Renzo Mela kent iedereen en alles in Antwerpen. Met zijn grijze haar in een staart, sigaartje in de mond en zijn Italiaanse babbel is hij een kleurrijk figuur. De 61-jarige Italiaan, afkomstig van de Bloemenriviera in het noordwesten van Italië, heeft in zijn leven veel gezien en veel geleefd. Hij stond op het podium in vele vermaarde clubs, cafés en restaurants.

In de gloriedagen van zijn restaurant Danieli Il Divino bezetten afgevaardigden van de boven- en de onderwereld de tafels en plopten de kurken van de duurste flessen. Na dertig jaar verkocht hij Danieli Il Divino aan de Antwerpse horecaondernemer Eddy Roothaert. Renzo Mela ging reizen, maar kwam tot de ontdekking dat hij te jong is om niets te doen. Bovendien heeft hij een zoon van zestien, die op de koksschool zit. Daarom opende Renzo enkele weken terug Il Magnifico aan het Zuid.

Hij ging relatief bescheiden van start met een klassebistro met een vijftigtal plaatsen. De bediening is in handen van Italiaanse obers in brasserie-outfit. Het repertoire dure flessen is wat geslonken, maar er is nog keuze genoeg voor havenbaronnen die een flesje boven de duizend euro zoeken. Il Magnifico heeft een verzorgde inrichting en een groot terras op het voetpad. Aan de muur hangt kunst van Renzo zelf, van Phaedra Hoste en foto's van Laurent Boeki, Jonas Leriche en Oliviero Toscani. Alle werken zijn te koop.

Onze keuze

De kaart vermeldt bekende en minder bekende Italiaanse gerechten. Wij kozen twee voorgerechten. Tartaar van onberispelijk verse tonijn kwam met burrata, kerstomaat, basilicum en dun Sardisch brood (15 euro). Gestoofde inktvis lag in het bord met artisjok, taggiasca-olijven en zwarte rijst (14 euro). Een weinig te lang gegaarde spaghetti kwam met frutti di mare en schaaldierensaus met Vermentino-wijn uit Liguria (16 euro).

Groene ravioli van bernagie (komkommerkruid) waren gemaakt in San Remo en werden gecombineerd met ragout van rundvlees en Barolo-wijn (13 euro). Het glas werd gevuld met een Roso del Duca, Abruzzo DOC 2011 (29 euro), uitverkoren door het huis en ook door ons gewaardeerd voor de goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met bonet all l'amaretto of gebak van chocoladecake en pudding, opgediend met fruitcoulis (8 euro). (PvD)

Kader: moderne kunst, bistro

Onthaal en bediening: in brasseriestijl

Keuken: Italiaans

Praktische infoIl Magnifico, Waalse Kaai 52-53, 2000 Antwerpen.

Tel. 03/238 04 74. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Renzo Mela kent iedereen en alles in Antwerpen. Met zijn grijze haar in een staart, sigaartje in de mond en zijn Italiaanse babbel is hij een kleurrijk figuur. De 61-jarige Italiaan, afkomstig van de Bloemenriviera in het noordwesten van Italië, heeft in zijn leven veel gezien en veel geleefd. Hij stond op het podium in vele vermaarde clubs, cafés en restaurants. In de gloriedagen van zijn restaurant Danieli Il Divino bezetten afgevaardigden van de boven- en de onderwereld de tafels en plopten de kurken van de duurste flessen. Na dertig jaar verkocht hij Danieli Il Divino aan de Antwerpse horecaondernemer Eddy Roothaert. Renzo Mela ging reizen, maar kwam tot de ontdekking dat hij te jong is om niets te doen. Bovendien heeft hij een zoon van zestien, die op de koksschool zit. Daarom opende Renzo enkele weken terug Il Magnifico aan het Zuid. Hij ging relatief bescheiden van start met een klassebistro met een vijftigtal plaatsen. De bediening is in handen van Italiaanse obers in brasserie-outfit. Het repertoire dure flessen is wat geslonken, maar er is nog keuze genoeg voor havenbaronnen die een flesje boven de duizend euro zoeken. Il Magnifico heeft een verzorgde inrichting en een groot terras op het voetpad. Aan de muur hangt kunst van Renzo zelf, van Phaedra Hoste en foto's van Laurent Boeki, Jonas Leriche en Oliviero Toscani. Alle werken zijn te koop. Onze keuze De kaart vermeldt bekende en minder bekende Italiaanse gerechten. Wij kozen twee voorgerechten. Tartaar van onberispelijk verse tonijn kwam met burrata, kerstomaat, basilicum en dun Sardisch brood (15 euro). Gestoofde inktvis lag in het bord met artisjok, taggiasca-olijven en zwarte rijst (14 euro). Een weinig te lang gegaarde spaghetti kwam met frutti di mare en schaaldierensaus met Vermentino-wijn uit Liguria (16 euro). Groene ravioli van bernagie (komkommerkruid) waren gemaakt in San Remo en werden gecombineerd met ragout van rundvlees en Barolo-wijn (13 euro). Het glas werd gevuld met een Roso del Duca, Abruzzo DOC 2011 (29 euro), uitverkoren door het huis en ook door ons gewaardeerd voor de goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met bonet all l'amaretto of gebak van chocoladecake en pudding, opgediend met fruitcoulis (8 euro). (PvD)