Ernest Kaise begon als chef-kok van d'Artagnan in de Krakenstraat, dat aanvankelijk het bijhuis was van het vermaarde restaurant De Nachtuil. Vanaf 2000 baatten Kaise en echtgenote Sandra De Vriese de zaak onafhankelijk uit en kwam de lat hoger te liggen. Op zoek naar meer comfort keken ze uit naar een nieuwe locatie binnen de Leuvense ring. Die vond het koppel in 2010 in de Naamsestraat, tussen de Ramberg en het Van Dalecollege.

Ze renoveerden een majestueus pand op een duurzame manier. In het huis woonde vroeger een barones en in het achterhuis leefden novicen. De nieuwe inrichting verrast door de royale ruimtes, de privacy en het comfort wars van bombast. Grijs met een vleugje bruin (greige) is de terugkomende tint en zorgt voor rust.

Bij zo'n stijlvol geheel hoort een deftige zaalmeester. De afgeborstelde maître wordt gechaperonneerd door de chef, die in zwart kokskostuum tussen de keuken en de eetzaal hopt. Ernest Kaise is naast kok ook ondernemer. Zijn klanten komen voor 80 procent uit de overheidsinstellingen en de bedrijfswereld. Er wordt bijna uitsluitend op reservatie gewerkt en wanneer iedereen binnen is, gaan de poorten op slot.

De drietalige kaart vermeldt een twaalftal klassieke bereidingen. De wijnkaart is Frans georiënteerd en ook grotere wijnen komen aan bod. Onze keuze ging naar het vijfgangenmenu (72 euro). Daarbij dronken we een zonnig flesje Primitivo, Cantine San Marzano uit Pugla (32,50 euro). Carpaccio van in huis gerookte filet van ree kwam in een stilleven met crème van ganzenlever, waterkers en artisjok, kreeg een dressing van honing en kardemom, maar miste wat olijfolie, peper en zout. Gefrituurde soft shell blue crab in een jasje van panko (Japans paneermeel) met paksoi, eiernoedel en jus met miso kon ons behagen.

De risotto van Arborio-rijst met bospaddenstoelen en Grana Padano van 24 maanden oud was smakelijk. Roulade van Parelhoen Patte Noir was gevuld met gehakt vlees van de boutjes en pistaches en werd klassiek begeleid door bruine saus, spruit, witlof en kastanje. We sloten af met pizza met Grevenbroecker blauwe kaas, Doyenné peer, Gandaham van tien maanden, raketsla en Grenotti-blaadjes.

De nieuwe D'Artagnan behoort tot de Leuvens top. Wel beten wij onze tanden stuk op de afgezaagde klassieke muziek die die avond de mooie ruimtes vulde. (PvD)

Kader: gerieflijk en ruim zonder bombast

Onthaal en bediening: op niveau

Keuken: klassiek Frans geïnspireerd

Restaurant D'Artagnan, Naamsestraat 72, Leuven. Tel. 016/29.26.26.

Lunch: 27, 38 en 44 euro. Menu's: van 58 tot 72 euro. Toegankelijk voor mindervaliden. Privézaal en privéparking op reservatie. Prachtig stadsterras.

Ernest Kaise begon als chef-kok van d'Artagnan in de Krakenstraat, dat aanvankelijk het bijhuis was van het vermaarde restaurant De Nachtuil. Vanaf 2000 baatten Kaise en echtgenote Sandra De Vriese de zaak onafhankelijk uit en kwam de lat hoger te liggen. Op zoek naar meer comfort keken ze uit naar een nieuwe locatie binnen de Leuvense ring. Die vond het koppel in 2010 in de Naamsestraat, tussen de Ramberg en het Van Dalecollege. Ze renoveerden een majestueus pand op een duurzame manier. In het huis woonde vroeger een barones en in het achterhuis leefden novicen. De nieuwe inrichting verrast door de royale ruimtes, de privacy en het comfort wars van bombast. Grijs met een vleugje bruin (greige) is de terugkomende tint en zorgt voor rust. Bij zo'n stijlvol geheel hoort een deftige zaalmeester. De afgeborstelde maître wordt gechaperonneerd door de chef, die in zwart kokskostuum tussen de keuken en de eetzaal hopt. Ernest Kaise is naast kok ook ondernemer. Zijn klanten komen voor 80 procent uit de overheidsinstellingen en de bedrijfswereld. Er wordt bijna uitsluitend op reservatie gewerkt en wanneer iedereen binnen is, gaan de poorten op slot. De drietalige kaart vermeldt een twaalftal klassieke bereidingen. De wijnkaart is Frans georiënteerd en ook grotere wijnen komen aan bod. Onze keuze ging naar het vijfgangenmenu (72 euro). Daarbij dronken we een zonnig flesje Primitivo, Cantine San Marzano uit Pugla (32,50 euro). Carpaccio van in huis gerookte filet van ree kwam in een stilleven met crème van ganzenlever, waterkers en artisjok, kreeg een dressing van honing en kardemom, maar miste wat olijfolie, peper en zout. Gefrituurde soft shell blue crab in een jasje van panko (Japans paneermeel) met paksoi, eiernoedel en jus met miso kon ons behagen.De risotto van Arborio-rijst met bospaddenstoelen en Grana Padano van 24 maanden oud was smakelijk. Roulade van Parelhoen Patte Noir was gevuld met gehakt vlees van de boutjes en pistaches en werd klassiek begeleid door bruine saus, spruit, witlof en kastanje. We sloten af met pizza met Grevenbroecker blauwe kaas, Doyenné peer, Gandaham van tien maanden, raketsla en Grenotti-blaadjes. De nieuwe D'Artagnan behoort tot de Leuvens top. Wel beten wij onze tanden stuk op de afgezaagde klassieke muziek die die avond de mooie ruimtes vulde. (PvD)