bezoekers nemen waar ze zin in hebben. Men betaalt via een systeem van tandenstokers. Een hapje met één tandenstoker kost 1 euro, een hapje met twee tandenstokers 2 euro. Er is ook een aantrekkelijk geprijsd menu van drie gangen met keuze (28,50 euro).

Onze keuze

Wij kozen twee voorgerechten van de beknopte spijskaart. Romige burrrata-kaas kreeg het gezelschap van kerstomaat, een weinig rundercarpaccio en raketsla (13,50 euro). Linguine kwam met in knoflook gebakken tapijtschelpen, blokjes tomaat en platte peterselie (13,80 euro).

Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten. Spaghetti werd opgediend met langzaam gekonfijte lamsragout en boleten in homeopathische hoeveelheid (18 euro). Tagliata van kort gebakken biorundvlees uit Ierland werd begeleid door raketsla, parmezaan en aardappels (20,50 euro).

De wijnkaart is samengesteld door oenoloog en wijnschrijver Benoit Decoster, die het accent legde op biologische wijnen. Onze keuze ging naar een Coteaux-d'Aix-de-Provence van Guillaume Lefèvre (27 euro), een sappige rode biowijn gemaakt van syrah en grenache, met veel rood fruit, cacao en koffie in het bouquet. Afsluiten deden wij met dame blanche met ijs gemaakt van biomelk (8 euro).

Wij genoten van de natuurlijke smaken en vonden de formule ontspannend en prijsvriendelijk. (PvD/DB)

Categorie neokantine

Keuken 8

Decor 7,5

Comfort 7,5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit geproefde gerechten 8

Détail & Nous, Restaurant, traiteur en winkel, Rue des Ecoles 6, 6120 Nalinnes. Tel. 0475 22 45 14.

Zondag non-stop open van 10 tot 22 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

De permanente stress van gastronomisch restaurants, waar het niveau telkens hoger ligt was voor chef-kok Patrice Brosse te veel. Hij gooide het roer om en keerde terug naar eenvoud en naar het goed gevoel van ontspannen te kokkerellen. In het dorpje Nalinnes, nabij Charleroi, opende Patrice een hip aangekleed eethuis. De stijl mag dan wel ongedwongen zijn, dat wil niet zeggen dat hij geen zorg besteedt aan de selectie van de leveranciers en aan het bereiden van de gerechten. Heel wat producten die hij in zijn keuken gebruikt, kunnen in de winkelhoek worden aangekocht om mee naar huis te nemen. Patrice werkt met zijn vrouw en een hulpje in de keuken. Wij kregen alleen de baas zelf te zien, die in keukenvest en met een brede lach ontving, bestellingen opnam, kookte, inzette, afruimde en rekeningen maakte. Hoe later, hoe voller de eetzaal liep. Het was donderdagavond en dan komt de hoge tafel aan de ingang vol te staan met tapas. Bezoekers nemen waar ze zin in hebben. Men betaalt via een systeem van tandenstokers. Een hapje met één tandenstoker kost 1 euro, een hapje met twee tandenstokers 2 euro. Er is ook een aantrekkelijk geprijsd menu van drie gangen met keuze (28,50 euro). Onze keuze Wij kozen twee voorgerechten van de beknopte spijskaart. Romige burrrata-kaas kreeg het gezelschap van kerstomaat, een weinig rundercarpaccio en raketsla (13,50 euro). Linguine kwam met in knoflook gebakken tapijtschelpen, blokjes tomaat en platte peterselie (13,80 euro). Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten. Spaghetti werd opgediend met langzaam gekonfijte lamsragout en boleten in homeopathische hoeveelheid (18 euro). Tagliata van kort gebakken biorundvlees uit Ierland werd begeleid door raketsla, parmezaan en aardappels (20,50 euro). De wijnkaart is samengesteld door oenoloog en wijnschrijver Benoit Decoster, die het accent legde op biologische wijnen. Onze keuze ging naar een Coteaux-d'Aix-de-Provence van Guillaume Lefèvre (27 euro), een sappige rode biowijn gemaakt van syrah en grenache, met veel rood fruit, cacao en koffie in het bouquet. Afsluiten deden wij met dame blanche met ijs gemaakt van biomelk (8 euro). Wij genoten van de natuurlijke smaken en vonden de formule ontspannend en prijsvriendelijk. (PvD/DB)