Chef’s Choice: hier komen de koks zélf graag eten

Waar eet de kok als hij niet zelf achter het fornuis staat?

Vlaanderen

’t WERFTJE

Geproefd en goedgekeurd door Bart Desmidt (Bartholomeus).

‘Garnaalkroketten uit het vuistje zijn de specialiteit bij ’t Werftje. Het pand, een oude roze hangar, bestaat al sinds 1905, maar het interieur werd in 2015 in een nieuw jasje gestoken. Ondanks de gure buitenkant, hangt er binnen een gezellige cafésfeer. Als ik donderdagavond mijn mise-en-place heb afgerond, bezoek ik ’t Werftje. Het is de ideale plek voor een snelle hap, een goede pint en om alles eens los te laten. Ik eet er elke keer een garnaalkroket, die je per stuk kunt bestellen. Een vast menu is er niet, wel een opvallend krijtbord met vissuggesties. Reserveren is niet nodig.’

Voorgerecht vanaf 15 euro, hoofdgerecht vanaf 25 euro. Werfkaai 29, 8380 Brugge, twerftje.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

ALBERTE

Geproefd en goedgekeurd door Martijn Defauw (Rebelle).

‘Tom Pauwelyns gerechten herken je aan de puurheid en simpelheid waarmee ze gebracht worden. Hij kookt intuïtief en op gevoel. In een losse, gemoedelijke sfeer kun je bij Alberte plaatsnemen aan de bar of aan een tafeltje. De natuurwijnen, het interessante aanbod en het feit dat je er ongestoord met kinderen over de vloer kunt komen, maken er een speciale beleving van. Je kiest steeds voor zes of acht bordjes, die je met je tafelgenoten deelt. Het menu is aangepast aan het marktaanbod, al staat er elke week wel één klassieker tussen.’

Lunchmenu vanaf 28 euro, op maandag en vrijdag, diner vanaf 45 euro. Dendermondsesteenweg 78, 9000 Gent, alberte-gent.be. Zondag gesloten.

HOF VAN CLEVE

Geproefd en goedgekeurd door Thijs Vervloet (Colette).

‘Ik at er de beste hazenrug ooit.’ Wat er zich tussen de muren van de hoeve afspeelt, is volgens Thijs van wereldniveau: ‘Naar mijn mening wordt Hof van Cleve zelfs nog onderschat in vergelijking met andere driesterrenrestaurants. De kaart is zoals wij die graag hebben: een combinatie van identiteit, herkenbaarheid en pure smaken. Alles is tot in de perfectie afgewerkt en ze blijven hun naam waarmaken.’

Vijfgangenmenu vanaf 265 euro. Riemegemstraat 1, 9770 Kruisem, hofvancleve.com. Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten.

AROY AROY

Geproefd en goedgekeurd door John Prigogine (Old Boy Restaurant).

‘Dit restaurant wordt gerund door twee broers. De ene ging op reis naar Thailand en werd zo verliefd op het land dat hij nu Thais kookt. Hun filosofie is dat de smaak altijd primeert. Hun keuken is heel traditioneel, maar de inrichting van de zaak is niet clichématig. Hier vind je geen boeddha’s of lotusbloemen. Ik ben dol op hun Sai Oua, een varkensworst met heel veel specerijen in de vulling. Ik hou erg van dat soort werk. In september hebben we samen een pop-up georganiseerd: ze komen in ons restaurant koken. We willen beginnen met dat soort evenementen en zij zijn de eersten die deelnemen.’

Dinermenu 45 en 55 euro. Lange Steenstraat 10, 9000 Gent, 0479 12 45 90, aroyaroy.be. Open van maandag tot en met vrijdag.

Brussels Gewest

LA PAIX

Geproefd en goedgekeurd door Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir).

‘Ik zoek hier één keer per jaar de rust op en leg dan mijn lot volledig in handen van de chef. Ik heb namelijk keuzestress en dat lost chef David Martin goed op. Hij komt aan tafel en vertelt me elke keer dat hij iets unieks gaat klaarmaken.’ Voor wie wel graag een eigen keuze maakt, is er nog altijd het menu. Groenten, vis en schaaldieren zwaaien de plak in het tweesterrenrestaurant La Paix.

Driegangenlunch 70 euro, zesgangendiner 160 euro. Ropsy Chaudronstraat 49, 1070 Anderlecht, lapaix.eu. Lunch van dinsdag tot vrijdag, diner op donderdag en vrijdag. Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

TAVERNE DU PASSAGE

Geproefd en goedgekeurd door Odile Guyader (Picpoul).

‘Als je naar Brussel gaat, wil je natuurlijk naar de Grote Markt en dan kom je meteen ook langs de schitterende Sint-Hubertusgalerijen. Daar ben ik ooit bij Taverne du Passage binnengestapt. Het is een fantastische zaak midden in het centrum, die al heel lang bestaat. Natuurlijk is het er een beetje toeristisch, maar dat hindert me niet. De inrichting is volledig in art-decostijl en de kelners lijken er op scheepskapiteins, in witte jasjes met gouden epauletten. Ik ga er soms met mijn gezin naartoe, dat is altijd een beetje feestelijk en bijzonder. Ze hebben er nog stoffen tafelkleden en servetten. Wat de keuken betreft: ik heb heel goede herinneringen aan een bord sint-jakobsschelpen met een simpel sausje en wat groenten eronder.’

Voorgerecht vanaf 12,80 euro, hoofdgerecht vanaf 21,50 euro. Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel, 02 512 37 31, taverne-du-passage.be. Maandag gesloten.

FERNAND OBB

Geproefd en goedgekeurd door Clara Putz (Kami).

‘Fernand Obb is een cafeetje in Sint-Gillis waar dagelijks traditionele Belgische gerechten geserveerd worden. Een soort fastfoodadresje in een modern kader en dat maakt het zo bijzonder. Je wordt er heel hartelijk ontvangen en ik ga er graag naartoe met mijn vriend als we zin hebben in iets lekkers. Zo maken ze er frikadellen, maar wel met ingrediënten van uitstekende kwaliteit. Daardoor wordt de keuken van ons land weer een beetje in ere hersteld. Ze hebben er ook burgers, waaronder een met witte pens. Maar het lekkerste vind ik de garnaalkroketten, die zijn echt uitzonderlijk goed!’

Bordjes vanaf 4 euro. Taminesstraat 27, 1060 Sint-Gillis, 02 771 91 08, fernand-obb.be. Maandag en dinsdag gesloten.

LES BRIGITTINES

Geproefd en goedgekeurd door Tom Algoet (Les Petits Bouchons).

Restaurant Les Brigittines ligt aan de Zavel in het hartje van Brussel en ze brengen er een creatieve keuken in brasseriestijl. ‘Je proeft hier de Belgische traditie. De chef gebruikt vooral plaatselijke producten, en zijn keuken heeft iets vertrouwds. Zijn vol-au-vent van poularde is heel interessant: die wordt op de ouderwetse wijze bereid en doet denken aan de vol-au-vent die je bij je grootmoeder thuis kreeg. De sfeer kan er heel bedaard maar ook heel feestelijk zijn. In elk geval maakt dit adres deel uit van het authentieke gastronomische landschap van Brussel.’

Voorgerecht vanaf 14,75 euro, hoofdgerecht vanaf 19,75 euro, marktmenu 55 euro. Kapellemarkt 5, 1000 Brussel, 02 512 68 91, lesbrigittines.com. Zondag gesloten.

ÖTAP

Geproefd en goedgekeurd door Lakhdar Hamina-Lakhdar (Caffè al Dente).

‘Dit restaurant heeft kunnen genieten van een geweldige mond-tot-mondreclame. Zodra het openging, vertelde iemand me er al over. Ik ga er over het algemeen naartoe met vrienden of als ik een afspraak heb. De creativiteit van de chef doet me denken aan wat je vindt in restaurants in Londen, Parijs of zelfs Kopenhagen. Het is een heel levendige zaak, met mooi licht, en een heerlijke keuken. Ze werken met kleine gerechten die je deelt, en daar houd ik van. Wat hen zo bijzonder maakt, is volgens mij het feit dat het jonge team niet op een traditionele manier werkt. Ze zijn dynamisch, ze hebben zichzelf leren koken en ze zijn heel inventief. Het is zo’n beetje de art nouveau van de keuken.’

Gerechtjes vanaf 9,20 euro, menu 45 euro. Albert Leemansplein 10, 1050 Elsene, 0472 75 47 38, ötap.com. Open van woensdag tot zondagavond, brunch op zondag.

STROFILIA

Geproefd en goedgekeurd door Sara Lenzi (Entre Nous).

‘Het Griekse restaurant Strofilia heeft alleen maar mezze op de kaart staan: kleine gerechtjes die je gezellig kunt delen. Ik kom er al jaren, met mijn gezin of voor verjaardagen. Het idee dat je alles deelt vind ik geweldig, want op die manier kun je heel veel proeven. Ik begin vaak met tarama, een zachte crème van viseitjes. Het verschil bij hen is dat alle gerechten heel licht zijn. Het zijn meer authentieke mediterrane schotels. Daarin vind ik overeenkomsten met mijn eigen Italiaanse keuken.’

Mezze vanaf 9 euro. Varkensmarkt 11-13, 1000 Brussel, 02 512 32 93, strofilia.brussels. Enkel diner, zondag gesloten.

Wallonië

LA VILLA DES BÉGARDS

Geproefd en goedgekeurd door Hyun Frère (Sauvage Restaurant).

‘Ik heb zelf nog in La Villa des Bégards gewerkt, en ze hebben er een van de mooiste keukens die ik ken. De chef weet alles precies te doseren in zijn gerechten. Hij hecht heel veel belang aan de kwaliteit van de producten die hij gebruikt: hoe vers ze zijn, hoe perfect de reducties en de sauzen zijn… Ik ga hier eten als ik zin heb in smaakexplosies. Ik houd erg van zijn signature dish: ravioli van kreeft. Die serveert hij met komkommerboter en confituur van tomaat met basilicum. En de sommelier is fantastisch. Ze hebben hier echt een eigen stijl en ze doen niets zomaar voor het effect. Ze blijven altijd trouw aan zichzelf.’

Driegangenlunchmenu 45 euro, viergangenavondmenu 70 euro, vijfgangenmenu 85 euro, zesgangenmenu 100 euro. 112 voie de l’Ardenne 112, 4053 Embourg, 04 222 92 34, lavilladesbegards.com. Zondag en maandag gesloten.

LA MENUISERIE

Geproefd en goedgekeurd door Toshiro Fuji (Air du Temps).

‘Restaurant La Menuiserie ligt op enkele kilometers van Luik en ze serveren er een eigentijdse, vertrouwde keuken op basis van lokale producten. Hier willen ze vooral de kwekers uit de streek aan bod laten komen. Ik ben er twee keer gaan eten. Het is een rustige zaak op het platteland, perfect om even aan de stadsdrukte te ontsnappen. Het kleine team heet je hartelijk welkom, en ik ken de chef, want ik heb met hem samengewerkt. Ik houd van zijn manier van kruiden en van zijn presentatie. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld boomschors of mos om zijn gerechten te decoreren. Dit restaurant is altijd aan het evolueren, ze streven voortdurend naar beter.’

Negengangenmenu 115 euro. Champagne 12, 4950 Waimes, 080 44 44 85, lamenuiserie.eu. Maandag tot woensdag gesloten, lunch op vrijdag en zondag. Gesloten tot en met 31 juli 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content