De Taverne beleefde hoogtijdagen onder de leiding van vader Léon Demol. Hij was een sterke persoonlijkheid, die zijn zaak met ijzeren hand leidde en zijn publiek op gepaste tijden verraste door een deuntje op de trompet te blazen. Brussel bruiste en de Taverne was de thuishaven van Jacques Brel en veel andere artiesten. Zoon Alain Demol volgde op maar miste charisma. De kwaliteit van het eten en de bediening gingen achteruit en het eens zo vermaarde etablissement degenereerde tot het 'Verdriet van België'.

Begin dit jaar werd de Taverne overgenomen en de nieuwe eigenaars investeerden in een nieuwe keuken en nieuw tafellinnen. Zij lieten het decor van de eetzaal wijselijk bij het oude. Zelfs de obers met de gouden epauletten bleven, zoals Marc (twintig jaar in huis), Raymond (vijfentwintig jaar dienst), Patrick (dertig jaar) en barman Jean-Marie (dertig jaar aan de shaker).

In de nieuwe kelderkeuken staat chef Lucien Lissen, die al dertig jaar het daglicht nauwelijks zag. Zijn specialiteiten zijn: waterzooi (16,90 euro), paling in het groen (21,30 euro), vol-au-vent met mousselinesaus (16,90 euro), gebraden kip met witloof (17,50 euro). Wereldberoemd zijn de garnaalkroketten (13 euro). Het recept wordt angstvallig in de kluis bewaard.

De Taverne du Passage heeft een terras in de galerij en is ook via de Beenhouwersstraat te benaderen. Spijskaart, bediening en website zijn in het Frans.

Wij kozen twee voorgerechten, die na een uur wachten verschenen: garnaalkroketten met onder de brosse, dunne korst een vloeibaar garnalenbeslag (13 euro) en romigzachte kalfshersens met tartaarsaus uit verzilverde sauskan (14,90 euro). Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten. Het malse vlees van gebakken ossenhaas werd begeleid door peperroomsaus en prima frieten uit roestvrijstalen kom (28,30 euro). De bestelde gemengde salade was aanvankelijk vergeten (6,50 euro). Zorgvuldig schoongemaakte en krokant gebakken kalfszwezerik Archiduc werd opgediend met opgespoten en gegratineerde aardappelpuree (26,50 euro).

Afsluiten deden wij met baba au rhum (8,50 euro) en een voorbeeldige crème caramel (6,90 euro). Voor het eerst sinds vele jaren kwamen wij daar voldaan buiten: het ziet ernaar uit dat de Taverne aan de beterhand is!

Ons rapport

Categorie taverne met geschiedenis

Keuken 7

Decor 8

Comfort 7

Bediening 6

Prijs/kwaliteit 7

Adres

TAVERNE DU PASSAGE, Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel, 02 5123731.

Dagelijks non-stop open van 12 tot 24 u. Lunch: 19 en 26 euro.

Pieter van Doveren

De Taverne beleefde hoogtijdagen onder de leiding van vader Léon Demol. Hij was een sterke persoonlijkheid, die zijn zaak met ijzeren hand leidde en zijn publiek op gepaste tijden verraste door een deuntje op de trompet te blazen. Brussel bruiste en de Taverne was de thuishaven van Jacques Brel en veel andere artiesten. Zoon Alain Demol volgde op maar miste charisma. De kwaliteit van het eten en de bediening gingen achteruit en het eens zo vermaarde etablissement degenereerde tot het 'Verdriet van België'. Begin dit jaar werd de Taverne overgenomen en de nieuwe eigenaars investeerden in een nieuwe keuken en nieuw tafellinnen. Zij lieten het decor van de eetzaal wijselijk bij het oude. Zelfs de obers met de gouden epauletten bleven, zoals Marc (twintig jaar in huis), Raymond (vijfentwintig jaar dienst), Patrick (dertig jaar) en barman Jean-Marie (dertig jaar aan de shaker). In de nieuwe kelderkeuken staat chef Lucien Lissen, die al dertig jaar het daglicht nauwelijks zag. Zijn specialiteiten zijn: waterzooi (16,90 euro), paling in het groen (21,30 euro), vol-au-vent met mousselinesaus (16,90 euro), gebraden kip met witloof (17,50 euro). Wereldberoemd zijn de garnaalkroketten (13 euro). Het recept wordt angstvallig in de kluis bewaard. De Taverne du Passage heeft een terras in de galerij en is ook via de Beenhouwersstraat te benaderen. Spijskaart, bediening en website zijn in het Frans. Wij kozen twee voorgerechten, die na een uur wachten verschenen: garnaalkroketten met onder de brosse, dunne korst een vloeibaar garnalenbeslag (13 euro) en romigzachte kalfshersens met tartaarsaus uit verzilverde sauskan (14,90 euro). Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten. Het malse vlees van gebakken ossenhaas werd begeleid door peperroomsaus en prima frieten uit roestvrijstalen kom (28,30 euro). De bestelde gemengde salade was aanvankelijk vergeten (6,50 euro). Zorgvuldig schoongemaakte en krokant gebakken kalfszwezerik Archiduc werd opgediend met opgespoten en gegratineerde aardappelpuree (26,50 euro). Afsluiten deden wij met baba au rhum (8,50 euro) en een voorbeeldige crème caramel (6,90 euro). Voor het eerst sinds vele jaren kwamen wij daar voldaan buiten: het ziet ernaar uit dat de Taverne aan de beterhand is! Ons rapport Categorie taverne met geschiedenis Keuken 7 Decor 8 Comfort 7 Bediening 6 Prijs/kwaliteit 7 Adres TAVERNE DU PASSAGE, Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel, 02 5123731. Dagelijks non-stop open van 12 tot 24 u. Lunch: 19 en 26 euro. Pieter van Doveren