Beoordeling

Categorie bistro

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 7

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Restaurant Kaai 14, Kuiperskaai 14, 9000 Gent, 09 234 34 44. Woensdagavond, zaterdagmiddag en zondag gesloten.

De Kuiperskaai was dertig jaar geleden een bekende Gentse uitgaansbuurt. Een peepshow en een seksshop herinneren aan het roze verleden van het Zuidkwartier. Restaurant Kaai 14 is te vinden in een groot oud huis, dat aan de achterkant uitgeeft op een bocht van de Schelde.

Het eethuis bestaat uit drie in elkaar overlopende vertrekken van bescheiden afmetingen, verspreid over verschillende niveaus en met elkaar verbonden door een centrale trap. Er branden 's avonds kaarsjes op tafel en het is er dan intiem en knus.

Wij zaten goed, in transparante Kartellstoelen en bewonderden de in goud geverfde ornamenten aan het plafond. Het kordaat-vriendelijke Gentse meisje dat onthaalt en bedient, Amelie Tysebaert, vertrouwde ons toe dat er vroeger een danscafé in het pand was.

Eigenaar/chef-kok Dieter Van den Broecke doet in de keuken alles alleen en heeft weinig tijd om langs te gaan in de eetzaal. Ook wij kregen hem niet te zien. Dat was spijtig want hij kookte die avond lekker en wij wilden best een complimentje kwijt. In het weekend springt echtgenote Mieke Tempelaere bij.

Kaai 14 wordt bezocht door mensen van alle leeftijden. 's Middags komen zakenlui en bedienden voor de goedkope lunch (18 euro), 's avonds zijn het vooral tweeverdieners en gepensioneerden die aanschuiven voor het marktmenu (36 euro). Er is een gevarieerde wijnkaart met een honderdtal referenties van over de hele wereld en voor redelijke prijzen. Wij lieten een Enate Crianza, Tempranillo-Cabernet Sauvignon 2006 ontkurken (38 euro). De mondvullende Spaanse rode zorgde voor makkelijk plezier.

Onze keuze

Op tafel kwamen rillettes van zalm en een bruinpapieren zak met vers bruinbrood. Wij bestelden het marktmenu met keuze. Er kwamen twee verschillende voorgerechten. Carpaccio van Limousinrund werd smakelijk gecombineerd met Merlijnkaas van Het Hinkelspel en zongedroogde tomaten. Op een vormtaartje van gerookte paling en granny smith stond een muts van kruidensalade.

Hoofdgerechten waren: op vel gebakken zeebaars van goede kwaliteit, vergezeld van aardappelpuree met knoflook, ratatouille en schaaldierenmousseline, en succulent vlees van dunne lende van Limousin. Daarbij kwamen superlekkere handgesneden frieten en een weckpot vol sla. Afsluiten deden we met versgeklopte sabayon met fruit, vanille-ijs en amaretto.

Alles wat wij proefden was verzorgd en had smaak. Dieter Van den Broecke maakt er een erezaak van om voor iedereen zijn best te doen. (PvD)

De Kuiperskaai was dertig jaar geleden een bekende Gentse uitgaansbuurt. Een peepshow en een seksshop herinneren aan het roze verleden van het Zuidkwartier. Restaurant Kaai 14 is te vinden in een groot oud huis, dat aan de achterkant uitgeeft op een bocht van de Schelde. Het eethuis bestaat uit drie in elkaar overlopende vertrekken van bescheiden afmetingen, verspreid over verschillende niveaus en met elkaar verbonden door een centrale trap. Er branden 's avonds kaarsjes op tafel en het is er dan intiem en knus. Wij zaten goed, in transparante Kartellstoelen en bewonderden de in goud geverfde ornamenten aan het plafond. Het kordaat-vriendelijke Gentse meisje dat onthaalt en bedient, Amelie Tysebaert, vertrouwde ons toe dat er vroeger een danscafé in het pand was. Eigenaar/chef-kok Dieter Van den Broecke doet in de keuken alles alleen en heeft weinig tijd om langs te gaan in de eetzaal. Ook wij kregen hem niet te zien. Dat was spijtig want hij kookte die avond lekker en wij wilden best een complimentje kwijt. In het weekend springt echtgenote Mieke Tempelaere bij. Kaai 14 wordt bezocht door mensen van alle leeftijden. 's Middags komen zakenlui en bedienden voor de goedkope lunch (18 euro), 's avonds zijn het vooral tweeverdieners en gepensioneerden die aanschuiven voor het marktmenu (36 euro). Er is een gevarieerde wijnkaart met een honderdtal referenties van over de hele wereld en voor redelijke prijzen. Wij lieten een Enate Crianza, Tempranillo-Cabernet Sauvignon 2006 ontkurken (38 euro). De mondvullende Spaanse rode zorgde voor makkelijk plezier. Onze keuze Op tafel kwamen rillettes van zalm en een bruinpapieren zak met vers bruinbrood. Wij bestelden het marktmenu met keuze. Er kwamen twee verschillende voorgerechten. Carpaccio van Limousinrund werd smakelijk gecombineerd met Merlijnkaas van Het Hinkelspel en zongedroogde tomaten. Op een vormtaartje van gerookte paling en granny smith stond een muts van kruidensalade. Hoofdgerechten waren: op vel gebakken zeebaars van goede kwaliteit, vergezeld van aardappelpuree met knoflook, ratatouille en schaaldierenmousseline, en succulent vlees van dunne lende van Limousin. Daarbij kwamen superlekkere handgesneden frieten en een weckpot vol sla. Afsluiten deden we met versgeklopte sabayon met fruit, vanille-ijs en amaretto. Alles wat wij proefden was verzorgd en had smaak. Dieter Van den Broecke maakt er een erezaak van om voor iedereen zijn best te doen. (PvD)