Het goedkoopste Belgische eethuis met één Michelinster is Le Comptoir de Marie in Bergen. Je degusteert er voor 37 euro het Menu Initiation, dat is samengesteld uit maar liefst vijf voorgerechtjes, een hoofdgerecht en een dessert.
...

Het goedkoopste Belgische eethuis met één Michelinster is Le Comptoir de Marie in Bergen. Je degusteert er voor 37 euro het Menu Initiation, dat is samengesteld uit maar liefst vijf voorgerechtjes, een hoofdgerecht en een dessert. Eigenaar is Luc Broutard, die bij liefhebbers van een goed stuk vlees en tijdloze bereidingen uit de traditionele keuken op handen wordt gedragen. Als weinig anderen kent hij runderrassen, manieren van vetmesten, wijzen van versnijden en gewenste afrijpingen, die ieder op zich invloed hebben op de smaak. Voor zijn hapjesrestaurant doet Luc Broutard geen toegevingen : hij kiest consequent voor topproducten en de beste bereidingswijzen. Le Comptoir de Marie werd twee jaar terug geopend in een negentiende-eeuws huis, gelegen op een helling in de buurt van de Grote Markt. De oppervlakte is beperkt en er wordt gegoocheld met centimeters. De formule is gebaseerd op een Spaanse tapasbistro, waar men aan een lange toog voor de keuken van marktgebonden hapjes snoept. Marie is de naam van de echtgenote van Luc Broutard, en ook van de oudere dame achter de eettoog. Terence Van Heer is de uitvoerende kok. Wij schreven ons in op het menu (37 euro) en het wijnarrangement (28 euro), dat bestond uit royaal geschonken, interessante kwaliteitswijnen. Preskop van rund kwam met pickles, confituur van ui, Argentijnse chimichurrisaus en dunne toast. Tonijn verscheen met yuzusaus, saffraanrijst en gefrituurde kappertjes. Tarte tatin van bladerdeeg was gevuld met uien uit de Cévennes en werd opgediend met hartig ijs van Parmezaanse kaas. Inktvisjes waren gevuld met chorizo en voorzien van een coulis van tomaten, gefrituurde ui en gebakken spek. Ravioli gevuld met varkenswang was overgoten met hartige salieboter en afgedekt met smeltend spek. Hoofdgerecht was veertig dagen gerijpte contrefilet van holsteinrund met veel beet en smaak, en opgediend met van boter glimmende aardappelpuree, vleesjus en raketsla. Deze prima maaltijd met diepe smaken werd afgesloten door ijs van pecannoten met appelvinaigrette. (PvD)