De 25-jarige Dave De Pourcq nam enkele maanden geleden het roer over in de keuken van Volta, het niet-alledaagse project van de Gentse horeca-ondernemer Peter Vyncke (brasserie Klokhuis, grillrestaurant Nestor en Sparrerib Caffee) aan de Gentse Nieuwewandeling. De Pourcq vervangt er chef-kok en Flemish Foodie Olly Ceulenaere, die het vroegere restaurant De Avonden heeft overgenomen.

Dave, die al anderhalf jaar als souschef bij Volta in de keuken stond, is ambitieus. Hij ging in de leer in Hof van Cleve, Oud Sluis en Auberge du Pêcheur en volgde dagstages bij topslager Hendrick Dierendonck. Zijn voorganger introduceerde laagdrempelige gastronomie gebaseerd op betaalbare eersteklasproducten. Ook Dave De Pourcq verwerkt ambachtelijke streek- en seizoenproducten op een originele manier. Heel wat groenten en kruiden haalt hij uit de nieuw aangelegde tuin van herboriste Claire Lutin in Zomergem-Beke, die ook de tante van de baas is.

Onze keuze
Om met kraakverse producten te kunnen werken, is de kaart beknopt. De menu's bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij kozen het vijfgangenmenu (65 euro) en kregen een shot van venkel, basilicum en komkommer, en een flan van geitenkaas als minihapjes. Zeesla werd gecombineerd met komkommer, appel, citrus en oester. Lekkere bietjes kwamen met zure room, radijs en rauw gemarineerde zeebaars.

Met de hand gerolde couscous verscheen met op lage temperatuur gegaard ei, crème van courgette, jus van raketsla en crumble van chorizo. Het te ver gegaarde vlees van lam lag in het bord met in de oven geroosterde en vervolgens tot crème gedraaide aubergine, courgettebloem met Parmezaanse kaas en crumble van rode ui. Het nagerecht van platte kaas, limoen, witte chocolade en aardbei stond nog niet op punt.

Hoewel ons bij heel wat van de frisse en puur smakende bereidingen het déjà-vugevoel bekroop, toont Dave De Pourcq talent. De jongeman moet zich zelf nog wat ontdekken. Gezien zijn jonge leeftijd en ambities kunnen wij nog het een en ander van hem verwachten. (PvD)

Kader: vroeger omvormingsstation

Onthaal en bediening: vlot

Keuken: pure en frisse smaken van eersteklas inlandse producten

Volta, Nieuwe Wandeling 2b, 9000 Gent. Tel. 09/324.05.00.

Zondag en maandag gesloten. Lunch: 25 euro, 's avonds; vijfgangenmenu 65 euro, à la carte vanaf 75 euro.

De 25-jarige Dave De Pourcq nam enkele maanden geleden het roer over in de keuken van Volta, het niet-alledaagse project van de Gentse horeca-ondernemer Peter Vyncke (brasserie Klokhuis, grillrestaurant Nestor en Sparrerib Caffee) aan de Gentse Nieuwewandeling. De Pourcq vervangt er chef-kok en Flemish Foodie Olly Ceulenaere, die het vroegere restaurant De Avonden heeft overgenomen. Dave, die al anderhalf jaar als souschef bij Volta in de keuken stond, is ambitieus. Hij ging in de leer in Hof van Cleve, Oud Sluis en Auberge du Pêcheur en volgde dagstages bij topslager Hendrick Dierendonck. Zijn voorganger introduceerde laagdrempelige gastronomie gebaseerd op betaalbare eersteklasproducten. Ook Dave De Pourcq verwerkt ambachtelijke streek- en seizoenproducten op een originele manier. Heel wat groenten en kruiden haalt hij uit de nieuw aangelegde tuin van herboriste Claire Lutin in Zomergem-Beke, die ook de tante van de baas is. Onze keuze Om met kraakverse producten te kunnen werken, is de kaart beknopt. De menu's bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij kozen het vijfgangenmenu (65 euro) en kregen een shot van venkel, basilicum en komkommer, en een flan van geitenkaas als minihapjes. Zeesla werd gecombineerd met komkommer, appel, citrus en oester. Lekkere bietjes kwamen met zure room, radijs en rauw gemarineerde zeebaars. Met de hand gerolde couscous verscheen met op lage temperatuur gegaard ei, crème van courgette, jus van raketsla en crumble van chorizo. Het te ver gegaarde vlees van lam lag in het bord met in de oven geroosterde en vervolgens tot crème gedraaide aubergine, courgettebloem met Parmezaanse kaas en crumble van rode ui. Het nagerecht van platte kaas, limoen, witte chocolade en aardbei stond nog niet op punt. Hoewel ons bij heel wat van de frisse en puur smakende bereidingen het déjà-vugevoel bekroop, toont Dave De Pourcq talent. De jongeman moet zich zelf nog wat ontdekken. Gezien zijn jonge leeftijd en ambities kunnen wij nog het een en ander van hem verwachten. (PvD)