Jeremie Landweer nam het Antwerpse instituut vorig jaar over. Hij liet veel van de knusse inrichting ongemoeid, maar sleutelde aan de rest.

De Kleine Zavel werd door kok Carlo Didden en de eigenaars, die ook het nabijgelegen hotel- en congrescentrum 't Sandt uitbaatten. Plaats van gebeuren is een oud logementshuis. De muren, houten vloeren en hoge, bewerkte plafonds vertellen over het verleden. De avontuurlijke fusionbereidingen van Didden bezorgden de Kleine Zavel een goede reputatie. Na zijn vertrek verhoogden zijn opvolgers - die een rist eethuizen in en om Antwerpen exploiteerden - de prijzen drastisch. Die nieuwe prijzen waren in deze brasserie met krakende vloeren en een keldertrap met rioolluchtjes op de duur niet houdbaar.

Daniel Geeraerts
© Daniel Geeraerts

Jeremie Landweer gooit het over een andere boeg. Deze enthousiaste doorduwer kent het klappen van de zweep. Hij werkte onder meer vijf jaar in Pazzo en in Interscaldes, het beste restaurant van Nederland. Zijn nieuwe concept is aangepast aan nieuwe situaties: dat betekent een geregistreerd kassasysteem en enkel nog opening 's avonds, met uitzondering van zondag.

Onze keuze

De kaart vermeldt een twintigtal gerechtjes, bereid uit eenvoudige ingrediënten en verkocht voor de democratische eenheidsprijs van 15 euro. De bereidingen zijn gepresenteerd in het formaat van een tussengerecht. Wij werden bij aankomst keurig uit onze jassen geholpen.

Zoals de meeste mensen rond ons kozen we het Menu Kleine Zavel 2.0 (49 euro). Daarbij mag de klant zelf drie gerechtjes en een nagerecht kiezen. Het werden steak tartaar van kikkererwt met kwartelei, gebakken aubergine, komijn en yoghurtdressing en, aan de overkant, sushi met gemarineerde zeebaars, opgelegde komkommer en soja jelly.

Het tweede bedrijf was pasta met ganzenfilet gevuld met ganzenlever en paddenstoelen en, aan de andere kant, gemarineerd Belgisch wit-blauw met tarte tatin, rode ui, geitenkaas en raketsla. Als derde gerechtjes kwamen leng met caponatina van aubergine, courgette, paprika en olijf, pijnboompitjes en schuim van chorizo en gegrilde filet mignon met puree van aardappel en butternut. Deze smakelijke maaltijd sloten we met dame blanche en carpaccio en espuma van ananas met vanilleijs. (PvD)

Kader: knusse brasserie

Onthaal en bediening: attent en correct.

Keuken: smakelijke bistrogerechten met wereldse invloeden

Adres: De Kleine Zavel 2.0, Stoofstraat 2, 2000 Antwerpen. Tel. 03/231.96.91. Geopend voor diner van woensdag tot en met zaterdag, zondag van 12 tot 14 uur.

Jeremie Landweer nam het Antwerpse instituut vorig jaar over. Hij liet veel van de knusse inrichting ongemoeid, maar sleutelde aan de rest. De Kleine Zavel werd door kok Carlo Didden en de eigenaars, die ook het nabijgelegen hotel- en congrescentrum 't Sandt uitbaatten. Plaats van gebeuren is een oud logementshuis. De muren, houten vloeren en hoge, bewerkte plafonds vertellen over het verleden. De avontuurlijke fusionbereidingen van Didden bezorgden de Kleine Zavel een goede reputatie. Na zijn vertrek verhoogden zijn opvolgers - die een rist eethuizen in en om Antwerpen exploiteerden - de prijzen drastisch. Die nieuwe prijzen waren in deze brasserie met krakende vloeren en een keldertrap met rioolluchtjes op de duur niet houdbaar. Jeremie Landweer gooit het over een andere boeg. Deze enthousiaste doorduwer kent het klappen van de zweep. Hij werkte onder meer vijf jaar in Pazzo en in Interscaldes, het beste restaurant van Nederland. Zijn nieuwe concept is aangepast aan nieuwe situaties: dat betekent een geregistreerd kassasysteem en enkel nog opening 's avonds, met uitzondering van zondag. Onze keuzeDe kaart vermeldt een twintigtal gerechtjes, bereid uit eenvoudige ingrediënten en verkocht voor de democratische eenheidsprijs van 15 euro. De bereidingen zijn gepresenteerd in het formaat van een tussengerecht. Wij werden bij aankomst keurig uit onze jassen geholpen. Zoals de meeste mensen rond ons kozen we het Menu Kleine Zavel 2.0 (49 euro). Daarbij mag de klant zelf drie gerechtjes en een nagerecht kiezen. Het werden steak tartaar van kikkererwt met kwartelei, gebakken aubergine, komijn en yoghurtdressing en, aan de overkant, sushi met gemarineerde zeebaars, opgelegde komkommer en soja jelly. Het tweede bedrijf was pasta met ganzenfilet gevuld met ganzenlever en paddenstoelen en, aan de andere kant, gemarineerd Belgisch wit-blauw met tarte tatin, rode ui, geitenkaas en raketsla. Als derde gerechtjes kwamen leng met caponatina van aubergine, courgette, paprika en olijf, pijnboompitjes en schuim van chorizo en gegrilde filet mignon met puree van aardappel en butternut. Deze smakelijke maaltijd sloten we met dame blanche en carpaccio en espuma van ananas met vanilleijs. (PvD)