Wie heeft de hamburger uitgevonden? Daarover doen heel wat verhalen de ronde. Waren het de Tartaren, die rauw vlees onder het zadel mals reden en vervolgens tot tartaar hakten? In ieder geval brachten Duitse zeelieden in de 17de eeuw de steak tartaar vanuit Rusland mee naar de havenstad Hamburg. De Duitsers bakten het gehakte rauwe vlees en de zeelieden uit Hamburg en Duitse emigranten brachten de bereidingswijze in de late 18de eeuw via Ellis Island in New York naar het beloofde continent. De hamburger werd razend populair, eerst in de VS en later in de rest van de wereld.

Sinds kort zijn er eethuizen die de hamburger opwaarderen. Cool Bun (Stevinstraat 168, 1000 Brussel of Berckmansstraat 34, 1060 Brussel) presenteert in een hip westernsfeertje 'Burgers & Wines'. De dertien 'flamed grilled burgers' op de kaart zijn gemaakt van gemalen 'onglet' (middenrifspier). Het zijn de duurste burgers van ons land. De Big Ben Burger die we bestelden (28 euro!) kwam met dubbele vleeslaag. Het boven lavasteen seignant gegrilde vlees was smakelijk en had een goede beet. Daarbij hoorde een niet getoaste 'organic, home made bun', sla, gedroogde tomaat, cheddar, uiringen in taai frituurdeeg, avocado, jalapenos, spek en bruin gebakken, taaie frieten. Het geheel viel tegen.

Yannick, Amaury, Thierry, Robin en David zijn vijf ondernemende koks die zich hebben voorgenomen om de hamburger te herwaarderen tot comfy food. Zij zetten hun schouders onder een gemeenschappelijk project: Ellis of het eerherstel van de burger. Aan de creatie van de gourmetburgers gingen maanden van research vooraf. Na de periode van onderzoek belandden de fast-food-foodies in een periode van ontwikkeling. Het team is vertrokken van het authentieke recept.

Voor de samenstelling verkozen ze rundvlees met een vetgehalte van zo'n 20 procent, dat tweemaal wordt gemalen, gekruid met peper en zout en gebakken op de grill. Het broodje wordt special voor Ellis geproduceerd uit durum bloem in een formaat, afgestemd op de afmetingen van de 160 gram wegende burger.

De eerste Ellis Gourmet Burger opende mei 2011 in Brussel en wij aten er een ware gourmetburger. Knokke volgde, maar daar viel de kwaliteit van de burger even tegen. Sinds kort is er ook een vestiging in Antwerpen, waar wij nadienneerstreken en opnieuw een echte delicatesseburger proefden.

De 'Meatlover burger by Dierendock' (13 euro) was bereid uit gehakt van 100 procent 'West-Vlaams Rood Rund' afkomstig van sterrenslager Dierendonck, en was opgediend met een getoast broodje, sla, tomaat, rode ui, augurken en iets te lang gebakken frieten. Als alles naar wens gaat, opent in september een vierde vestiging. De locatie blijft tot dan geheim. (PvD)

Ellis Gourmet Burger Sint-Aldegondiskaai 52-54, 2000 Antwerpen

Sint-Katelijneplein 4, 1000 Brussel

Zeedijk 556, Albertstrand, 8300 Knokke

--

Kader: modern en comfortabel hamburgerrestaurant

Onthaal en bediening: vlot, door jonge mensen

Wie heeft de hamburger uitgevonden? Daarover doen heel wat verhalen de ronde. Waren het de Tartaren, die rauw vlees onder het zadel mals reden en vervolgens tot tartaar hakten? In ieder geval brachten Duitse zeelieden in de 17de eeuw de steak tartaar vanuit Rusland mee naar de havenstad Hamburg. De Duitsers bakten het gehakte rauwe vlees en de zeelieden uit Hamburg en Duitse emigranten brachten de bereidingswijze in de late 18de eeuw via Ellis Island in New York naar het beloofde continent. De hamburger werd razend populair, eerst in de VS en later in de rest van de wereld. Sinds kort zijn er eethuizen die de hamburger opwaarderen. Cool Bun (Stevinstraat 168, 1000 Brussel of Berckmansstraat 34, 1060 Brussel) presenteert in een hip westernsfeertje 'Burgers & Wines'. De dertien 'flamed grilled burgers' op de kaart zijn gemaakt van gemalen 'onglet' (middenrifspier). Het zijn de duurste burgers van ons land. De Big Ben Burger die we bestelden (28 euro!) kwam met dubbele vleeslaag. Het boven lavasteen seignant gegrilde vlees was smakelijk en had een goede beet. Daarbij hoorde een niet getoaste 'organic, home made bun', sla, gedroogde tomaat, cheddar, uiringen in taai frituurdeeg, avocado, jalapenos, spek en bruin gebakken, taaie frieten. Het geheel viel tegen. Yannick, Amaury, Thierry, Robin en David zijn vijf ondernemende koks die zich hebben voorgenomen om de hamburger te herwaarderen tot comfy food. Zij zetten hun schouders onder een gemeenschappelijk project: Ellis of het eerherstel van de burger. Aan de creatie van de gourmetburgers gingen maanden van research vooraf. Na de periode van onderzoek belandden de fast-food-foodies in een periode van ontwikkeling. Het team is vertrokken van het authentieke recept. Voor de samenstelling verkozen ze rundvlees met een vetgehalte van zo'n 20 procent, dat tweemaal wordt gemalen, gekruid met peper en zout en gebakken op de grill. Het broodje wordt special voor Ellis geproduceerd uit durum bloem in een formaat, afgestemd op de afmetingen van de 160 gram wegende burger. De eerste Ellis Gourmet Burger opende mei 2011 in Brussel en wij aten er een ware gourmetburger. Knokke volgde, maar daar viel de kwaliteit van de burger even tegen. Sinds kort is er ook een vestiging in Antwerpen, waar wij nadienneerstreken en opnieuw een echte delicatesseburger proefden. De 'Meatlover burger by Dierendock' (13 euro) was bereid uit gehakt van 100 procent 'West-Vlaams Rood Rund' afkomstig van sterrenslager Dierendonck, en was opgediend met een getoast broodje, sla, tomaat, rode ui, augurken en iets te lang gebakken frieten. Als alles naar wens gaat, opent in september een vierde vestiging. De locatie blijft tot dan geheim. (PvD)