De Libanese keuken is in ons land lang ondergewaardeerd geweest. De smakelijke gerechten zijn gebaseerd op eeuwenoude tradities en eenvoudige, landelijke bereidingen met goedkope en altijd weer terug komende ingrediënten, zoals sesamolie, platte peterselie, knoflook, aubergine, kikkererwten en bulgur.

De Libanese eetcultuur steekt vol Arabische invloeden van buitenaf, want al van 2000 voor Christus is het land een uitverkoren plek geweest voor veroveraars, vluchtelingen, landverhuizers en handelaars. Arabische moslimtradities stelden het voortbestaan veilig van gekruide olijfolie en citroensap als alomtegenwoordige smaakmakers in dressings en marinades.

Het culinaire verleden bracht mee dat men yoghurt prefereert boven room, dat de voorkeur gaat naar lamsvlees, en dat varkensvlees wordt afgewezen. De Arabische moslimcultuur stond ook aan de basis van de gevarieerde mezze. Deze Arabische tapas komen oorspronkelijk uit het oude Perzië, waar de harde smaak van slechte wijn werd verzacht door het eten van gevarieerde hapjes.

Mezze treft men in het Midden-Oosten, Griekenland, de Balkan, Azië, Istanbul en Noord-Afrika. Maar het is vooral de Libanese keuken die met het hapjesrepertoire een gedegen reputatie wist op te bouwen. De veelzijdigheid van de Libanese mezze is groot: voor de bereiding van aubergines bijvoorbeeld zijn er minstens honderd verschillende manieren.

Bent u op zoek naar een goed adres om op een authentieke manier kennis te maken met de Libanese keuken, dan is er eethuis, snack en traiteur O Liban. De laagdrempelige zaak is een initiatief van de Libanese banketbakker Mikhael Nassar. O Liban heeft aan de straatkant een glazen toog waar de klant kiest wat hij wil: pasteien, falafel, hummus, tabouleh, moutabal enz.

Ondertussen komen koks vanuit de keuken met dienbladen vol nieuwe bereidingen om de lege plaatsen op te vullen. Voor de democratische prijs van 13 euro heeft men recht op zes vegetarische bereidingen en een vleesgerecht (brochette van kip, van kafta of chawarma). De uiteenlopende bereidingen laten zich gewillig mengen en in alle gevallen is het feest.

Heeft men nog honger na deze overvloed, dan eet men, naar Libanese gewoonte, nog een grillade van vis of vlees. Een glas ongevaarlijke Spaanse of Libanese wijn kost 2,5 euro. 's Avonds opent het restaurant op de eerste verdieping en kan men à la carte eten of genieten van een van de degustatiemenu's (23,50 of 29,50 euro per persoon). O Liban is geliefd bij een kosmopolitisch publiek. (PvD)

Categorie uitheems

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 6,5

Bediening 6,5

Prijs/kwaliteit 8

O Liban, Vleurgatse steenweg 324, 1050 Brussel, 02 640 07 07.

Open van 10.30 tot 23 uur. Zondag- en maandagavond gesloten.

De Libanese keuken is in ons land lang ondergewaardeerd geweest. De smakelijke gerechten zijn gebaseerd op eeuwenoude tradities en eenvoudige, landelijke bereidingen met goedkope en altijd weer terug komende ingrediënten, zoals sesamolie, platte peterselie, knoflook, aubergine, kikkererwten en bulgur. De Libanese eetcultuur steekt vol Arabische invloeden van buitenaf, want al van 2000 voor Christus is het land een uitverkoren plek geweest voor veroveraars, vluchtelingen, landverhuizers en handelaars. Arabische moslimtradities stelden het voortbestaan veilig van gekruide olijfolie en citroensap als alomtegenwoordige smaakmakers in dressings en marinades. Het culinaire verleden bracht mee dat men yoghurt prefereert boven room, dat de voorkeur gaat naar lamsvlees, en dat varkensvlees wordt afgewezen. De Arabische moslimcultuur stond ook aan de basis van de gevarieerde mezze. Deze Arabische tapas komen oorspronkelijk uit het oude Perzië, waar de harde smaak van slechte wijn werd verzacht door het eten van gevarieerde hapjes. Mezze treft men in het Midden-Oosten, Griekenland, de Balkan, Azië, Istanbul en Noord-Afrika. Maar het is vooral de Libanese keuken die met het hapjesrepertoire een gedegen reputatie wist op te bouwen. De veelzijdigheid van de Libanese mezze is groot: voor de bereiding van aubergines bijvoorbeeld zijn er minstens honderd verschillende manieren. Bent u op zoek naar een goed adres om op een authentieke manier kennis te maken met de Libanese keuken, dan is er eethuis, snack en traiteur O Liban. De laagdrempelige zaak is een initiatief van de Libanese banketbakker Mikhael Nassar. O Liban heeft aan de straatkant een glazen toog waar de klant kiest wat hij wil: pasteien, falafel, hummus, tabouleh, moutabal enz. Ondertussen komen koks vanuit de keuken met dienbladen vol nieuwe bereidingen om de lege plaatsen op te vullen. Voor de democratische prijs van 13 euro heeft men recht op zes vegetarische bereidingen en een vleesgerecht (brochette van kip, van kafta of chawarma). De uiteenlopende bereidingen laten zich gewillig mengen en in alle gevallen is het feest. Heeft men nog honger na deze overvloed, dan eet men, naar Libanese gewoonte, nog een grillade van vis of vlees. Een glas ongevaarlijke Spaanse of Libanese wijn kost 2,5 euro. 's Avonds opent het restaurant op de eerste verdieping en kan men à la carte eten of genieten van een van de degustatiemenu's (23,50 of 29,50 euro per persoon). O Liban is geliefd bij een kosmopolitisch publiek. (PvD)