© Lucia Calfapietra

Zestien eetadresjes voor een lekkere, luie zondag.

VLAANDEREN

Bar Stan

Is het een koffiehuis of een eetcaf̩? De vier vrienden die dit sympathieke Leuvense project opgezet hebben noemen het liever een publieke living met aanpalende stadstuin. Gezellig is het hier alleszins en dat is deels te danken aan het kring-loopdesign dat de vrienden -drie zijn architect Рcombineerden met werken van jonge kunstenaars, al duikt er af en toe ook een ingelijst insect op aan de muur.

Grote gastronomische ambities koestert Stan niet, maar dit is wel een toffe plek voor een goede koffie of een lunch, waarbij onder meer de groentelasagne en de wereldberoemde Stanburger aanraders zijn. Op zondag is er een brunch in twee shifts (een vroege en een late). Je hoopt op croissants, pistolets, roerei, spek, vers fruit en granola? Dan zit het hier helemaal goed, reserveren is noodzakelijk.

Constantin Meunierstraat 2, Leuven, 3000 barstan.be. Gesloten op zaterdag, brunch op zondag.

De Superette

‘Superette Edwin’ staat nog altijd in grote letters op de gevel, maar intussen is deze voormalige buurtwinkel al lang in handen van Kobe Desramaults, de chef die wereldberoemd werd met In de Wulf. Hij liet toptalent van zijn restaurant overkomen om hier een bakkerij met koffiebar en restaurant uit te baten. Het interieur is bruut maar charmant en alles is lekker, van de ronde suisse en het rustieke desembrood tot de rillette van eend met een zacht eitje en de pizza die hier ’s avonds uit de houtoven komt.

Vanaf 9 uur kun je hier terecht voor het ontbijt. In het weekend kun je brunchen vanaf 10 uur. Daarbij kun je veel kanten uit, van een reeks gebakjes uit de bakkerij tot volwaardige hartige gerechten zoals pompoencake met burrata, een versie van de caesarsalade of een varkenshammetje met Gentse pickles en rösti.

Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent, de-superette.be. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten, brunch op zaterdag en zondag.

Felixpakhuis

Dit voormalige stapelhuis voor koffie, graan, wijn en tabak uit 1860 serveert op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur een ontbijtbuffet. Ook op zondagochtend staat het ontbijt klaar. Vanaf 12.30 uur kookt het pakhuis bovendien een brunch bij elkaar. Daarop komen alle usual suspects voorbij, van croissants, eieren, spek en fruitsap tot hartige gerechten zoals salades, soep en gerookte zalm. Recent is het aanbod iedere eerste zondag van de maand uitgebreid met een kidsbrunch. Om dat jonge geweld alle ruimte te geven, zet dit immense pakhuis zijn salon open, een plek die ’s avonds voor feesten gebruikt wordt.

Met zijn grote toog, witte pilaren en brute muren is het Felixpakhuis een van de opvallendste restaurants van de stad. Bovendien is het geweldig goed gelegen, tegenover het MAS en het Willemdok.

Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen, felixpakhuis.nu. Gesloten op maandag en dinsdag, brunch op zondag.

La Butte aux Bois

Het somptueuze hotel La Butte aux Bois staat bekend om zijn luxueuze kamers, zijn terras in het groen en zijn gastronomisch restaurant La Source. Dat restaurant, al even strak van design als de gerechten van chef Ralf Berendsen, wordt op zondagmiddag omgeturnd tot locatie voor een feestelijke brunch. Dat is opgevat als een maaltijd in vier gangen: na een amuse worden gasten uitgenodigd aan het voorgerechtenbuffet, een indrukwekkende reeks koude vis- en vleesgerechten. Na een soepje is het dan de beurt om aan te schuiven voor de warme gerechten. Afsluiten doet de brunch tegen vier uur in de middag met een alweer indrukwekkend aanbod uit het kaas- en dessertenbuffet. Zoals het een brunch op niveau betaamt, voorziet de sommelier van La Source een aangepast wijnarrangement.

Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken, labutteauxbois.be. Brunch op zondag.

Sanseveria Bagelsalon

Kun je een ontbijt- en brunchrestaurant opbouwen rond een broodje uit Amerika? Yes you can.

Bert Vanheuverzwijn en Lieselot Moerkerke bewijzen in dit kleine, gezellige pand al sinds 2014 dat lekkere bagels een groep tevreden klanten opleveren. Chef Vanheuverzwijn, ooit aan de slag bij het Hof van Cleve, heeft zo’n twintig variaties op het bagelthema uitgewerkt, van een broodje met geroosterde aubergine en balsamico over een versie met spek en avocado tot een zoete bagel met Nutella, banaan en geroosterde amandelen. Op het krijtbord aan de muur staan daarnaast nog een reeks sla-tjes en quiches opgelijst. Behalve lekker is het hier ook gezellig: naast de obligate sanseveria’s zorgen mooie vloertegels, houten kistjes met servies aan de muur en vintage spullen voor het huiskamergevoel. Sinds kort heeft het bagelsalon ook een broertje in Oostende.

Predikherenstraat 11, 8000 Brugge, sanseveria.be. Maandag tot zaterdag open van 8 tot 17 uur, zondag van 10 tot 15 uur.

BRUSSEL

Ballekes

Gehaktballen horen bij ons nationale smaakpatrimonium. Ballekes neemt die draad op en presenteert een efficiënte formule. Je kiest aan de toonbank de gewenste bal of ballen (varkensvlees, kip of veggie), een saus naar keuze (tomaat, Luikse siroop…), de garnituur (gedeponeerd op een slaatje of in een stokbroodje) en wat je er verder nog bij wilt. De friet-jes zijn goudgeel en heerlijk krokant. Smullen voor minder dan 20 euro.

Ballekes, Charleroisesteenweg 174, 1060 Brussel, ballekes.be. Gesloten op maandagmiddag.

Charlotte

Een wijkbistro voor een gevarieerd publiek, dat was het basisidee van Charlotte. Om te beginnen word je hier vorstelijk onthaald: een verzorgde inrichting, een supervriendelijk team. Veel klanten laten zich charmeren door het concept ‘gerechten om te delen’. Ideaal toch voor de zondag? Het principe? Een echt volwaardige schotel recht uit de oven, waar je met meerdere disgenoten van kunt genieten. Op het menu? Blanquette, gemarineerde côte à l’os met drie kruiden, waterzooi van vis. Ook het terras is best aangenaam.

Dieweg 2, 1180 Brussel, 02 374 47 19, charlotte.brussels. Alle dagen open, van 9 tot 23 uur.

Chez Richard

Deze legendarische bistro aan de Zavel schittert als nooit tevoren. Een eikenhouten tapkast met een prachtige armleuning, art-decoarmaturen, een granitovloer gemaakt door een Luikse ambachtsman, donkerblauwe muren, ronde houten tafeltjes, zacht verende banken. Ook op het terras is alles in harmonie: rotanmeubilair en krachtige terrasheaters. De koffie is heerlijk en komt uit een authentieke Faema Jubilee E61, maar ook de auteurswijnen smaken en vooral de geïnspireerde snacks, tot en met de gravlax en de zeevruchten (vrijdag tot zondag).

Chez Richard, Miniemenstraat 2, 1000 Brussel, chezrichard.be. Alle dagen open, geen reservering.

Maru

Hét zondagavondadres voor foodies. Het langgerekte interieur heeft iets van een uitgepuurde kantine met vooral lichte houttinten: eik, wilg, bamboe. Boven de tafels hangen dikke kabels, wat voor een brutalistische sfeer zorgt. Voor een optimale ervaring kom je hier het best met een gezelschap van vier tot zes personen en deel je de gerechten, de locatie is minder geschikt voor een echte tête-à-tête. Pajeon is de naam van de uitstekende pannenkoekjes met jonge uien en zeevruchten. Jinmandu is een imposante gestoomde ravioli met een rijke vulling, inclusief knoflook. Yukhwe bibimbap wordt geserveerd in een gloeiend hete kom van vulkanisch gesteente, en bestaat uit rijst gegarneerd met rauw rundvlees, groenten en een eidooier. Daarbij horen natuurlijke wijnen. De kaart wordt geregeld vernieuwd.

Waterloosesteenweg 510, 1050 Brussel, 02 346 11 11. Gesloten op maandag.

MiTo

Pizza’s en cocktails typeren MiTo. De informele inrichting is een pluspunt: gecapitonneerde leren banken à la chesterfield, vintage stoelen, industriële verlichting, een houtoven met mozaïek… Deze zeer uiteenlopende elementen geven een origineel cachet aan het geheel. De pizza’s, op basis van uit Italië aangevoerde producten, zijn gerenommeerd. Zo is er bijvoorbeeld ‘nummer 8’ met stracciatella di bufala uit Puglia, fior di latte, gele tomaten, pesto met pistache, verse basilicum en zwarte peper. Het vlot verteerbare deeg is hier en daar lichtjes zwart – zoals dat blijkbaar hoort – waardoor het een karakteristieke, lichtjes gebrande smaak krijgt.

Washingtonstraat 151, 1050 Brussel, 02 201 75 44, milanotorino.eu. Alle dagen open.

Tontons

Een hapje eten met het hele gezin? Bij Tontons kan dat zonder je blauw te betalen. De inrichting heeft iets van een buurtrestaurant, inclusief marmeren toog en koperkleurige pilaren. Wat staat er zoal op het menu? Behalve enkele populaire klassiekers, zoals spaghetti bolognaise, pasta met ham en kaas en schelpjes- pasta, zijn er de originelere gerechten. Die komen optimaal tot hun recht dankzij het gebruik van eerlijke producten, zoals een verrassende comté, een frisse tomatensaus, geraspte truffel… En dan zijn er nog de aperitiefschotel (een creatie van Hoeve Cuvry uit Dworp), de pittige wijntjes en de sake met yuzu.

Dekenijstraat 69, 1180 Brussel, 02 217 03 61. Gesloten op dinsdag, woensdag en ’s middags, open op zondag van 10 tot 22 uur.

WALLONIË

L’Avenue

Dit restaurant, gevestigd in een oude sigarenfabriek uit 1935, pronkt met een indrukwekkend art-deco-interieur. De magistrale entree wordt geflankeerd door twee zuilen, terwijl de in zachtbruine tinten aangeklede eetzaal een gezellige, jazzy sfeer uitstraalt. Laurent De Leener staat achter het fornuis en gaat uit van doordachte Franse harmonieën. Concreet: carpaccio van gerookte tonijn bestrooid met snippers macadamianoten en verfrist met een citrusgranité; op lage temperatuur gebakken kalfsfilet met vleesjus en rozemarijn; gerookte sint-jakobsnoten met kreeftsaus. Kortom, alles voor een geslaagde zondagse lunch.

Avenue Général Jacques, 1400 Nijvel, 067 87 88 70, avenue-restaurant.be. Gesloten op zondagavond, maandag, dinsdagavond en zaterdagmiddag.

L’Eau Blanche

Lompret staat op de lijst van de 22 mooiste dorpen van Wallonië. Midden in dit paradijsje stroomt L’Eau Blanche. Die witte kleur van het riviertje is het gevolg van de kalkrijke, krijthoudende bodem. Maar L’Eau Blanche is ook de naam van een aan het water gelegen restaurantje, dat bekend is bij toevallige toeristen zowel als vaste klanten. Het eenvoudige interieur valt op door de oude tegels en de authentieke houten stoelen. Hét gerecht hier is ongetwijfeld de escavèche, een koud geserveerde paling met uitjes en een vinaigrette. Te combineren met een biertje van Chimay.

Rue Joaris 27, 6463 Lompret, 060 21 18 64. Gesloten op woensdagavond en donderdag.

Le Chameleux

Dit pretentieloze maar charmante restaurantje is het werk van Laurence Olivier en Jacques Dailly. Het terras, dat lijkt te profiteren van een microklimaat, is de uitgelezen plek om te genieten van een knapperige forel meunière met spekjes en aardappelen. Laten we ook de handgesneden salade met vinaigrette niet vergeten. Alles volgens een recept dat in veertig jaar nog niet veranderd is. ’s Winters gaat de aandacht vooral naar de stoofpotjes. Omdat de bereiding van de gerechten enige tijd vraagt, moet je ze wel 48 uur van tevoren bestellen. Tip: de potée gaumaise met ingrediënten naar keuze, te combineren met een grote fles blonde Rulles.

Chameleux 5, 6820 Florenville, 061 31 10 20. lechameleux.be. Gesloten op dinsdagavond en woensdag.

Lesse Capade

Ver van het stadsgewoel zijn nog tal van juweeltjes te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lunch aan de oevers van de Lesse, gegarandeerd in harmonie met de natuur en de elementen, vooral als de zon van de partij is. Verrassend is alvast de snelle service. De terrine gevuld met foie gras als voorgerecht wijst erop dat de chef, in dit geval Olivier Michel, bijgestaan door zijn vrouw Caroline, veel belang hecht aan het terroir. Het hoofdgerecht, een rundsfilet simplement béarnaise, dwingt respect af vanwege zijn perfecte bearnaise. In het seizoen is Lesse Capade hét adres voor wildliefhebbers.

Rue de la Carrière 155, 6927 Resteigne, 084 34 40 07. lessecapade.be. Gesloten op dinsdagavond en woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content