Leen De Visscher en Jan Menten hebben een voormalig café in het groen omgeturnd tot een gezellig restaurants met flessen wijn aan de muur en een grote toog rond de open keuken. Chef Menten lijkt het helemaal niet erg te vinden dat gasten hem van op hun hoge stoel op de vingers kijken. Hij kookt trefzeker en smakelijk, met een voorkeur voor gerechten uit de oude doos die hij een hedendaagse behandeling meegeeft. Zo maakt hij een vichyssoise van erwten met morilles en chorizo. Ganzenlever gaart de chef nog en torchon, al werkt hij die op het bord af met esdoornsiroop. Dit is ook een goeie plek voor een steak tartare, garnaalkroketten of een dame blanche. Leen De Visscher waakt over een originele wijnkaart.
...

Leen De Visscher en Jan Menten hebben een voormalig café in het groen omgeturnd tot een gezellig restaurants met flessen wijn aan de muur en een grote toog rond de open keuken. Chef Menten lijkt het helemaal niet erg te vinden dat gasten hem van op hun hoge stoel op de vingers kijken. Hij kookt trefzeker en smakelijk, met een voorkeur voor gerechten uit de oude doos die hij een hedendaagse behandeling meegeeft. Zo maakt hij een vichyssoise van erwten met morilles en chorizo. Ganzenlever gaart de chef nog en torchon, al werkt hij die op het bord af met esdoornsiroop. Dit is ook een goeie plek voor een steak tartare, garnaalkroketten of een dame blanche. Leen De Visscher waakt over een originele wijnkaart. Turnhoutsebaan 72, 2275 Gierle, aucomptoir.be. Gesloten op dinsdag en woensdag. Soms mag het ook gewoon simpel en lekker zijn. Deze Franse bistro met een Scandinavisch aandoend interieur - veel licht, hout en eenvoud - weet smaak in zijn borden te krijgen zonder overdreven ingewikkeld te doen. De keuken zoekt vele kanten op - hummus, vitello tonato, quinoa - maar komt blijkbaar toch ook graag terug naar België en Frankrijk. Zo is er huisgemaakte rillette van eend, in bier gestoofde varkenswangen met kroketjes, een slaatje met geitenkaas en venkel en braadworst met geprakte aardappelen. Dit is ook het soort keuken waar je graag langsgaat voor een snelle lunch, die is bovendien messcherp geprijsd. De geweldige ligging (naast het Gravensteen) en de toffe sfeer zijn gratis. Burgstraat 2, 9000 Gent, bodo.gent. Gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag.Weinig gerechten scoren hoger op de comfortfood-index dan een kom pho bo, de Vietnamese noedelsoep met rundvlees. Wanneer je die bovendien kunt eten aan de toog van dit smalle, gezellige restaurant, dan is het geluk al snel compleet. Hoa Truong en Huibrecht Berends brengen in Bún een eigen versie van Vietnamese streetfood. Dus staat hier gestoomde rijstcake (banh beo) op de kaart, net als lenterolletjes en een paar lekkere noedelsoepen. Van aan de toog zie je chef Berends aan het werk in zijn open keuken. Hij werkte bij Pure C en geeft veel gerechten een meerwaarde door resoluut voor kwaliteitsingrediënten te gaan. Hoa Truong is een charmante gastvrouw en maakt bovendien lekkere versgeperste sapjes en mocktails. Sint Jorispoort 22, 2000 Antwerpen, bunantwerp.be. Gesloten op zondag en maandag.Als je alles al in huis hebt, van lekker brood over oesters tot supergroenten en vlees, waarom zou je klanten dan ook niet de kans geven om dat allemaal ter plaatse te komen opeten? Dat is het uitgangspunt van Cuit in Overijse. Cuit is een nevenproject van Cru, een versmarkt van Colruyt. In deze vierkantshoeve vind je topkwaliteit in tien delen, van kaas over vis tot wijn. In een bijhuis van de boerderij is een simpel restaurant ondergebracht waar die producten, huiselijk en lekker, klaargemaakt worden. Geen ingewikkeld gedoe, je kiest gewoon een stuk vis of wat vlees en bestelt er groenten, quinoa of gebakken aardappelen bij. Snel, lekker en ideaal om te combineren met een bezoek aan de markt dus. Brusselsesteenweg 374, 3090 Overijse, cru.be. Elke dag open tot 18.30 uur.Wie hier langskomt, kan multitasken, want dit is zowel een winkel als een restaurant. Je kunt onder meer pasta en olie, maar ook kruiden, wijn en sojasaus kopen. Daarnaast doet de hedendaags strak ingerichte ruimte ook dienst als lunchrestaurant met een scherp geprijsd menu. Chef Mark Bonneu bedacht een interessante vaste kaart, waarbij hij vooral aandacht besteedt aan topkwaliteit die snel op tafel komt, zodat multitaskers niet te veel tijd verliezen. Zo kun je een reeks charcuterie proeven of een blik ansjovis of sardines laten opentrekken. Een reeks desserts, al even lekker als eenvoudig, sluit het aanbod af: zo kun je proeven van een stuk Achelse blauwe met een glas madera of een à la minute gedraaide dame blanche. Bosstraat 160, 3930 Hamont-Achel, foodemotions.be. Zondag en maandag gesloten.Wat is het zalig zitten aan de toog van deze gastrobistro! Natuurlijk kun je ook aanschuiven aan tafels in de eetzaal, maar de open keuken met die toog, dat is de plek om hier, solo of in gezelschap, te genieten van het talent van chef, eigenaar en sommelier Kenny Burssens. Van op een hoge stoel zit je op de eerste rij om zijn voorliefde voor brasserieklassiekers zoals huisgemaakte paté, zeebaars in zoutkorst of een smakelijke vol-au-vent te proeven. Aan die gerechten geeft hij soms een eigen twist, maar meestal houdt Kenny het klassiek. Zo is zijn café glacé een van de besten in het genre. Dit is ook een geweldig adres voor originele ontdekkingen in wijn- en bierland. Invincible doet zijn naam al jaren eer aan. Haarstraat 9, 2000 Antwerpen, invincible.be. Gesloten op zaterdag en zondag.'Malterie de Boortmeerbeek' staat er nog altijd in grote letters op de gevel. Maar de tijd dat hier graan opgeslagen lag, is al lang voorbij. De voormalige opslagplaats is vandaag een swingende brasserie, waar klassiekers als vol-au-vent, garnaalkroketten en biefstuk friet alle eer aangedaan worden. Ook de sfeer zit hier goed. Het interieur combineert hedendaagse en industriële elementen en het duo achter deze silo zorgt voor een vlotte bediening. Aan de open keuken staan een paar hoge tafeltjes waar het goed is om solo te eten. Wie alleen komt, kan kiezen uit de volledige wijnkaart, want nagenoeg alles is hier per glas te krijgen. De brasseriegerechten kregen sinds de opening het gezelschap van creatievere bereidingen. Zo zijn er nu ook vegetarische suggesties, zoals gebakken gnocchi met groene asperges, basilicum en geitenkaas. Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek, silos.be. Gesloten op zondag. Pieter Lonneville heeft dan wel bij Sergio Herman in de keuken gestaan, toch wilde hij niet per se een eigen restaurant beginnen. Omdat de ondankbare uren er moeilijk te combineren zijn met een gezinsleven, bedachten Lonneville en zijn vrouw Lien Vanrafelghem een eigen concept. Ze bouwden een voormalige slagerij aan de rand van Brugge om tot een traiteurszaak met een lunchrestaurant. Op die manier combineren ze het beste van twee werelden. Wie wil schuift hier 's middags aan een lange eettafel aan. Daarop komen gerechten die Lonneville met het aanbod van de dag maakt. De eetwinkel bevat warme en koude gerechten om mee te nemen. Omdat de eettafel zo'n succes is, is de formule recent ook uitgebreid naar donderdag- en vrijdagavond. Koningin Astridlaan 100, 8200 Sint-Michiels-Brugge, tetepressee.be. Gesloten op zaterdag, zondag en maandag.De naam van deze piepkleine zaak zegt het al: hier wordt gekookt met liefde. Hou er wel rekening mee dat dit tijd vraagt. De chef heeft maar twee handen en doet alles alleen, en dat voor zo'n vijftien couverts. Het goede nieuws is dat je ruimschoots beloond wordt voor het wachten. Vers gesneden vleeswaren, smaakvolle courgettereepjes met dragon en een bijbehorende burrata, eersteklaswijnen - Rias Baixas 2014 van Bodegas Terras Cauda, Occhipinti - en paccheri met Toscaanse worstjes, waarbij het water je uit de mond loopt. Troonstraat 59, 1050 Brussel, 02 511 80 33. Gesloten op zondag, maandagavond, dinsdagavond, woensdagavond en zaterdagmiddag.Deze pizzeria ziet er een beetje vreemd uit, want ze kreeg van de gemeente Schaarbeek geen vergunning om tafels te installeren. Geen nood, we eten pizza op een geïmproviseerd plankje terwijl we een gesprek voeren met de patron, die graag vertelt over zijn tegenslagen. Ook dat is niet erg want zijn pizza's mogen tot de beste van Brussel worden gerekend. Met dank aan Bernardo D'Annolfo, een jonge pizzabakker uit Mondragone, die met Caputobloem werkt en met een Napolitaanse oven van het merk Visciano. Zijn napoletana is dan ook formidabel, dankzij de kwaliteitsingrediënten en het bijzonder uitgekiende deeg dat erg luchtig is en een licht nootachtige smaak heeft. Diamantlaan 199a, 1030 Brussel, ciaooopizzeria.be. Gesloten op zondag.Dit restaurant in de schaduw van de Munt is misschien niet de meest trendy plek van Brussel, maar het draait toch al een hele tijd mee. De kleine, wat onopvallende Italiaan blijft bescheiden maar vastberaden. Al meer dan vijftien jaar presenteert hij eenvoudige maar lekkere gerechten. Alle aandacht gaat daarbij naar de pasta's die worden aangeboden voor een prijs variërend van 11 tot 16 euro. Grappig detail: de klant krijgt een enorm morsdoekje om de nek gebonden bij elke bestelling van linguine, inclusief de carrettierra op basis van tomaat, paprika en ui. Met wat geluk kun je zelfs een pasta in rodewijnsaus bestellen die niet op de kaart staat. Prinsenstraat 16, 1000 Brussel, 02 218 03 11. Gesloten op zondag, maandagavond, dinsdagavond, woensdagavond en donderdagavond. Maria Vastola en Gennaro Scarpetta zijn twee Napolitanen die een tijdje in Berlijn woonden en uiteindelijk in Brussel zijn beland. Ze omschrijven Le Hic zelf als un espace psychotonhic. Aan het plafond hangt een Normann Copenhagen-lamp die meteen de kleurrijke atmosfeer typeert van deze creatieve broedplaats, die niet echt als een restaurant kan worden beschouwd. Een oude polaroidcamera, enkele kamerplanten, een sobere bibliotheek, een wekker uit de jaren vijftig en formicatafels maken het plaatje compleet. Je kunt er genieten van een uitstekende koffie en van kleine gerechten die van dag tot dag variëren, zoals zelfgemaakte cake, bruschetta, gehaktballen. Een gekoeld drankje? Dat mag je zelf uit de koelkast nemen. Rodenbachstraat 51, 1190 Brussel, lehic.be. Gesloten op zondag.Een succesverhaal dat de echte Belgische pistolet in ere herstelt. Fundamenteel voor dit concept zijn enkele uitzonderlijke leveranciers, met als belangrijkste ongetwijfeld bakker Yves Guns, maar ook enkele chefs die geregeld nieuwe recepten creëren (Lionel Rigolet, Sofie Dumont, Christophe... ). Belangrijk is dat Pistolet Original zich tot missie heeft gesteld de klassiekers van de volkse keuken opnieuw onder de aandacht te brengen, van rolmops en bloempanch tot kipkap of potjesvlees. Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel, pistolet-original.be Ook: Breydelstraat 46, 1000 Brussel, 02 280 48 88 en Beenhouwersstraat 44, 1000 Brussel, 02 880 44 06. Alle dagen open.Als we het hebben over de nieuwe golf van Chinese restaurants, dan mogen we deze parel in het kleine Brusselse Chinatown niet vergeten. Yi Chan staat voor erfgoed in het Mandarijnenchinees. Het flitsende interieur typeert de verfrissende aanpak van een chef die zich sterk concentreert op gestoomde pasteitjes die vers worden bereid, met een keuze uit varkensvlees, garnalen en zelfs foie gras. In volle pan-Aziatische geest worden nog andere registers bespeeld, van phosoep met gerijpt rundvlees tot vernieuwende cocktails en desserts bedacht door de talentvolle Yen Pham. Jules Van Praetstraat 13, 1000 Brussel, 02 502 87 66. Gesloten op dinsdag.Gustave was een traiteurszaak waar je ook heerlijk kon lunchen. Vandaag is het een echt restaurant met een intelligent, gezond systeem: in de week wordt er hard gewerkt, in het weekend wordt er uitgerust. Gustave is ook een restaurant waarvan de baas nog altijd naar de vroegmarkt gaat. Maar de voorkeur gaat altijd uit naar producten uit de streek. In een mooi interieur, ontworpen door Christophe Ternest, inclusief een bar van witte marmer, geniet je van een unieke lunch. En 's avonds? Ook dan staan er veel marktproducten op het menu, met als resultaat een keuze uit vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vijf desserts. De selectie natuurlijke wijnen is van de hand van de onmiskenbare specialist op dit vlak, Laurent Mélotte.Chaussée de Jodoigne 9, 1390 Grez-Doiceau, restaurant-gustave.be. Gesloten op zaterdag, zondag, maandagavond en dinsdagavond.Dit familierestaurant is een instituut in Namen. De aandacht voor het terroir is hier overduidelijk: ostentatief geplaatste flessen Orval, een Waalse vlag aan de muur, lokale producten zoals de gros gris-slakken van Warnant, forellen van Cheneau, kaas van de Keiseboerderij, vlees van Jambjoule in Villers-sur-Lesse. De reeks leveranciers van kwaliteitsproducten uit de streek is indrukwekkend. Het rustieke interieur met houten plafondbalken en een bar van bewerkt hout onderstreept nog de keuze voor een rustige, trage levensstijl. Niet te missen: de stoofpot van forel en escavèche à la namuroise (specialiteit van het huis) of de smaakvolle americain (alleen in het weekend). Rue du Président 43, 5000 Namen, lebonvinnamur.be. Gesloten op maandag, zondagavond, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond.De man die ooit de toog heeft uitgevonden, zou een standbeeld moeten krijgen. Zeg nu zelf: is er een beter middel tegen eenzaamheid? Wie aan de toog zit, behoudt zijn waardigheid tegenover chefs zowel als obers, en hoeft niet eenzaam en alleen te zitten eten en te drinken naast hen die wel in gezelschap zijn. Maccheroni bestaat al zo'n vijf jaar en onderscheidt zich door zijn bijzonder fraaie houten eettoog. Het menu is beperkt en wisselt met de seizoenen. Maar geen nood: de ravioli met ricotta, geaccentueerd door een voortreffelijke gremolata, op een bedje van rauw-lauwe babyspinazie, afgewerkt met een scheutje olie en wat zoutkorrels, is uitstekend. Sinds kort is er nog een tweede, meer intimistische Maccheroni, die al evenzeer een bezoekje waard is. Féronstrée 95, 4000 Luik, 04 223 63 00. Ook: Rue Saint-Paul 5, 4000 Luik, 04 222 91 99. Gesloten op zondag en maandag.In Nzo voel je je nooit alleen. Om de twee minuten verlaat de chef zijn keuken om een praatje te maken met zijn gasten. De man is kok van beroep, maar heeft duidelijk ook talent voor theater. Praatvaar Enzo Cirone doet dan ook alles om het je naar de zin te maken. Gedurende de hele maaltijd neemt hij je mee in een verhaal over antipasti, primi en secondi piatti. En - slim bekeken - hij maakt alleen die gerechten waar hij echt goed in is: gevarieerde, indrukwekkende schotels die hij tap'antipasti noemt; een nobele en tegelijk tegen de regels ingaande bolognese à la minute; een lasagne "zelf gemaakt, maar geleerd van de mama"; aan één kant gebakken vlees van het charolais-rund. Niet alles is perfect, maar de sfeer en het onthaal zijn onvergetelijk. Chaussée de Mons 274, 6150 Anderlues. Tel. 0475 81 60 47. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.