Lux opende twaalf jaar geleden als chique brasserie. Voor het megaproject werd een monumentaal, achttiende-eeuws pand in Antwerpen radicaal verbouwd tot kosmopolitisch bar-restaurant. Om de verdiepingen met elkaar te verbinden werden plafonds opengebroken. Het was een gigantische investering door een bvba met aandeelhouders die zich op de achtergrond hielden.

Lux ging vorig jaar dicht om te worden verbouwd. Het restaurant wordt deel van een groter geheel met onder meer een hotel met 70 kamers. In de aanloop werd, enkele historische panden verder, de nieuwe wereldbrasserie Món geopend. Daar is de inrichting verzorgd en sereen en staat de Josper-grill centraal. Món viel vanaf de eerste dag in de smaak en wordt druk bezocht.

Ondertussen is ook de vernieuwde Lux ook weer open. Het aantal plaatsen ging met een kwart omlaag en de prijs ging met een kwart omhoog. De inrichting doet nog aan vroeger denken, maar is minder indrukwekkend. Nieuw is de kunstzinnig ingerichte bar Festiv, met ingang aan de Sint-Allegondiskaai. In Festiv is men van 11 uur 's ochtends welkom voor een drankje met een hapjes. Aan het eind van de week komt er 's avonds een dj draaien.

Onze keuze

In het vernieuwde restaurant Lux wordt men keurig onthaald en bediend door gestileerd personeel, zit men gerieflijk en eet men gastronomische gerechten van executieve chef Bert Zaman. De toon werd gezet door geraffineerde, speelse hapjes. Daarna moesten wij lang wachten voordat het bestelde verscheen. Rosé gebraden kalfscarpaccio kwam met notensla, bloemkool en pickles (21 euro). Plakjes sint-jakobsschelpdier waren kort verhit in de Josper-grill en kwamen met salade en rafels van chorizo van Mangalica-varken (25 euro).

Beide voorgerechten waren smakelijk en mooi. Matig verse skrei lag in het bord met spinazie, venkel, truffelaardappel en groene botersaus, maar de op de kaart beloofde kokkels bleven helaas uit (29 euro). Matig verse zeeduivel kwam met puree van aardpeer, bospaddenstoelen, romanesco en citroenboter (31 euro). Van onder de kurk kwam een 2011 Vista Alba Corte C, als intense en mooi afgeronde Malbec uit Mendoza (43 euro).

Als afsluiting was er een feestelijk en gecompliceerd nagerecht van charlotte van chocolade, bonbon van chocolade en peterseliewortel, sponscake van chocolade, roomijs van tonka-bonen en crumble van yoghurt en chocolade. Misschien was een goede crêpe Suzette wel lekkerder geweest?

Adres: Restaurantbar Lux, Adriaan Brouwerstraat 13, 2000 Antwerpen.

Tel. 03/233 30 30. Lunchmenu 29 euro, menu's 45 tot75 euro. Voor groepen is er een afzonderlijke ruimte op de eerste verdieping. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Onthaal en bediening: op niveau.

Keuken: modieus gastronomisch en met zuiderse accenten.

Lux opende twaalf jaar geleden als chique brasserie. Voor het megaproject werd een monumentaal, achttiende-eeuws pand in Antwerpen radicaal verbouwd tot kosmopolitisch bar-restaurant. Om de verdiepingen met elkaar te verbinden werden plafonds opengebroken. Het was een gigantische investering door een bvba met aandeelhouders die zich op de achtergrond hielden. Lux ging vorig jaar dicht om te worden verbouwd. Het restaurant wordt deel van een groter geheel met onder meer een hotel met 70 kamers. In de aanloop werd, enkele historische panden verder, de nieuwe wereldbrasserie Món geopend. Daar is de inrichting verzorgd en sereen en staat de Josper-grill centraal. Món viel vanaf de eerste dag in de smaak en wordt druk bezocht. Ondertussen is ook de vernieuwde Lux ook weer open. Het aantal plaatsen ging met een kwart omlaag en de prijs ging met een kwart omhoog. De inrichting doet nog aan vroeger denken, maar is minder indrukwekkend. Nieuw is de kunstzinnig ingerichte bar Festiv, met ingang aan de Sint-Allegondiskaai. In Festiv is men van 11 uur 's ochtends welkom voor een drankje met een hapjes. Aan het eind van de week komt er 's avonds een dj draaien. Onze keuzeIn het vernieuwde restaurant Lux wordt men keurig onthaald en bediend door gestileerd personeel, zit men gerieflijk en eet men gastronomische gerechten van executieve chef Bert Zaman. De toon werd gezet door geraffineerde, speelse hapjes. Daarna moesten wij lang wachten voordat het bestelde verscheen. Rosé gebraden kalfscarpaccio kwam met notensla, bloemkool en pickles (21 euro). Plakjes sint-jakobsschelpdier waren kort verhit in de Josper-grill en kwamen met salade en rafels van chorizo van Mangalica-varken (25 euro). Beide voorgerechten waren smakelijk en mooi. Matig verse skrei lag in het bord met spinazie, venkel, truffelaardappel en groene botersaus, maar de op de kaart beloofde kokkels bleven helaas uit (29 euro). Matig verse zeeduivel kwam met puree van aardpeer, bospaddenstoelen, romanesco en citroenboter (31 euro). Van onder de kurk kwam een 2011 Vista Alba Corte C, als intense en mooi afgeronde Malbec uit Mendoza (43 euro). Als afsluiting was er een feestelijk en gecompliceerd nagerecht van charlotte van chocolade, bonbon van chocolade en peterseliewortel, sponscake van chocolade, roomijs van tonka-bonen en crumble van yoghurt en chocolade. Misschien was een goede crêpe Suzette wel lekkerder geweest?