Ontbijten in stijl: dit zijn de beste adresjes om je dag mee te beginnen

Het ontbijt overslaan? Wie deze adressen kent, vol zoet en hartig lekkers, dénkt er niet aan.

Vlaanderen

CARUSO

Al 22 jaar lang is Caruso een huis van vertrouwen voor de Oostendenaren. Tegenover de Vistrap vind je deze bakkerij met tearoom. De misérable en abrikozentaart van dit huis zijn ontegensprekelijk legendarisch. De twee eigenaars – Stefan en Stefan – bakken de hele dag door, omdat ze hun klanten enkel verse producten willen aanbieden. Ga zitten in de tearoom voor een ontbijtkoek en de krant of ga voor een uitgebreide brunch met eitjes en hartig beleg. Op de kaart staat ook Engels ontbijt mét worstjes voor de liefhebbers of een gezonde formule met fruit, yoghurt en muesli. Passeer nadien uiteraard langs de bakkerij om een stukje taart mee naar huis te nemen als aandenken.

Van miniontbijt (7 euro) tot uitgebreid of Engels ontbijt (19 euro). Nieuwstraat 29, 8400 Oostende, caruso.be. Maandag en dinsdag gesloten.

BUTCHERS COFFEE

Barista’s Dave Haesen en Paolo Guffens reisden de wereld rond alvorens ze enkele jaren geleden in een oude Antwerpse slagerij hun eigen zaak openden. Ze verdienden hun sporen in koffiebars van Melbourne tot Londen en Vancouver, en trokken die internationale sfeer ook door naar het ontbijt dat ze naast de vakkundig gezette kop koffie serveren: botermelkpancakes met gebakken banaan en knapperig spek, eggs benedict met gerookte ham en asperges en de nu al legendarische ontbijtburger op een zacht briochebroodje met avocado, tomatenchutney en een gebakken eitje. Ook ’s middags is er een beperkte eetkaart waarop verrassende gerechtjes staan tegen een eerlijke prijs. Het terras met zicht op het imposante gerechtsgebouw zit op zonnige dagen dan ook steevast afgeladen vol.

Ontbijt van 8 tot 15 euro. Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen, butcherscoffee.be. Alle dagen open.

DONZA

Een eigentijdse koffie-ontbijt-lunch-en-burgerbar waar liefde voor kwaliteit de boventoon voert. Uit de uitgebreide ontbijtkaart is het moeilijk kiezen: zelfgebakken zuurdesembrood en ovenverse pistolets, toast met bonen in tomatensaus, wentelteefjes of huisgemaakte scones met dito confituur en een dot room. Als lunch of diner zijn er de befaamde burgers en een aantal suggesties die regelmatig wisselen. Ook experimenten met de vegetarische en veganistische keuken worden niet geschuwd. In het salon van de zaak huist een klein winkeltje waar je een hele rits kwaliteitsproducten kunt kopen zoals koffie, chocolade, pasta, rijst en olijfolie.

Diverse ontbijtformules 12 tot 20 euro. Lunch & diner 12 tot 20 euro. Oude Brugsepoort 44, 9800 Deinze, donza.be. Zondag enmaandag gesloten.

KAWA

Een no-nonsense koffie- en boterhammenbar in de oude loketbalie van het station Mortsel-Oude God. De koffie is afkomstig van de Antwerpse microbranderij Normo en het zuurdesembrood van de ambachtelijke bakkerij Lina’s, die pal naast de koffiebar gehuisvest is in een opvallende groene zeecontainer. De boterhammen worden rijkelijk belegd, met bijvoorbeeld rosbief en mierikswortel of een huisgemaakte vegetarische paprikaspread. Daarnaast kun je je er ook te goed doen aan het gebak en de knapperige croissants en chocoladekoeken van de nabijgelegen bakkerij. Treinreizigers en passanten nemen hun ontbijt of lunch dikwijls mee, maar ter plekke opeten kan ook.

Ontbijt tussen 6 en 10 euro. Stadsplein 5, 2640 Mortsel, 03 440 83 33. Zondag en maandag gesloten.

WAY

Bij Way, op de site van het bruisende Dok Noord in Gent, komen mensen ’s ochtends zowel samen om gezellig bij te praten als om te vergaderen bij een goede kop koffie en een gezond ontbijt. Ga voor het suggestieontbijt ‘our way’ met dagverse ingrediënten of kies à la carte: granola met yoghurt en fruit, toast met een gepocheerd eitje en zalm of avocado met kruidige kikkererwten. Alle gerechten zijn eenvoudig maar doordacht, dikwijls plantaardig en gaan mee met het seizoen. Op zaterdag kun je brunchen tot 16 uur en er is ook een lunchmenu dat wekelijks wisselt. Voor koffie zit je nergens beter dan hier, eigenares Charlene De Buysere heeft een eigen coffee consultancybedrijf en won meerdere barista-kampioenschappen in en buiten België. Het pand waarin dit unieke adres is ondergebracht heeft industriële allures en torenhoge ramen, maar is uiterst gezellig en smaakvol ingericht.

Vast menu van soep, salade en toast voor 15 euro. Specials vanaf 14 euro. Dok Noord 4E/001, 9000 Gent, way.gent. Zondag gesloten.

MARLOO’S

Ochtend, middag of namiddag? Bij Marloo’s wordt zonder problemen een hele dag door ontbijt geserveerd. Op de kaart prijken stevige en originele ontbijtklassiekers die net een tikkeltje anders klaargemaakt zijn. Zoals: verloren brood met roomkaas en vers fruit, aardappelrösti met gerookte zalm en een gepocheerd eitje of courgettebeignets met baba ganoush en een frisse kruidensalade. Het ruime pand straalt Pinterestwaardige charme uit met een lange groene fluwelen bank, lampen in roze goud en een grote gekleurde marmeren bar. Ook voor lunch, een zoet tussendoortje of apero ben je bij Marloo’s aan het juiste adres.

Gerechten van 9,50 tot 19,50 euro. Minderbroedersstraat 5, 3500 Hasselt, marloos.be. Zondag gesloten en maandag pas open vanaf 11u.

Brussels Gewest

CHAMBELLAND

Alweer een culinaire modegril, zou je op het eerste gezicht kunnen denken. Niets is minder waar. Deze glutenvrije bakkerij, die na Parijs nu ook in Brussel is neergestreken, biedt een aanlokkelijk gamma AB-gecertificeerde broden en gebakjes, inclusief heerlijke brownies en gesuikerde soesjes. Het rijstmeel komt van rijsttelers in de Povlakte en een Franse molenaar, kortom echte ambachtslieden. Chambelland had ook het goede idee om enkele tafels te voorzien waar je in alle rust kunt ontbijten. Onder de titel Morning Bell is er keus uit een reeks heerlijke chambellines (‘soldaatjes’, gesneden uit vijf soorten ter plekke gebakken brood), boter, warme drank, versgeperst sap en jam. Voldoende brandstof om de dag aan te vatten. Wees gerust: ook zonder glutenintolerantie is het hier smullen geblazen.

Ontbijt Morning Bell 9 euro. Universiteitslaan 42, 1050 Elsene, chambelland.com. Open van dinsdag tot zondag.

LA PETITE PRODUCTION

Het ontbreekt La Petite Production alvast niet aan charme. De formicastoelen zorgen voor een vrolijk accent in contrast met de sobere, houten bekleding rond de open keuken. Dit is overigens een van de weinige adresjes in Brussel waar een all day brunch wordt aangeboden. Ideaal dus voor wie op gelijk welk uur krachtdadig de dag wil beginnen. Het aanbod omvat eieren op alle denkbare wijzen, goudgele worstjes, bonen met tomatensaus, champignons, kazen, artisanaal brood, lekkere filterkoffie, granola, spek, ahornsiroop… En niet te vergeten: de beste pannenkoeken van Brussel, zo wordt verteld.

All day brunch 11 tot 20 euro. Gangstraat 5, 1050 Elsene, lapetiteproduction.be. Elke dag geopend. La Petite Production is tot 31 juli 2020 gesloten voor renovatiewerken.

HINTERLAND

Hinterland is de place to be voor een tegelijk stijlvol en stevig ontbijt. Het Scandinavisch getinte interieur houdt het midden tussen een berghut en een jachtpaviljoen. Kortom, dé plek voor een hip, internationaal publiek. Op elk uur van de dag zie je hier dan ook allerlei trendy types op hun laptop tokkelen. Veel ruw hout, dierenvachten en een mooie, authentieke betegeling. Bestellen doe je hier aan de toog en de bediening loopt gesmeerd. Ook de ingrediënten van het ontbijt zijn up-to-date: sourdough ofwel zuurdesembrood, granola, buddha bowl, roerei met zalm of kokospudding met chiazaden.

Ontbijten vanaf 8,50 euro. Charleroisesteenweg 179, 1060 Sint-Gillis, hntrlnd.be. Elke dag geopend.

MARTINE

Je moet lef hebben om een restaurant te beginnen in de Koninklijke Schaatsbaan, een van de mooiste ruimtes voor hedendaagse kunst in Brussel. Maar Maroussia Nève en Justine Milcamps laten zich niet vlug afschrikken. Zij hebben hun sporen verdiend bij respectievelijk Ici en Tero, twee plekken die bekendstaan om hun gezonde creaties. Martine – een samentrekking van hun voornamen Maroussia en Justine – sluit dan ook perfect aan bij dit imposante erfgoed. De ‘kleurenkaart’ varieert van maand tot maand, naargelang het aanbod. Op het menu staat een zeer gevarieerd ontbijt, van roereieren, de beroemde Budwig-crème en de porridge met amandelmelk tot diverse gebakjes.

Ontbijten vanaf 8 euro, Brunchformule op zaterdag en zondag 22 euro. Charleroisesteenweg 80, 1060 Sint-Gillis, martine-restaurant.be. Maandag gesloten.

Wallonië

QUEBEC CAFE

Een gezellig samenraapsel van de meest diverse spullen, dat is de eerste indruk die je krijgt van Québec Café, een idee dat 25 jaar geleden gestalte kreeg na een wonderlijk ontbijt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De hongerige eigenares importeerde de formule, inclusief spek met bonen en pannenkoeken met ahornsiroop, naar de achterkamer van een drogisterij die ze van een oude tante had geërfd. Inmiddels is Québec Café verhuisd, zonder afbreuk te doen aan de sfeer van de succesformule. Reserveren is noodzakelijk. Wij vielen voor de verfrissende suggesties, het vriendelijke onthaal en vooral het waanzinnige decor, inclusief ijsschaatsen, het visitekaartje van een mobiele houthakker uit Quebec, ‘Je me souviens’-autokentekens, concertaffiches van ‘Les Frères à cheval’ en 45-toerenplaten van Robert Charlebois.

Ontbijt van 10 tot 14 euro. 34, Cour Saint-Gilles, 4000 Luik, lequebeccafe.be. Maandag en dinsdag gesloten.

GRAND MAISON

Grand Maison is een arty espressobar die geopend werd door een grafisch ontwerpster en een architecte, en de vrolijke toon wordt meteen gezet door het bord met de tekst: ‘Elke dag is er wel iemand die vraagt of we hier koffie hebben.’ Maar wat je er krijgt is wel degelijk serieus te nemen: ze hebben er naast koffie allerlei gerechtjes voor de grote en kleine honger. Het ontbijt is hier een grote troef en de kaart verandert wekelijks. Een speciale vermelding verdient de formule ‘Batte & Brunch’. Die wordt op zondag geserveerd en bestaat uit een aanbod van zoete en hartige gerechten (pannenkoeken, eieren, fruit en seizoensgroenten). Ben je te laat en is het op? Dan staan er nog andere pareltjes op de kaart (yoghurt, brood met kaas, cake, soep…) waaruit je een heerlijke brunch samenstelt. Op mooie dagen kun je terecht op het terras dat op het zuiden ligt.

Formule Batte & Brunch 15 euro. 37 quai de la Goffe 37, 4000 Luik, 0484 47 79 93, grandmaison.be. Dinsdag en zaterdag gesloten.

MADAME OLESON

Dit is een hoekje van het paradijs waar het goed ontbijten is, zo’n nostalgische plek die geurt naar een oude kruidenierswinkel. Hier wordt alles in huis gemaakt, tot het brood, de boterhampasta en de confituur met allerlei bijzondere smaken (framboos met viooltje, framboos met cuberdon of abrikoos met frangipane) toe. Evelyne kookt graag met fruit, vergeten groenten en recepten die ze vond in oude archieven – zoals de beroemde wafels van Amélie. Heel populair is het verloren brood met karamel en gezouten boter, waar je helemaal blij van wordt. Drink er een heerlijk glas biologisch appelsap bij. Goed om te weten: meenemen kan ook.

Brunch 28 euro. 33, rue de Bruxelles, 1470 Genappe, 067 41 06 77, madameoleson.be. Maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content